Süper bakteri için korkutan uyarı: 40 milyon kişi hayatını kaybedebilir

Araştırmalara göre, antibiyotiklere dirençli bakteriler tehlikeli derecede güçlendi. Bilim insanları, "hastane mikrobu" olarak da bilinen bakteriler sebebiyle 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişinin hayatını kaybedeceğini öngörüyor.

Haberler NTV Haber 17.09.2024 - 13:52

  • 1

    "HİÇBİR İLAÇ FAYDA ETMEYECEK"

    Süper bakteri krizi derinleşiyor. 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişi, "Hiçbir ilaç fayda etmeyeceği için." ölecek.
  • 2
    Onlarca ülkeden mikrobiyoloji uzmanlarının oluşturduğu araştırma ekibi, 204 ülkede 30 yıllık hasta kayıtlarını mercek altına aldı.
  • 3

    YÜZDE 80 ARTTI

    Antibiyotiğe dirençli bakteriler sebebiyle gerçekleşen ölümlerin 70 yaş üstü hastalarda yüzde 80 arttığı tespit edildi.
  • 4

    2050 YILINDA YÜZDE 70 ARTIŞ

    Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada gelecek 25 yıl içerisinde antibiyotiğe dirençli enfeksiyon vakalarının yüzde 70 oranında artacağı vurgulandı.
  • 5

    ÖLÜM ORANLARI İKİ KAT ARTTI

    Bu durum, bilinen tüm ilaçlar ve antibiyotikler kullanıldığı halde 39 milyon kişinin hayatını kaybedeceği anlamına geliyor.

    Antibiyotiğe karşı en çok direnç geliştiren bakterinin ise MRSA olarak da bilinen Stafilokokus Aureus olduğu, bu enfeksiyon sebebiyle gerçekleşen ölümlerin 1990 ve 2021 yılları arasındaki iki kattan fazla artarak 130 bini aştığı ifade ediliyor.

  • 6

    ZOR YOK EDİLİYOR

    Özellikle yoğun bakımdaki hastalarda "kan zehirlenmesi" gibi ciddi komplikasyonlara hatta ölüme yol açabilen bu bakterilerin,, en güçlü antibiyotiklerle bile zorlukla yok edilebildiği ifade ediliyor.
  • 7

    EN HAFİFİ BİLE ÖLÜMCÜL OLACAK

    Gereksiz antibiyotik kullanımının, bakterilerin direnç kazanmasını hızlandırdığı biliniyor.

    Bilim insanları antibiyotiğe dirençli bakterilerin güçlenmesi ile gelecekte en basit enfeksiyonların bile ölümcül hale gelebileceği uyarısında bulunuyor.
  • 8

    SONUÇLAR ENDİŞE VERİCİ

    Küresel ısınma ile birlikte kutup buzlarının içinde binlerce yıldır donmuş halde bulunan mikropların da yayılabileceği belirtilirken, dirençli bakteri krizinin daha da ciddileşmesinden endişe ediliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.