Alzheimer'ın erken habercisi olabilir! 6 yıl önce ortaya çıkıyor

Bilim insanları fiziksel aktiviteler ve demans arasında bağlantıyı inceliyor. Yapılan araştırmalarda yürüyüşünüzdeki bu değişim erken evre vasküler demansın ve Alzheimer'ın işaretlerinden biri olabilir.

Haberler ntv.com.tr 04.09.2024 - 12:35

  • 1
    Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda bilişsel gerilemenin başlangıcında nörolojik değişikliklerin yaygın olduğunu, ancak fiziksel değişikliklerin de bu durumda önemli rol oynadığını söylüyor.
  • 2
    Fiziksel hareket ve demans arasındaki karmaşık ilişki araştırmacılar tarafından inceleniyor.
    Denge ve yürüyüşteki bozulmalar, geç evre Alzheimer ya da erken evre vasküler demansın işaretlerinden biri olabilir. Demansın her vakasında semptomlar farklılık gösterebilir, ancak bazen fiziksel belirtiler hafıza kaybından önce ortaya çıkabilir
  • 3
    Bir çalışmada, yavaş yürüyen veya dengesi bozuk olan kişilerin sonraki altı yıl içinde Alzheimer hastalığı teşhisi konma olasılığı daha yüksek olduğu belirlendi" Bu değişiklikler beyindeki hücrelerin ve sinirsel iletişimin yavaş yavaş bozulduğunun bir göstergesi olarak açıklamıyor.
  • 4

    DENGE KAYBINA DİKKAT

    Denge kaybı erken evre vasküler demansa da bağlı olabilir. Erken evrelerde, hatta diğer demans semptomları gelişmeden bile önce, ayakta dururken veya yürürken dengeyi kaybetmek, Alzheimer geliştirme potansiyelinin arttığını gösterebilir.
  • 5
    2016'da Amerikan Geriatri Derneği Dergisi'nde yayınlanan araştırma, yaşamın erken dönemlerinde baş dönmesi ve denge kaybı belirtilerinin, birinin yaşlandıkça Alzheimer'a yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelebileceğini öne sürdü.

  • 6
    Bu, Neurology dergisinde yayınlanan ve düşmeye yatkın olmanın beyinde amiloid ve omurilik sıvısında tau proteininin birikmesine neden olabileceğini öne süren daha önceki bulgularla da uyumluydu.
  • 7
    Bu proteinler, Alzheimer ve Demans hastalarının beyinlerinde birikir ve beynin öğrenme ve hafıza ile ilgili kısımlarına zarar verir.

    Science Daily şöyle açıklıyor: "Tau birikimi, tau kinazlar adı verilen tau üzerinde etkili olan ve tau proteininin yanlış katlanıp kümelenmesine neden olarak nörofibriler yumaklar oluşturmasına neden olan enzimlerin artan aktivitesinden kaynaklanır."
  • 8
    Bu proteinlerin beyinde birikmesini durdurmanın kesin bir yolu yok, ancak bazı kanıtlar sağlıklı omega-3 yağlarının amiloid plaklarını azaltabileceğini gösteriyor.
  • 9
    Beynin zararlı proteinleri boşaltması için yeterli zamanı sağlamak için gece başına altı ila sekiz saat arası uykunun da etkili olduğunu göstermektedir.

    Yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişimler ile Alzheimer hastalığının riskini azaltabilirsiniz.
  • 10

    DENGELİ BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE

    Akdeniz diyeti gibi beslenme düzenleri, beyin sağlığını destekleyebilir. Bol sebze, meyve, tam tahıllar, balık ve sağlıklı yağlar tüketmeye özen gösterin.

    Düzenli egzersiz yapmak, beyin sağlığı için önemlidir. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik egzersiz yapmak, riskleri azaltabilir.
  • 11

    ZİHİNSEL EGZERSİZ VE SOSYAL AKTİVİTE

    Bulmacalar çözmek, kitap okumak, yeni beceriler öğrenmek ve zihinsel olarak aktif kalmak beyin fonksiyonlarını destekleyebilir.Sosyal ilişkiler kurmak ve sürdürmek, beyin sağlığına olumlu katkıda bulunur. Arkadaşlarınızla zaman geçirin ve sosyal etkinliklere katılın.
  • 12

    YETERLİ UYKU, STRES YÖNETİMİ

    Yeterli ve kaliteli uyku, beyin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Uyku alışkanlıklarınızı düzenli ve sağlıklı tutmaya özen gösterin.Kronik stres, beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Meditasyon, yoga veya derin nefes alma gibi stres yönetimi tekniklerini deneyin.
  • 13

    ZARARLI ALIŞKANLIKLARI AZALTMA

    Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek, Alzheimer riskini artırabilir. Bu alışkanlıklardan kaçınmak veya sınırlandırmak önemlidir.

    DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ

    Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi sağlık sorunlarını kontrol altında tutmak beyin sağlığını koruyabilir. Doktorunuzun önerilerini takip edin ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırın.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.