İsrail'in İran saldırısına dünyadan tepkiler

İsrail ordusunun İran'a gerçekleştirdiği ve iki askerin hayatını kaybettiği saldırıya çok sayıda ülkeden tepki geldi. Saldırıyla “İran'ın egemenliğinin ihlal edildiği ve İsrail'in bölgede gerilimi giderek arttırdığı” vurgulandı.

Haberler İHA 26.10.2024 - 14:08

  • 1

    SUUDİ ARABİSTAN: ÜLKENİN EGEMENLİĞİ İLAN EDİLDİ

    Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in İran'a yönelik saldırıları kınandı.

    İran'a yönelik saldırıların "ülkenin egemenliği ile uluslararası hukuk ve normların ihlali" olduğu belirtildi.

    Açıklamada, "Suudi Arabistan, bölgede artmaya devam eden gerilimi, bölge ülkelerinin ve halklarının güvenliği ile istikrarını tehdit eden çatışmanın genişlemesini reddetme konusundaki kararlı tutumunu sürdürüyor" ifadeleri kullanıldı.

    Ayrıca tüm taraflara "en üst düzeyde itidal gösterme ve tırmanışı azaltma" çağrısında bulunulan açıklamada, bölgede askeri çatışmaların devam etmesinin olumsuz sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

  • 2

    KATAR: BÖLGEDE İSTİKRARI BOZACAK ADIMLARDAN KAÇINILMALI

    Katar Dışişleri Bakanlığı da saldırının "İran'ın egemenliğinin açık bir ihlali ve uluslararası hukukun açık bir ihlali" olduğunu belirtti.

    Artan gerilimin yol açabileceği ciddi sonuçlar konusunda derin endişe duyulduğu, ifade edilen açıklamada, tüm taraflara "itidal göstermeleri, anlaşmazlıkları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeleri ve bölgede güvenlik ile istikrarı bozabilecek her türlü adımdan kaçınmaları" çağrısı yapıldı.

    Özellikle Gazze ve Lübnan halkının acılarına son verilmesi ve gerginliğin azaltılması yönünde çabaların yoğunlaştırılması istendi.

  • 3

    IRAK: ULUSLARARASI TOPLUM SESSİZ

    Irak Hükümet Sözcüsü Basim Alawadi ise İsrail'in eylemleri karşısında "uluslararası toplumun sessizliğini" kınadı.

    Alawadi, "İşgalci Siyonist varlık, İran hedefleri de dahil olmak üzere cezasız kalan saldırılarıyla bölgedeki çatışmayı derinleştirerek saldırgan politikalarını sürdürüyor" dedi.

    Irak Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Irak'ın "Gazze ve Lübnan'da ateşkes çağrısı yapan kararlı duruşunu ve bölgede istikrarı desteklemek için kapsamlı bölgesel ve uluslararası çabaları yinelediği" belirtildi.

  • 4

    HAMAS: İSRAİL'İ TAMAMEN SORUMLU TUTUYORUZ

    Gazze'deki Hamas Hareketinden yapılan açıklamada, İran'a yönelik "Siyonist saldırganlığın" kınandığı ifade edildi.

    Açıklamada, "Bunu İran egemenliğinin açık bir ihlali ve bölgenin ve halkların güveliğini hedef alan bir tırmanış olarak değerlendiriyoruz.

    Bu nedenle işgalciyi (İsrail'i), ABD tarafından desteklenen bu saldırganlığın sonuçlarından tamamen sorumlu tutuyoruz" denildi.

  • 5

    PAKİSTAN: BÖLGESEL BARIŞI BALTALADI

    Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılarının "BM Şartı ve uluslararası hukukun ağır bir ihlali" olduğunu belirtildi.

    Saldırıların "bölgesel barış ve istikrara giden yolu baltaladığı ve ayrıca halihazırda istikrarsız bir bölgede tehlikeli bir tırmanışa yol açtığı belirtildi.

    İsrail'in bölgedeki çatışmanın artmasından ve genişlemesinden tamamen sorumlu olduğu vurgulandı.

  • 6

    İNGİLTERE: İRAN YANIT VERMEMELİ

    İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise İran'ın İsrail'in saldırılarına yanıt vermemesi gerektiğini belirterek tüm tarafların itidal göstermesi gerektiğini ifade etti.

    Starmer, "İsrail'in İran saldırganlığına karşı kendini savunma hakkına sahip olduğu konusunda net bir fikrim var. Bölgesel tırmanışı daha da önlememiz ve tüm tarafları itidal göstermeye çağırmamız gerektiği konusunda da aynı derecede net bir fikrim var. İran yanıt vermemeli" ifadelerini kullandı.

  • 7

    MISIR: CİDDİ ENDİŞE EDİYORUZ

    Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise İsrail'in İran'a yönelik hava saldırısı da dahil olmak üzere Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasından ciddi endişe duyulduğu ifade edildi.

    Bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden tüm eylemlerin kınandığı vurgulandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.