Herkesin sofrasında var, sürekli tüketiliyor! 1 senede 10 yıl yaşlandırıyor

Kahvaltıda, akşam yemeklerinde sofralardan eksik olmayan bazı besinler sağlığa ciddi zararlar verebiliyor. Her gün milyonlarca insan tarafından severek tüketilen bu besinler yorgun, halsiz, bitkin hissetmenize sebep olabiliyor. Ayrıca sindirim sağlığını da bozabiliyor. Uzmanlara göre bu besinlerin acil olarak beslenme listesinden çıkarılması gerekiyor. Çünkü vücudun hızlı bir şekilde yaşlanmasına sebep olabiliyor. Zararı bilmeden tüketilen bu besini duyunca çok şaşıracaksınız.

Haberler ntv.com.tr 26.07.2024 - 10:32

  • 1
    Son yıllarda beslenme uzmanları ekmeğin zararlarından bahsediyor. Hatta kilo vermek ya da sağlıklı beslenme düzenine geçmek isteyenler karbonhidrat içermeyen besinleri tüketmeyi hedefliyor.
  • 2
    Beyaz un içeren ürünleri tüketmeyi bıraktığınızda vücudunuz daha dinç, sağlıklı ve zinde oluyor. World Of Statistics'in yaptığı çalışmaya göre, Türkiye açık ara dünya birincisi. Yılda kişi başına 199.6 kilo ekmek yiyoruz. Peki, ekmeğin vücudunuza etkisi neler? İşte merak edilen bu sorunun yanıtı...
  • 3
    Sofralardan eksik olmayan ekmeğin sağlıklı olup olmadığına karşı aratırmalar sürüyor. Kimi sağlık uzmanları ekmek tüketilmesini önermezken kimisi de günlük karbonhidrat ihtiyacını ekmeklerden alabileceğinizi söylüyor. Ancak Türk halkını dünyadaki ülkeler arasında zirveye taşıyan ekmek tüketimi üzerindeki tartışmaların ardı arkası kesilmiyor.
  • 4

    BEYAZ EKMEK VE TAM BUĞDAY EKMEĞİ

    Tam buğday ekmeği, çavdar veya tam buğday unundan yapılan ekmekler kesinlikle sağlıklıdır. Ancak konu beyaz ekmek olduğunda sonuçlar o kadar da iyi değildir.

    20. yüzyılda, un ve maya değişti bununla beraber yoğun enerji ve katkı maddelerinin yerini aldı. Bu durumda tükettiğiniz ekmeği daha sağlıksız hale getirdi.

  • 5

    FAZLA GLUTEN AKNEYİ TETİKLEYEBİLİR

    Cildinizde oluşan sivilce ve aknelerin sebebi tükettiğiniz ekmekten kaynaklı olabilir. Ciltte oluşan aknelere genellikle ekmekte bulunan gluten neden olur. Vücut gluteni salgılayamaz, bu nedenle bağırsak hasarına da neden olur.
  • 6

    SİNDİRİM SORUNLARI

    Gluten, yukarıda bahsettiğimiz gibi, farklı sindirim sorunlarına neden olabilir. Tam tahıllı ekmek; önemli bir element olan lif içerirken, un ürünlerinde bu yoktur.
  • 7
    Günde 5-6 dilim tam tahıllı ekmek, günlük normu karşılamaya yetecek kadar lif sağlar. Meyve ve sebze yiyerek bu normu elde etmek istiyorsanız, 14 elma, 21 havuç, 25 domates veya yaklaşık 5 adet salatalık yemelisiniz.
  • 8

    KİLO ALIMI VE OBEZİTE

    Ekmek yemeyi bırakanların %70'inden fazlası ilk 2 hafta içinde kilo verir. Orta boy bir dilim ekmek 0,6 gram lif içerir ve diğer bileşenler vücut yağına dönüşür. Ekmeğin glisemik indeksi çikolatadan bile daha yüksektir.
  • 9
    Hamur işlerinde bulunan nişasta, sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına giren glikoza dönüşür. Bu da kısa sürede acıkmanıza neden olacağı anlamına gelir. Bu durumda daha sık yemek yeme ihtiyavı hissedersiniz ve kilo alımı kaçınılmaz olur.
  • 10
    ABD'li Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin nörolojik hastalıklara neden olduğunu söylüyor.
  • 11
    İşte ekmek tüketmenin vücuda zararları;

    VÜCUDU HIZLI YAŞLANDIRIYOR

    Beyaz makarna, ekmek, pirinç gibi kalitesiz karbonhidratlar yaşlandırıyor. Hamur işleri de kalitesiz karbonhidrat içerir. Vücuda faydası olmadığı gibi yedikçe acıktırmak ve yaşlandırmak gibi etkileri de vardır.

    Özellikle beyaz ekmek gibi işlenmiş türler, yüksek miktarda rafine karbonhidrat içerir. Bu, kan şekerinde ani yükselmelere ve düşmelere yol açabilir ve zamanla insülin direncine neden olabilir.
  • 12

    ŞİŞKİNLİK, YORGUNLUK

    Ekmekte bulunan gluten, çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti olan bireylerde sindirim sorunlarına yol açabilir. Gluten intoleransı olan kişilerde, glutenli ekmek tüketimi sindirim sorunları, şişkinlik ve yorgunluğa neden olabilir.

    DÜŞÜK BESİN DEĞERİ


    İşlenmiş beyaz ekmek, lif ve bazı besin maddelerini kaybetmiş olabilir. Lif ve diğer besin maddelerinin eksikliği, sindirim sorunlarına ve genel sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • 13
    DAHA FAZLA AÇIKLIK HİSSİ

    Rafine ekmekler, kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olabilir, bu da enerjinin hızla düşmesine ve daha fazla açlık hissine yol açabilir. Bu durum, özellikle diyabet riski taşıyan bireylerde sorun olabilir.

    MİNERAL VE VİTAMİN KAYBI

    İşlenmiş ekmekler, bazı vitamin ve mineralleri kaybetmiş olabilir ve ek besin alımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Tam tahıllı ekmekler bu konuda daha besleyici olabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız