Mumyalanan liderler

Mumyalanan liderler

Haberler 21.12.2011 - 10:59

  • 1

    Kim Jong-il

    Geçtiğimiz cumartesi günü kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl mumyalanan son lider olacak. Naaşı cam bir katafalka yerleştirildikten sonra cenaze töreni düzenlenen Kim Jong-İl'in de babası gibi mumyalanacağı ileri sürüldü. 1994 yılında ölen Kim Jong-İl'in babası Rusya'nın başkenti Moskova'da bir yıl süren çalışma sonrası mumyalandı. Mumyalanma için Kuzey Kore'nin bir milyon dolar ödediği iddia edildi.
  • 2

    Ferdinand Marcos

    Filipinler'e yıllarca iktidarı döneminde kan kusturan Ferdinand Marcos da mumyalanan liderler arasında yer aldı. Marcos 1989 yılında Hawaii'de sürgünde hayatını kaybetti. Eşi Imelda Marcos, diktatör kocasının bedenini mumyaladıktan sonra 1993 yılında Filipinler'e getirdi. Ancak Filipinler hükümeti, Marcos'un Kahramanlar Mezarlığı'na gömülmesine izin vermedi. İmelda Marcos kocasını Ilocos Norte'de bulunan vilasının bodrum katında tutuyor. Bodrum katında güçlü bir havalandırma sistemi olduğu belirtiliyor.
  • 3

    Vladimir Lenin

    Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vlademir Lenin de mumyalanan liderlerden biri. Lenin St.Petersburg kentinde annesinin yanına gömülmek istedi. Ancak dönemin Sovyet hükümeti Lenin'in bu isteğini görmezden gelerek, mumyaladıktan sonra Kızıl Meydan'da bir anıt mezara yerleştirdi. Rusya'da Lenin'in ölüm yılı olan 21 Ocak'ta her yıl anıt mezardan alınarak defin edilmesi tartışması yaşanır. Ancak Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen bu henüz gerçekleşmedi.
  • 4

    Josef Stalin

    Sovyetler Birliği'nde mumyalanan liderlerden biri de Josef Stalin oldu. Stalin 9 Mart 1953 yılında öldükten dört gün sonra Kızıl Meydan'da toplanan 35 bin kişi Stalin'in mumyalanmış bedeni önünde saygı duruşunda bulundu. Stalin'in bedeni Kızıl Meydan'da Lenin'in anıt mezarının hemen yanına yerleştirildi. Ancak 31 Ekim 1961 yılında bir gece operasyonuyla Stalin'in cesedi bulunduğu yerden alınarak Kremlin Sarayı'nın arkasında bir bahçeye gömüldü. Dönemin iktidarı Stalin'in bir kült haline gelmesini istemiyordu.
  • 5

    Kuzey Kore kurucusu Kim Il-sung

    Geçtiğimiz cumartesi günü ölen Kim Jong-İl'in babası Kim Il Song hayatta iken 1976'de Kamsusan Anıtı'nı dikti. Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk devlet başkanı olan Kim Il Sung 1994 yılında öldükten sonra oğlu anıt mezarı için 100 milyon dolar harcadı. Kim Il Sung, babasının Moskova'da mumyalanması için sadece bir milyon dolar harcadı.
  • 6

    Vietnam lideri Ho Chi Minh

    Fransızlara karşı verilen savaşta çok önemli bir rol oynayarak ülkesini bağımsızlığa kavuşturmuş olan Ho Chi Minh, Ekim 1969 yılında yaşamını yitirdi. Hanoi'de canlı bir tabut içinde anıt mezarda yatan Ho Chi Minh'in mezarı yılda iki ay ziyaretçilere kapatılıyor. Bu dönemde Ho Chi Minh'in bedeni Moskova'ya götürülerek mumyalaması tazeleniyor.
  • 7

    Mao Zedong

    Çin Halk Cumhuriyeti Mao Zedong için inşa ettiği anıt mezarı Mayıs 1977'de kurucu liderlerinin ölümünden 8 ay sonra tamamladı. Mao'nun öldüğü dönemde Çin ile Sovyetler Birliği arasında ilişkiler gergin olduğundan mumyalama için Moskova'dan yardım istenemedi. Çin, Vietnam'dan Ho Chi Minh'in bedeninin cam tabutta nasıl tutulduğunu öğrenmeye çalıştı. Ancak hava girmeyen cam tabut Rusya tarafından inşa edilmiş ve bu tekniği Vietnam bilmiyordu. Çin, Lenin'in anıt mezarının bir fotoğrafından yola çıkarak liderleri Mao için kendi cam tabutunu inşa etti. Mao'un anıt mezarı 1997 yılında restore edilmek üzere 9 ay kapatıldı. Dedikodulara göre, 1976 yılında öldükten sonra 22 litre formaldehit kullanılarak korunmaya çalışılan Mao'nun tabutundan sızıntı olduğu yönünde.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.