Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi
Covid-19 pandemisine karşı başarılı bir mRNA aşısı geliştirerek, tüm dünyanın pandemiye karşı mücadelesinde ilerlemesini sağlayan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kansere karşı da başarılı oldu. Kanser aşısının ilk klinik denelerinin sonuçlarını paylaşan Şahin, yumurtalık ve testis kanseri vakalarında, ölümcül hastalığa neden olan katı tümörlerde küçülme yaşandığını açıkladı.
İşte Uğur Şahin'İn kanser aşısına ilişkin tüm açıklamaları...
Hazırlayan: Ayşegül Dahi/NTV.COM.TR
Haberler ntv.com.tr 17.11.2021 - 17:06 Son Güncelleme : 18.11.2021 - 10:23
-
CNN International, CTV News, Le Soir ve daha pek çok uluslararası internet sitesinde yer alan haberlere göre, corona virüse karşı uzun süreli koruma sağlayan mRNA aşılarının farklı hastalıkların tedavisinde kullanılması hedefleniyor. BioNTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, ABD’li Pfizer aracılığıyla Covid-19 aşısını tüm dünyaya sunmalarının ardından şimdi de kansere karşı harekete geçti.
-
-
YENİ HEDEF KATI TÜMÖRLER
ABD'nin Washington kentinde düzenlenen Kanser İmmünoterapi Derneği'nin toplantısı öncesinde konuşan Uğur Şahin, RNA teknolojisini kan kanserlerine karşı geliştirdiği CAR T-hücre tedavisi ile birleştirerek, bu kez katı tümörleri hedef alarak bir ilke imza atmayı hedeflediklerini açıkladı.
-
MEVCUT CAR-T TEDAVİLERİNİN FİYATI 400 BİN DOLARI BULUYOR
CAR-T tedavisi, hastalardan T-hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin alınmasını, ardından bu hücreleri, genetik olarak kanseri hedef alacak şekilde değiştirmeyi içeriyor. Sonrasında geliştirilen bu T hücreleri hastaya enjekte ediliyor.
Diğer yandan, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış yalnızca bir avuç CAR-T tedavisi bulunuyor ve bunların maliyeti yaklaşık 400 bin doları (yaklşık 4,2 milyon lira) bulunuyor. Şahin, geliştirdikleri yani yaklaşım daha uygun maliyetli olacağını vurguladı.
-
-
Şahin'in sunduğu veriler, testis, yumurtalık ve endometriyal kanserli sadece dokuz hastayı ve bir tür yumuşak doku sarkomu olan bir hastayı içeriyordu.
-
TÜMÖRLER KÜÇÜLDÜ
Bununla birlikte Şahin, “Aşı ile Claudin-6 proteinini bu sürece dahil edip T-hücrelerinin tümörlerle daha etkili savaşmasını sağlıyoruz. Yumurtalık kanseri veya testis kanseri olan hastaların tedavisiyle ilgili erken aşama çalışmamızda bazı hastalarda tümörlerinin küçüldüğü klinik faaliyetler gördük" dedi.
-
-
YAN ETKİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Şahin, ayrıca henüz deneme aşamasında olan kanser aşısının CAR-T hücre tedavilerinde görülen yan etkileri de önleyebileceğini söyledi. Bu tedavi, sitokin sendromu adı verilen şiddetli iltihaplanmaya ve beyin şişmesine neden olabiliyor. Ancak, BioNTech'in tedavisinde hedeflenen Claudin-6 proteininin sağlıklı hücrelerde bulunmaması bu riski oldukça azaltıyor.
-
Bu deneylerin henüz doz yükseltme aşamasında olduğunu sözlerine ekleyen bilim insanı, "Birkaç hastaya yüz milyona yakın T hücresi enjekte ettik ve güvenli görünüyor. Sitokin fırtınası gibi bir durum yaşamadık. Tedavi oldukça iyi tolere edildi” dedi.
-
-
KANSERİN HANGİ AŞAMASINDA KULLANILACAK?
Şahin, "Tedavimiz güvenli görünüyor. Toksisite görmüyoruz. İkinci hedef, zamanla kanserle savaşmaya devam edeceklerini umarak T hücrelerinin çoğaldığını ve geliştiğini görmek. Hastaların bazılarında buna dair kanıtlar da gördük” dedi.
işte tam bu noktada ise devreye bir mRNA aşısı devreye girebilir. Şahin, potansiyel kanser aşısını T hücrelerine çoğalma ve vücutta tümör hücreleri arama talimatı vermek için kullanmayı umuyor. BioNTech’in daha önce farelerde yapılan deneyi bunun başarılı olabileceğini gösterdi.
-
EN ÖNEMLİ KANSERLERE SAVAŞ AÇTI
Şahin konuyla ilgili şunları aktardı:
"Bu tedavinin etkisi iki şekilde olabilir. Bir tarafta, elbette, yüksek tıbbi zorluklara sahip tümörlerinin tedavisi için yeni bir hedef. Örneğin, ileri yumurtalık kanseri tedavi edilemez. Yani gerçekten, gerçekten çok büyük bir tıbbi zorluk. Testis kanseri genç erkeklerde en önemli kanserdir."
-
-
Bununla birlikte, BioNTech'in mRNA aşısını Covid-19 için hızlı bir şekilde kullanıma sunacak kadar hızlı ve uygun maliyetli hale getirmek için kullandığı yaklaşımların, tedavisi zor kanserlere uygulanabileceğine düşünülüyor. Şahin, "Son derece hızlı bir inovasyon döngüsüne sahip olduğumuz bir zamanda yaşıyoruz" dedi.
-
"BİZ KANSER DOKTORLARIYIZ"
56 yaşındaki bilim insanı ayrıca, CAR-T tedavilerinin pahalı ve uygulanmasının zor olduğunun farkında olduğunu belirterek, zenginler için üst düzey, ısmarlama ürünlerin geliştiricisi olmak istemediğini vurguladı.
Şahin, "Biz kanser doktorlarıyız. Sadece zengin insanlar için tedaviler geliştirmek istemiyoruz. ‘Bu sorunu çözmek ve uygun maliyetli hale getirmek için ne yenilik yapabilir?’ sorusunu sormamız gerekiyor” diye konuştu.
-
-
Öte yandan, Şahin 400 bin dolarlık bir tedaviyi dünya için nasıl karşılanabilir hale getirebileceğini tahmin etmeyi reddettiğini açıkladı. Bunun yerine, "süreci optimize etmekten" bahseden Şahin haberci RNA'nın üretilmesi zor ve son derece pahalı olduğunu vurguladı. Ancak, BioNTech, şu anda milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir aşının nasıl bol ve ucuz miktarda üretileceğini buldu.