Burun estetiği (rinoplasti) nasıl yapılır? (Ameliyatsız burun estetiği, burun ucu estetiği nedir ve nasıl yapılır?)

Son yıllarda hem dünya genelinde hem de ülkemizde gerek kadınlar gerekse erkekler tarafından en çok tercih edilen operasyonlardan biri de burun estetiği. Bu operasyon kozmetik nedenlerle olduğu kadar burnun işlevinin yani nefes alıp vermenin daha kaliteli olması için de yapılıyor. Farklı teknikleri olan, kişinin kendi burnuna göre planlamanın önem kazandığı burun estetiği operasyonları ile ilgili en çok merak edilen soruları, KBB Uzmanı Prof. Dr. Şaban Çelebi ntv.com.tr'ye yanıtladı. Burun estetiği (rinoplasti) nedir, kimlere yapılabilir? Burun estetiği nasıl yapılır? Burun ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir? Burun estetiğinde yaş sınırı var mıdır? Burun estetiği ameliyatı çeşitleri nelerdir? İşte burun estetiği hakkında tüm merak edilenler...

Haberler ntv.com.tr 10.11.2020 - 12:03

  • 1

    BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR, KİMLERE YAPILABİLİR?

    Septorinoplasti, yüzün orta kısmında konumlanan burnun, hem şeklen hem de fonksiyonel olarak iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ameliyattır. Burun şekli kişinin yüz ifadesini doğrudan etkileyebilir, bakışların anlamını değiştirebilir ve kişilerin özgüvenini azaltarak sosyal yaşantılarını sekteye uğratabilir. Burun şeklinden kaynaklı sorunlar yalnızca estetik kaygılar yaratmakla da kalmaz, aynı zamanda koku alma, solunan havanın nemlendirilip süzülmesi gibi önemli fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla burun estetiği operasyonları kozmetik olduğu kadar işlevsel operasyon sınıflandırmasına da dahil edilebilir.

    ‘Burun estetiği operasyonu kimlere yapılabilir?’ sorusuna pek çok yanıt vermek mümkün. Burun yapısı oturmuş ama şeklinden memnun olmayan, operasyon ile gerçekçi beklentileri bulunan, genel sağlık durumu operasyon için engel teşkil etmeyen, kronik burun tıkanıklığı yaşanmasına neden olan anatomik sorunları bulunan kadın ve erkeklerin burun estetiği operasyonu yaptırabileceği ifade edilebilir. Bu noktada rinoplasti ile burun şeklinde yapılabilecek değişikliklerin de bilinmesi gerekir. Operasyon ile kişinin burnu küçültülebilir, burun ucu kaldırılabilir ya da düzleştirilebilir, burun eğrilikleri düzeltilebilir, burun delikleri arasındaki asimetri mümkün olduğunca giderilir, burun daraltılıp genişletilebilir. Özetle rinoplasti operasyonu kişi özelinde dikkatli bir şekilde planlandığında kişi hem doğal hem de yüz hatlarıyla uyumlu bir burna sahip olabilir.
  • 2

    BURUN ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?

    Burun estetiği nadiren lokal anestezi, çoğunlukla da genel anestezi ile açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Her iki tekniğin de kendine has avantajları bulunur. Örneğin açık teknikle gerçekleştirilen burun estetiği operasyonları sırasında burun delikleri arasında ‘columella’ adı verilen kısım kesilip, burun cildi kaldırıldığı için operasyon bölgesi doğrudan görüntülenebilir. Açık teknikle gerçekleştirilen operasyonlarda cerrahlar burun septumuna kolaylıkla erişebilir. Açık operasyon ile ilgili hastalarımızın tereddüt etmesinin temel nedeni iz kalacağı endişesidir. İz kaldığı doğrudur ancak bu iz çok minimaldir ve zaman içerisinde iyileşecektir.


  • 3
    Kapalı burun estetiği operasyonlarında burun cildine herhangi bir kesi atılmaz, tüm operasyon burun deliklerinden gerçekleştirilir. İzsiz burun estetiği olarak da adlandırılan kapalı rinoplasti, burun estetiği olmak isteyen herkese uygulanamayabilir. Kişinin burun içi anatomik yapısında çok radikal değişimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğinde açık teknik ön plana çıkacaktır. Son yıllarda Piezo tekniği öne çıkmış durumda. Bu tekniğe hem açık hem de kapalı burun estetiği sırasında kemiklerin şekillendirilmesi sırasında başvurulabilir. Kemik gibi sert dokulara duyarlı bir mikromotor ile gerçekleştirilen Piezo cerrahisi sırasında kemikleri çevreleyen kıkırdaklara, doku veya damarlara müdahale edilmiyor. İyileşme süreci de hızlanıyor. Burun estetiği yaptırmayı düşünen hastaların operasyon tekniği tercihi yapması doğru bir yaklaşım değildir. Herkesin burun yapısı, cilt yapısı, burnunda yapılması gereken değişimlerin kapsamı aynı olmayacaktır. Bu nedenle tüm estetik cerrahilerde olduğu gibi bu operasyonların da A’dan Z’ye hasta ve hastanın ihtiyaçları özelinde planlanması gerekecektir.
  • 4

    BURUN AMELİYATI SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

    Bu operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken en temel unsur, burnu darbelerden korumaktır. Erken dönemde alınan darbeler burun kemiklerinin kaynamasında sorun çıkmasına ya da ağır kanamalara yol açabilir. Burun estetiği sonrası iyileşme sürecinde sigara içilmemesi gerekir. Sigaranın içerisindeki kimyasallar doku beslenmesini engelleyerek iyileşme sürecini gerileteceğinden ilk 3 aylık dönemde hastaların sigara kullanmamaları önemlidir. Rinoplasti yaz aylarında gerçekleştiriliyorsa güneşte uzun süre korumasız bir şekilde kalınmamalıdır. Güneşe çıkılması gerekiyorsa yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülmeli ve geniş bir şapka takılmalıdır. Operasyondan sonraki 3 aylık süreçte gözlük kullanımından kaçınılması gerekir. Gözlük burun septumunda ağırlık oluşturarak burun kemiklerinin istenmeyen şekilde kaynamasına yol açabilir.


  • 5
    Rinoplasti sonrası erken dönemde yatış pozisyonuna da dikkat edilmelidir. Oluşan ödemin azaltılması için yatarken baş hafifçe yüksekte tutulmalıdır. İlk 2-3 gün buz uygulaması da yapıldığında oluşabilecek komplikasyonlar azaltılabilir. Burun estetiği sonrası minimal düzeyde egzersiz yapılabilir. Ancak yüksek tempolu ve kan basıncını artıran ağır sporlardan yaklaşık 3 aylık süreçte kaçınılması gerekir. Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağlandığı takdirde hastalar daha konforlu ve sorunsuz bir iyileşme süreci yaşayabilirler.
  • 6

    BURUN ESTETİĞİNDE YAŞ SINIRI VAR MIDIR?


    Burun estetiğinde yaş sınırından ziyade, kemik yapısının oturup oturmaması bir kriter olarak değerlendirilir. Erkeklerde kemiklerin gelişimi genel olarak 17, kadınlarda ise 16 yaşından sonra tamamlandığı için burun estetiği operasyonları için bu yaşların beklenmesi gerekir.

  • 7

    BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

    Burun estetiği ameliyatları genel anlamda birincil rinoplasti, revizyonel rinoplasti ve burun ucu estetiği şeklinde sınıflandırılabilir. Birincil rinoplasti daha önce hiç burun estetiği yapılmayan hastalara uygulanan operasyonlara verilen genel isimdir. Birincil rinoplasti hem açık hem de kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Revizyon estetik burun ameliyatı ilk operasyonu başarısızlıkla sonuçlanan ve burun şeklinin ya da fonksiyonlarının yeniden düzeltilmesi gereken hastalara uygulanan operasyonlara verilen isimdir. İlk operasyon sırasında burundan az ya da fazla doku çıkarılması, doğal olmayan bir burun planlanması, burun kemerinin kalması, burun sırtında dalgalanmaların oluşması, burun ucundaki yapısal sorunlar veya iyileşme sürecinde alınan darbeler nedeniyle yaşanan şekil bozuklukları gibi nedenlerle revizyon rinoplasti gündeme alınabilir.

    Burun estetiği ameliyatı çeşitleri arasında tip plasti olarak adlandırılan burun ucu estetiği operasyonu da yer alır. Bu operasyonun en önemli özelliği burun sırtına ve burun septumuna müdahale edilmemesidir. Tip plasti birincil ya da ikincil operasyon olarak revizyon amaçlı gerçekleştirilebilir. Burun ucunda düşüklük olan, burun ucu ile dudak arasındaki açı ideal olmayan, burnun profil görüntüsünden rahatsızlık duyan kişiler bu operasyona başvurabilir.
  • 8

    REVİZYON ESTETİK BURUN AMELİYATI NE ZAMAN YAPILMALI?

    Revizyon estetik burun ameliyatı bölgenin tam iyileşmesinin gerçekleştiği 1’inci yılın sonunda yapılabilir. Ancak nefes almada ciddi sorunlar varsa ilk operasyondan en az 6 ay sonra da gerekli muayenelerin yapılması ve operasyona uygunluk kararının verilmesi ile birlikte revizyon estetik burun ameliyatı yapılabilir.

  • 9

    BURUN ESTETİĞİ SONRASINDA TAMPON KULLANIMI AĞRIYA VEYA ACIYA NEDEN OLUR MU?

    Eskiden kullanılan bez tamponlar çıkarma anında kanama ve ağrıya neden olabiliyordu ancak günümüzde kullanılan tampon çeşitlerinde bu tür durumları engellemek mümkün oluyor. Silikon tampon çeşitleri nefes alıp vermeyi kolaylaştıran bir tasarıma sahiptirler ve çıkarma esnasında sorun yaşanmaması için özel pomadlar ile birlikte kullanılabilirler. Dışında özel kılıfı olan tampon modelleri de operasyon sonrasında konforlu bir şekilde çıkarılabildikleri için tercih edilmektedir.

  • 10

    AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ YAPILABİLİR Mİ?

    Günümüzde medikal uygulamaların çeşitlenmesiyle burun estetiği ameliyatsız olarak da yapılabilmektedir. Ancak bu noktada hastaların değerlendirilmesi gerekir. Burun fonksiyonlarında sorun olmayan, solunum sıkıntısı çekmeyen ve burun şekli minimal müdahaleler ile düzeltilebilecek kişiler ameliyatsız burun estetiği uygulamalarına başvurabilir. Burnunda radikal düzeltmelerin yapılması gereken hastaların ameliyatsız burun estetiği ile başarılı sonuçlar alması mümkün değildir. Dolgu ve botoks gibi farklı uygulamalarla ameliyatsız burun estetiği kapsamında burun ucunun iyileştirilmesi mümkündür. Medikal estetik uygulamaların kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 1 yıl kadar devam eder.

  • 11

    BURUN ESTETİĞİ İÇİN DOKTOR NASIL SEÇİLMELİDİR?

    Burun estetiği çok sık yapılsa da en komplike estetik cerrahiler arasında yer alır. Rinoplasti her zaman hasta özelinde planlandığı için uzmanlığın ve deneyimin ön plana çıktığı bir cerrahidir. Dolayısıyla burun estetiği için doktor seçimi büyük bir önem taşır. Burun anatomisine hakim, yüksek deneyimi olan, referans gösterebilen ve revizyon rinoplasti sayısı düşük mümkünse revizyon gereksinimi doğuran operasyon geçmişi bulunmayan uzmanlar ile görüşülmesi önemlidir. Bu noktada referanslar da karar verme sürecinde önemli veriler sunacaktır. Burun estetiği yaptırmak isteyenlerin cerrahın hem açık hem kapalı teknikte uzman olduğunu sorgulaması da ihmal edilmemesi gereken adımlardır. Burun estetiği öncesi kapsamlı analizler yapılmadığında, genel geçer söylemlerle standart bir burun vaadi verildiğinde hastaların bir kere daha düşünmesinde fayda vardır.

     

  • 12

    BURUN UCU ESTETİĞİ NEDİR?

    Burun şeklinde sorun olmayan, kronik burun tıkanıklığı yaşanmasına neden olan solunum problemleri yaşamayan ancak yine de burun ucunun şekli nedeniyle burnunun görüntüsünden memnun olmayan birçok kişi var. Burun ucu estetiği yani tip plasti, burun ucu ile ilgili kozmetik sorunlar yaşayan kişilere uygulanan bir operasyondur. Burun ucundaki şekil bozukluklarının düzeltildiği, burun ucundaki deformitelerin giderildiği, burun deliklerinin yapılandırılabildiği, burun ucunun daraltılıp genişletilebildiği ve burun ile dudak arasındaki açının ideal seviyeye getirildiği burun ucu estetiği de uzmanlığın ön plana çıktığı burun ameliyatları arasında yer almaktadır.

     

    Burun estetiği operasyonlarının tamamında olduğu gibi burun ucu estetiği öncesinde de planlamanın çok kapsamlı yapılması gerekir. Hastanın burun içi anatomisine dokunulmayacak olsa da tip plasti öncesi yüz analizinin yapılması ve cilt yapısının değerlendirilmesi önemlidir. Böylece hastanın beklentileri ile yüzü için en uygun olan burun ucu yapılandırılması yapılabilir. Burun ucu estetiği operasyonu lokal ya da genel anestezi altında, açık veya kapalı teknikle gerçekleştirilebilir. Hem teknik hem de anestezi seçimi hastaların ihtiyaçları doğrultusunda planlanır. Tip plasti cerrahi bir operasyon olmakla birlikte burun ucu estetiği kapsamında seçilmiş hastalarda ameliyatsız estetik uygulamaları da tercih edilebilir.

     

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.