Doğanın en güçlü magnezyum kaynağı oymuş! Damarlara biriken yağı temizliyor, kan şekerini dengeliyor
Magnezyum vücut için gerekli olan bir mineraldir. Magnezyum eksikliği genellikle kas ağrısı, bağ ağrısı gibi sorunlara neden olur. Vücudun magnezyum ihtiyacını karşılamak için pek çok takviye ürün bulunur. Ancak magnezyum eksikliğini doğadaki sağlıklı besinler yoluyla da karşılayabilirsiniz. Doğanın en güçlü magnezyum kaynaklarından biri olan ve dünyada "süper gıda" olarak bilinen bu besin, vücuda gerekli olan tüm mineralleri yüklüyor.
Haberler ntv.com.tr 11.08.2024 - 08:56 Son Güncelleme : 11.08.2024 - 17:28
-
Magnezyum, vücutta birçok önemli işlevi olan ve sağlığı destekleyen bir mineraldir. Kemik sağlığından, sindirim sağlığına kadar pek çok alanda fayda sağlar. Magnezyum eksikliği çeşitli belirtilerde kendini gösterebilir.
-
-
Magnezyum eksikliği kasların düzenli çalışmasını bozabilir ve bu da kas kramplarına, spazmlara ve titremelere yol açabilir.
-
- Yorgun ve halsiz hissetmenize sebep olabilir.
- Magnezyum eksikliği baş ağrılarını artırır. Migren ataklarını tetikler.
- Uyku kalitesinde bozulmalara neden olabilir ve uykusuzluk veya kötü uyku düzeni ile ilişkili olabilir.
- Sindirim sistemini etkileyebilir.
- Magnezyum eksikliği sinir sistemini etkileyebilir ve huzursuzluk, anksiyete, depresyon ve sinirsel irritabilite gibi ruhsal sorunlara yol açabilir.
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon) magnezyum eksikliği ile ilişkilidir. Magnezyum eksikliği, kan basıncının düzenlenmesini zorlaştırabilir.
-
-
Bu gibi pek çok neden magnezyum eksikliğinin belirtileri olarak kabul edilir.Magnezyum eksikliğini önlemek için piyasada pek çok takviye ürün bulunur. Ancak magnezyumu besinler yoluyla da karşılayabilirsiniz.
"Süper gıda" olarak görülen eski bir tahıl hem ucuz fiyatı hem de zengin magnezyum içeriği ile özelliğiyle vücuda oldukça faydalı. -
Magnezyumu bazı besinler yoluyla vücudunuza yükleyebilirsiniz. Darı da en güçlü magnezyum kaynaklarından biri.
-
-
B VİTAMİNİ ZENGİNİ
Darı, önemli vitaminler (B grubu vitaminleri, özellikle niasin ve folat) ve mineraller (demir, magnezyum, fosfor) açısından zengindir. Bu besin maddeleri enerji üretimi, kemik sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için gereklidir. -
FOSFOR, MANGANEZ, DEMİR İÇERİR
Darı sindirimi son derece kolaydır, glisemik indeksi düşüktür ve tokluk hissi yaratır. Demir ve lif içeriği yüksek bir tahıl olması nedeniyle oldukça sağlıklıdır. En zengin magnezyum kaynaklarından biridir. Aynı zamanda fosfor, manganez ve demir içerir. -
-
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Serotonin seviyesini artıran esansiyel bir amino asit içerir , bu da mutluluk hormonunu artırması anlamına gelir. Bu gıda güçlü bir antioksidan etkiye sahip olduğu için serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. -
Darının kan şekerini düzenleme özelliği haklı olarak yayılmıştır . İçerisindeki proteinin insülin duyarlılığını arttırdığı, kan şekeri ve trigliserit düzeylerini düşürdüğü ortaya çıktı.
-
-
DOĞAL ANTİOKSİDAN
Darı, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarı azaltarak yaşlanmayı geciktirebilir ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. -
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR, BAĞIRSAKLARI TEMİZLER
Darı kolayca sindirilebilir olduğundan ve yüksek diyet lifi içeriği bağırsakları temizlediğinden mideniz üzerinde son derece iyi bir etkiye sahiptir. Darı tohumlarında çözünür lif bulunur, bu lif kötü olan yani LDL yani kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olur. -
-
Çünkü bu çözünür lif midede jel benzeri bir kütle oluşturur ve kolesterolün emilmesine izin vermez. Bu etki mekanizması ateroskleroz riskini azaltabilir.
-
Darı, çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Pişirilmiş olarak yemeklerde, çorbalarda veya salatalarda kullanılabilir. Ayrıca darı unundan yapılan ekmek ve diğer fırın ürünleri de mevcuttur.
-
-
Dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, genel sağlığı destekleyebilir ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir rol oynayabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu veya özel bir diyet gereksiniminiz varsa, bir sağlık profesyoneline danışmanız en iyisidir.
-
DARI NASIL TÜKETİLİR?
Darı denemek istiyorsanız, pişirmeden önce tohumları iyice yıkayın. Yıkanmış darıyı üç katı kadar suyla bir tencereye alın ve üzeri kapalı olarak 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurt ve meyve ile kahvaltı için mükemmel bir enerji kaynağıdır.
-
-
Ana yemeğin yanında garnitür olarak yiyebilir, pilav yerine onunla yiyebilir veya herhangi bir yemeği zenginleştirebilirsiniz. Tatlı olarak denemek isterseniz kakao, vanilya veya damla çikolata ile tatlandırabilirsiniz.
ÖNEMLİ! Tiroid hastalığınız varsa ya da kronik başka bir hastalığınız varsa darı tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışın.