Karaciğeri yenileyen 5 sağlıklı ipucu: Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

Karaciğer yağlanması hem yaşlılarda hem de gençlerde sık görülen bir sağlık sorunu haline geldi. Genellikle sağlıklı yaşam tarzı karaciğer yağlanmasının en önemli nedenlerinden. Peki, karaciğer yağlanmasını önlemenin bir yolu var mı? İşte karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olan 5 sağlıklı ipucu.

Haberler ntv.com.tr 09.10.2024 - 09:12

  • 1
    Sağlıksız yaşam biçiminden kaynaklı olarak karaciğer hücrelerinde ekstra yağ birikmesi karaciğer yağlanması olarak bilinir. Karaciğer yağlanması genellikle ileri yaşlardaki kişilerle ilişkilendirilir.
  • 2
    Ancak kötü beslenme, hareketsiz yaşam, obezite oranındaki artış nedeniyle karaciğer yağlanması gençlerde de sık görülüyor. Karaciğerde aşırı yağ birikmesiyle oluşan bir durum olan yağlı karaciğer hastalığı, kötü yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle gençlerde giderek daha yaygın hale geliyor.
  • 3
    Yağlı karaciğer hastalığı tedavi edilmezse siroz veya karaciğer iltihabı gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Yine de sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla karaciğer yağlanması önlenebilir.

    İşte karaciğer yağlanmasını önlemek için ipuçları
  • 4

    SAĞLIKLI BESLENME

    Sebzeler, yağsız proteinler, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar açısından zengin, dengeli, düşük şekerli ve düşük karbonhidratlı bir diyete odaklanın. Karaciğerde yağ birikmesine katkıda bulunan işlenmiş gıdalardan, şekerli içeceklerden ve kızarmış yiyeceklerden kaçının.
  • 5

    Meyveler, sebzeler, yağsız proteinler ve tam tahıllar gibi tam gıdaları vurgulayan dengeli bir diyet, yağlı karaciğeri tersine çevirmeye yardımcı olmak için çok önemlidir.

    İşlenmiş gıdalar, tatlandırılmış içecekler ve trans ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalar karaciğer yağının birikmesini artırabileceğinden kaçınılmalıdır.

    Meyveler, yapraklı yeşillikler ve omega-3 yağ asitleri açısından güçlü yağlı balıklar gibi karaciğer için iyi olan yiyecekleri ekleyin.

  • 6

    DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

    Aşırı yağ, özellikle karaciğer yağı, sık yapılan egzersizle önlenebilir. Yüzme, bisiklete binme veya tempolu yürüyüş gibi haftada 150 dakika veya daha fazla orta yoğunlukta aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin.
  • 7
    Kas gücünü artıran egzersizler ayrıca metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ kaybını teşvik etmeye yardımcı olabilir. Haftada 5 gün tempolu yürüyüş, bisiklete binme veya yüzme gibi orta yoğunlukta en az 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Fiziksel aktivite karaciğerde depolanan yağın yakılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırır.
  • 8

    İDEAL KİLONUZU KORUYUN

    Kilo kaybı karaciğer yağını önemli ölçüde azaltabilir. Vücut ağırlığında %5-10'luk bir azalma bile yağlı karaciğer hastalığını tersine çevirmede büyük bir fark yaratabilir. Kilo vermek karaciğer yağını azaltmak için olmazsa olmazdır.
  • 9
    Kalori kısıtlı beslenmeyi düzenli egzersizle birleştirmek, karaciğer fonksiyonunu iyileştirirken aynı zamanda yavaş yavaş kilo vermenize yardımcı olabilir. Karaciğer yağı, vücut ağırlığı kaybının %5-10'u kadar bile önemli ölçüde azaltılabilir.
  • 10

    ALKOL TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN

    Alkol karaciğer hasarını kötüleştirebilir, bu nedenle karaciğerin iyileşmesine izin vermek için alkol tüketimini sınırlamak veya ortadan kaldırmak önemlidir.

    Alkol alımının azaltılması önerilir çünkü özellikle yağlı karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer hasarını kötüleştirebilir. Karaciğerin onarılmasına yardımcı olmak ve daha fazla sorundan kaçınmak için gençler alkol tüketimini azaltmalı veya tamamen bırakmalıdır.

  • 11

    BOL SU TÜKETİN

    Gün boyunca bol su için. Uygun su tüketimi sindirime yardımcı olur ve karaciğerin toksinleri ve yağları işlemede daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

    Su tüketimi sindirimi kolaylaştırarak ve toksinleri ortadan kaldırarak sağlıklı karaciğer fonksiyonunu destekler. Karaciğer sağlığını korumak için her gün en az 8 ila 10 bardak su içmeye çalışın.

    Bu değişiklikleri günlük rutinlere dahil ederek karaciğer yağlanmasını önleyebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.