Beyaz saçların nedeni buymuş! Vücudunuz alarm veriyor: Genetik deyip geçiştirmeyin

Beyaz saçlar yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilir. Ancak genç yaşlarda da saçlarınız beyazlayabilir. Genellikle genç yaşlardaki beyaz saçlar için genetik olduğu söylenir ama bu beyaz saç tellerinin nedeni genetik olmayabilir. Çünkü bazı hastalıklar ya da zararlı alışkanlıklar saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olabilir. 

Haberler ntv.com.tr 25.09.2024 - 11:52

  • 1

    Çoğunlukla ilerleyen yaşla birlikte ortaa çıkan saç beyazlığı erken yaşlar da görülebilir.

    Saçların beyazlaması, yaşlanma ile birlikte görülen doğal bir süreçtir. Saçların renginden sorumlu olan pigment, saç kökündeki bir hücreden gelir.

  • 2
    Bu hücreler önemli miktarlarda melanin (koyu pigment) üretilmesi için genetik olarak kodlanır. Zamanla melanin üretim kapasitesi azalır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur
  • 3
    Bu durumda kişiler birbirinden farklı yöntemlere başvurarak saçların beyazlarını kapatabilir.
  • 4
    Yaşın ilerlemesiyle birlikte beyazlayan saçlar normal kabul edilir. Ancak genç yaşlarda görülen beyaz saçları "genetik" deyip geçiştirmeyin.
  • 5

    Saçın erken beyazlaması genetik, çevresel etkiler ve yaşam tarzı seçimleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

    İşte saçların erken beyazlamasına sebep olabilecek  yaşam tarzı faktörü:

  • 6

    1- YETERSİZ BESLENME

    Temel besin maddelerinden, özellikle de B12 gibi vitaminlerden, folik asit, demirden ve bakır ve çinko gibi minerallerden yoksun bir beslenme, erken beyazlamaya katkıda bulunabilir.
  • 7

    2- STRES VE KAYGI

    Kronik stres ve kaygı saçların erken beyazlamasına neden olabilir. Yüksek stres seviyeleri melanositleri (pigment üretiminden sorumlu hücreler) tüketerek saç renginin kaybına neden olabilir.
  • 8

    3- ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

    Tütün mamülleri saçların erken beyazlamasına neden olur. Tütün dumanındaki zararlı kimyasallar saç köklerine zarar verebilir ve melanin üretimini bozabilir.
  • 9

    4- AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ

    Aşırı alkol tüketimi erken beyazlamaya neden olabilir. Alkol vücudun hayati besin maddelerini tüketebilir, gerekli vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilir ve genel sağlığı bozabilir; bunların tümü erken beyazlamaya katkıda bulunabilir.
  • 10

    5- DÜZENSİZ UYKU

    Yetersiz veya düşük kaliteli uyku, beyazlama sürecini hızlandırabilir. Uyku eksikliği saç sağlığıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını bozabilir.
  • 11

    6- ÇEVRESEL FAKTÖRLER

    Saç ürünlerindeki kirlilik ve sert kimyasallar gibi çevresel kirleticilere ve toksinlere maruz kalmak, erken beyazlamaya katkıda bulunabilir. Bu maddeler saç köklerine zarar verebilir ve melanin üretimini engelleyebilir.
  • 12

    7- FİZİKSEL AKTİVİTE EKSİKLİĞİ

    Hareketsiz yaşam tarzları erken beyazlamaya katkıda bulunabilir. Düzenli egzersiz daha iyi kan dolaşımını teşvik eder, bu da gerekli besinlerin saç köklerine ulaşmasını sağlar.
  • 13

    8- B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

    B12 vitamini eksikliği, erken beyazlayan saçların en yaygın nedenlerinden biridir. Çalışmalar B12 takviyeleri almanın , saç dökülmesine yol açabilen yüksek homosistein seviyelerini azalttığını ve erken saç beyazlamasını önlediğini bulmuştur. Et, balık ve sütte bulunan vitamin, saç büyümesi ve sağlığı için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine de yardımcı olur.
  • 14

    9- TİROİD HASTALIĞI

    Hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi tiroid probleminin neden olduğu hormonal değişiklikler de erken beyaz saçlardan sorumlu olabilir. Tiroid, metabolizma gibi bedensel işlevlerden sorumlu olan kelebek şeklinde bir bezdir. Aşırı aktif veya az aktif bir tiroid vücudunuzun daha az melanin üretmesine neden olabilir.
  • 15

    10- SAÇ DÖKÜLMESİ

    Vücudun kendisine saldırdığı otoimmün hastalık da erken beyaz saçlara neden olabilir. Alopesi durumunda bağışıklık sistemi saça saldırabilir ve pigment kaybına neden olabilir.
  • 16
    Alopesi areata, büyük bir madeni para büyüklüğünde kellik lekelerine neden olur - hem erkekler hem de kadınlar eşit derecede etkilenir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.