Demir, potasyum, folat zengini: Her gün mercimek yerseniz vücudunuzda neler olur?

Vücut sağlığı için besleyici bir beslenme programını uygulamak önemli. Hem formda kalmak, hem de sağlığınızı geliştirmek için bazı besinlerin tüketimini artırabilirsiniz. Dünya genelinde pek çok ülkede temel gıdalardan biri olan mercimek,  potasyum, demir ve folat gibi pek çok yararlı vitamini içinde barındırır. Peki, her gün mercimek yediğinizde vücudunuzda ne olur? İşte yanıtı. 

Haberler ntv.com.tr 28.10.2024 - 09:52

  • 1

    MERCİMEK TÜKETMENİN 5 ŞAŞIRTICI FAYDASI

    KİLO YÖNETİMİ

    Kilo vermek istiyorsanız, mercimek mükemmel bir yiyecek seçimidir; kilo kaybıyla bağlantılıdır. Mercimek düşük kalorilidir ve protein ve lif açısından zengindir. Gün boyunca kendinizi tok hissetmenizi sağlayabilir ve açlık hissini azaltabilir, bu da kilo vermenize yardımcı olabilir.
  • 2
    2016 yılında American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, mercimeğin düzenli tüketiminin kilo kaybı ve kilo yönetimi üzerindeki etkisi incelenmiş ve olumlu bir etkisi olduğu bulunmuştur.
  • 3

    KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLER

    Diyabetten korunmak isteyen kişiler her gün bir kase mercimek yemelidir; mercimek düşük glisemik indekse sahiptir ve kan şekeri seviyelerinde ani bir artış yerine yavaş ve istikrarlı bir artışa neden olur. Mercimek yavaş sindirilir, bu da kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur.
  • 4
    The Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, mercimek mercimeğin kan şekeri seviyelerinde ani artışları önlemedeki etkilerini incelemiştir.
  • 5

    KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

    Her gün bir kase mercimek yerseniz, kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Mercimek lif, magnezyum ve potasyum açısından zengindir, bu da kalp sağlığınızı iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskinden korunmanıza yardımcı olur. Kan dolaşımınızı düzenlemeye ve kalbinizi ve kan damarlarınızı korumaya yardımcı olabilir.
  • 6
    The British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, mercimeğin kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkisi vurgulanmıştır.
  • 7

    VÜCUDA ENERJİ DEPOLAR

    Anında enerji istiyorsanız mercimek harika bir besin seçimidir. Enerjinizi artırabilecek demir, protein, lif, karbonhidrat, vitamin ve mineraller içerir. Her gün bir kase mercimek yerseniz, enerji seviyenizi artırabilecek demir alımınızı artırabilir.

    2012'de American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, mercimek gibi düşük glisemik indekse sahip besinler enerji seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  • 8

    CİLT VE SAÇ SAĞLIĞINI DESTEKLER

    Mercimek, cilt ve saç bakımınızı iyileştirmek için en iyi seçimdir; sağlıklı cilt ve saç için gerekli olan çinko, biotin ve B vitaminleri gibi vitamin ve minerallerden oluşur.
  • 9
    Mercimekte bulunan biotin cildinizi ve saçınızı sağlıklı kılar; tırnaklarınızı ve saçınızı güçlendiren keratin üretir; ve mercimekte bulunan çinko cilt sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur.
  • 10
    2019 yılında Clinical and Experimental Dermatology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre mercimek ile saç ve cilt sağlığı arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır.

    Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.