İsrail'in Lübnan sınırındaki tehlikeli oyunu

İsrail ve Lübnan sınırındaki çatışmalar son ayların en şiddetli seviyesine yükselmiş durumda. İsrail'in gerilimin daha da artmasına engel olmak için önleyici bir saldırı başlattığı ve bunun sonucunda Hizbullah'ı kendi şartlarına ikna etmeyi hedeflediği öne sürülüyor. Uzmanlar, bunun son derece riskli ve muhtemelen hatalı bir oyun olduğunu söylüyor. Askeri analistlere göre yorgun ve bölünmüş bir İsrail ordusu ile deneyimli ve öfkeli bir Hizbullah arasında Güney Lübnan'da çıkacak tam ölçekli bir kara savaşı İsrail için felaket olabilir.

Haberler ntv.com.tr 24.09.2024 - 10:37 Son Güncelleme : 24.09.2024 - 10:42

  • 1

    "GERİLİMİ AZALTMAK İÇİN TIRMANDIRMA"

    İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah yaklaşık bir yıldır artan gerilimin ışığında karşılıklı misilleme döngüsüne girmiş durumda.

    Ancak geçtiğimiz hafta İsrail, bazı raporlara göre, "gerilimi azaltmak için tırmandırmayı" amaçladıklarını iddia ederek, İran destekli gruba yönelik saldırılarını büyük ölçüde artırmaya karar verdi.

  • 2

    İSRAİL ASLINDA SAVAŞ İSTEMİYOR

    Amerikan yayın kuruluşu CNN'in haberine göre, Lübnan sınırında yükselen gerilimin temel amacı; Hizbullah'ı diplomatik bir çözüme ya da İsrail'in işine gelecek bir anlaşmaya ikna etmek.

    Uzmanlar, bunun son derece riskli ve muhtemelen hatalı bir oyun olduğunu söylüyor.

  • 3

    KARA SAVAŞI İSRAİL İÇİN FELAKET OLUR

    Ancak Hizbullah'a son zamanlarda verilen zarar ne kadar büyükse, İsrail'in kısa vadeli bir başarısı da o kadar imkansız görünüyor.

    Askeri analistlere göre yorgun ve bölünmüş bir İsrail ordusu ile deneyimli ve öfkeli bir Hizbullah arasında Güney Lübnan'da tam ölçekli bir kara savaşı muhtemelen İsrail için felaket olur.

  • 4
    Analistlere göre Hizbullah'ın iyi olduğu ve yanıt vermeye hazır olduğu şey tam olarak budur. Ancak İsrail'in şimdilik böyle bir niyeti yok gibi görünüyor.
  • 5

    TEKNOLOJİK UÇURUM

    Geçtiğimiz hafta yaşanan siber saldırılar, Hizbullah ve İsrail arasındaki teknolojik farklılıkları ortaya koydu.

    Hizbullah mensupları, İsrail casus yazılımlarından ve gözetiminden kaçınmak için yirmi yıl önceki teknolojiye başvurmak zorunda.

    İsrail ise çağrı cihazlarına yüzlerce Hizbullah üyesini yaralayan, aynı zamanda çocukları öldüren ve binlercesini yaralayan patlayıcılar yerleştirerek beklenmedik bir saldırı düzenledi.

  • 6

    İSRAİL'İN TEHLİKELİ OYUNU

    İsrail ordusu Lübnan'ı bombalamaya devam ederken ve niyetinin topyekün bir savaş olmadığını öne sürerken akıllarda tek bir soru var: "Gerilimi azaltmak" bunun neresinde?

    İsrail'in amacı muhtemelen Hizbullah'a çok hasar gördüğünü hissettirmek ve Lübnanlı sivillere daha fazla zarar gelmesinden endişe etmelerini sağlamak.

  • 7

    DEĞİŞEN SAVAŞ HEDEFLERİ

    Saldırılardan sonra İsrail'de düzenlenen kabine toplantısında, savaşın hedefleri kuzeyde tahliye edilenlerin evlerine geri dönmesini içerecek şekilde değiştirildi.

    Askeri kaynaklara göre İsrail, Hizbullah'ı "ya müzakere ve uzlaşı ya da topyekün savaş" şeklinde iki seçeneğe doğru itiyor.

  • 8

    TALEPLER KABUL EDİLECEK Mİ?

    Bunun sonucunda da Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmeyi kabul etmeleri ve İsraillilerin ülkelerinin kuzeyindeki evlerine dönmelerine izin vermeleri hedefleniyor.

    CNN'in haberine göre ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın geçen hafta binlerce kişiyi yaralayan saldırılardan sonra İsrail taleplerini kabul etmesi imkansız görülüyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.