Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı
"Antalya Piyazı"nın ana malzemesi olan ve yıllık üretimi 2 tona kadar düşen Çandır fasulyesinin üretimi, bölgedeki çiftçilere yapılan teşviklerle, yıllık 30 tona kadar ulaştı.
Haberler DHA 13.07.2021 - 12:17
-
Antalya'nın önemli lezzetleri arasında yer alan Antalya Piyazı, kente gelenlerin tadına bakmadan gitmek istemediği ürünlerden biri. Piyaza asıl lezzetini ise ana malzemesi olan ve diğer fasulye çeşitlerine göre daha lezzetli, küçük, kolay pişen ve pişerken dağılmamasıyla bilinen Çandır fasulyesi veriyor.
-
-
Konyaaltı ilçesindeki Yarbaşçandır ve Hisarçandır mahalleleri arasındaki alanda yetiştirilen fasulyenin yıllık rekoltesi, 3 yıl öncesine kadar üretimdeki düşüş nedeniyle 2 tona kadar geriledi. Fasulyenin üretiminin kısıtlanmasıyla birlikte piyaz için de Çandır fasulyesi ile benzer özellikler taşıyan fasulyeler tercih edilmeye başlandı. Konyaaltı Belediyesi, fasulyenin adını duyurarak tüketimini artırmak için proje başlattı.
-
ÜRETİMİ 15 KAT ARTTI
Proje ile birlikte belediye, Yarbaşçandır Mahallesi'nde 5500 metrekare alanda fasulyeyi yetiştirmeye başladı. Yetiştirilen fasulyeler ilçede düzenlenen 'Çandır Fasulye Şenliği' ile vatandaşlarla buluşturulurken, bölgede ekimi bırakan üreticilere de fasulye ekimini teşvik için tohum dağıtıldı.
Böylelikle neredeyse yok olma noktasına gelen ve Antalya Piyazı'nın ana maddesi Çandır fasulyesinin üretimi 3 yıl içerisinde 2 tondan 30 tona kadar ulaştı.
-
-
COĞRAFİ İŞARET İÇİN GİRİŞİM
Kimyasal ortamdan uzak şekilde üretilen fasulyenin ekimi, geçen haftalarda belediye çalışanları tarafından gerçekleştirildi. Zahmetli üretim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte fasulyenin hasadının ekim ayı içerisinde yapılması planlanıyor. Belediye de Çandır fasulyesinin coğrafi işaretli ürünler arasında yer alması için girişimlerde bulunuyor. -
"ÖZENDİRİCİ HALE GETİRDİK"
Çandır fasulyesinin özel bir ürün olduğunu söyleyen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Antalya'ya has tahinli piyazın yapımında kullanılan Çandır fasulyesi, yıllar içerisinde tarım politikası gereği ziraatın köylüler tarafından terk edilmesi sebebiyle neredeyse tükenme noktasına geldi. 3 sene önce belediyemizin girişimiyle belediyemize ait bir tarlada bu fasulyenin ekimini yapılmaya başladık ve özendirici hale getirdik" dedi. -
-
"AMACIMIZ DÜNYAYA TANITMAK"
Fasulyenin coğrafi işaret almasıyla tüm dünyada tanınacağına inandıklarını söyleyen Esen, "Tekrar talep oluşmaya başlayınca çevredeki köylüler de bu fasulyenin ekimini yapmaya başladı. Bu sayede artık Çandır fasulyesi tükenmekten kurtulup üretimi önceki yıllara göre 15 katına kadar çıktı. Amacımız tüm dünyada tüketiciyle buluşturmak" diye konuştu. -
Fasulye üretiminin artmasının bölgede yaşayan kişilere ekonomik katkı sağladığını belirten Esen, “Yıllar önce çok ekilen ve tercih edilen bir fasulye iken 3 sene öncesine kadar neredeyse tükenme noktasına gelmişti. Bugün 3 sene öncesine göre 15 kat daha fazla ürün almaya başladık.
-
-
-
-