Uluslararası Enerji Ajansı'ndan kritik uyarı: Küresel karbondioksit emisyonları en yüksek seviyesine ulaştı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, küresel karbondioksit emisyonları 2021'de yüzde 6 artarak 36,3 milyar tonluk rekor bir seviyeye ulaştı. Bunun, pandemi sonrası tespit edilen en yüksek emisyon seviyesi olduğu belirtildi. IEA, ülkelere 2050'ye kadar net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için daha fazla çabalama çağrısı yaptı.
Haberler ntv.com.tr 09.03.2022 - 14:51 Son Güncelleme : 09.03.2022 - 15:10
-
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) son araştırması, küresel karbondioksit emisyonlarının 2021'de pandemi sonrası en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Geçen yıl atmosfere salınan karbondioksit emistonları 36,3 milyar tona ulaştı.
-
-
iki milyar tonun üzerinde arttığı belirtilen raporda şunlar kaydedildi:
"Covid-19 salgınının 2020'de enerji talebi üzerinde geniş kapsamlı etkileri oldu ve küresel CO2 emisyonlarını yüzde 5,2 oranında azalttı. -
DAHA FAZLA KÖMÜR YAKILDI
Ancak, '2021'de enerji talebindeki toparlanma, olumsuz hava koşulları ve enerji piyasası koşullarıyla birleşti ve bu da yenilenebilir enerji üretiminin şimdiye kadarki en büyük yıllık büyümesini kaydetmesine rağmen daha fazla kömürün yakılmasına neden oldu.”
-
-
Çalışmanın yazarları, rakamların, IEA'nın bölge bazında ve yakıt bazında analizlerine ve kamuya açık resmi enerji, ekonomi ve hava durumu verilerine dayandırdığını açıkladı. Yakıtlar açısından, kömür, 2021'de küresel CO2 emisyonlarındaki genel büyümenin yüzde 40'ından fazlasını oluşturdu ve kömür emisyonları tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 15,3 milyar tona ulaştı.
-
Bunların yanı sıra, doğalgazdan kaynaklanan CO2 emisyonları 7,5 milyar tona, petrolden kaynaklanan emisyonlar ise 10,7 milyar tona ulaştı.
Ancak rapor, kömürden kaynaklanan emisyonlardaki artışa rağmen, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve nükleer enerjinin küresel elektrik üretiminde kömürden daha yüksek bir paya sahip olduğunu ortaya koydu. -
-
Raporda şu ifadelere yer verildi:
"2021'de elektrik üretimi için kömür kullanımı, rekor düzeyde yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle arttı. ABD ve birçok Avrupa enerji sistemi genelindeki mevcut kömür santrallerinin işletme maliyetleri, 2021'in çoğunluğu için gaz santrallerinden önemli ölçüde düşüktü. Doğalgazdan kömüre geçiş, elektrik üretiminden kaynaklanan küresel CO2 emisyonlarını, özellikle gaz ve kömür santralleri arasındaki rekabetin en sıkı olduğu ABD ve Avrupa'da 100 milyon tonun üzerinde artırdı.”
-
ÇİN EN BÜYÜK EMİSYON KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR
Diğer taraftan Çin, 2021'de 2019'a göre 750 milyon ton daha fazla emisyon üreterek, küresel CO2 emisyonlarının en büyük itici gücü oldu. Çalışmada, Çin'deki son iki yıldaki emisyon artışlarının, aynı dönemde dünyanın geri kalanındaki toplam düşüşten daha fazla olduğu kaydedildi.
Araştırmacılar, “Yalnızca 2021'de Çin'in CO2 emisyonları 11,9 milyar tonun üzerine çıkarak küresel toplamın yüzde 33'ünü oluşturdu” değerlendirmesini yaptı.
-
-
Hindistan'daki CO2 emisyonları da 2021'de artarak, 2019 seviyelerinin üzerine çıktı ve kömürlü üretim tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Öte yandan, bazı ülkelerdeki emisyonlar 2021'de 2019'dakinden daha düşüktü. ABD'de CO2 emisyonları yüzde dört, AB'de ise yüzde 2,4 azaldı.
-
IAE'DEN ACİL ÖNELEM ÇAĞRISI
IEA, raporun bulgularının endişe verici olduğunu belirterek, “Dünya şimdi 2021'de emisyonlardaki küresel artışın tek seferlik olacağını kanıtlamalı. 2050'ye kadar net sıfır emisyona ulaşmalıyız” çağrısı yaptı. -