Hindistan'da çiftçi protestosu: Güvenlik önlemleri artırıldı
Hindistan'da hükümete ilettikleri taleplerin yerine getirilmediği gerekçesiyle gösteriler düzenleyen çiftçilerin başkent Yeni Delhi'ye doğru yürüyüşe geçeceğini açıklaması üzerine güvenlik güçleri başkentin çevresindeki güvenlik tedbirlerini artırdı.
Haberler Anadolu Ajansı 06.03.2024 - 13:53
-
ÇİFTÇİLER YENİ DELHİ'YE YÜRÜYECEK
Hindistan basınına göre, 21 Şubat'ta polisle çıkan çatışmada bir protestocunun hayatını kaybetmesinin ardından gösterilerine ara veren çiftçilerin yeniden başkente doğru hareket etmesi bekleniyor.
Polis, çiftçilerin başkente yürüyüşlerini engellemek için Yeni Delhi'nin çevresindeki Pencap ve Haryana eyaletlerinde güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.
Yeni Delhi polisi de Singhu ve Ghazipur sınırlarıyla demir yolu ve metro istasyonlarında ve otobüs duraklarına da takviye güç sevk etti.
-
-
ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİNDEN ÇAĞRI
Çiftçi örgütlerinden Samyukta Kisan Morcha (SKM), yaptığı açıklamada 14 Mart'ta Yeni Delhi'de çok sayıda çiftçinin katılacağı bir protesto düzenleyeceğini duyurdu.
Çiftçi gösterilerine öncülük eden iki çatı kuruluştan Kisan Mazdoor Morcha ve Samyukta Kisan Morcha, 3 Mart'ta yaptıkları çağrıda ülke genelindeki çiftçileri başkente yürümeye davet etmişti.
-
Söz konusu çatı kuruluşlar, hükümetin Mahsuller için Asgari Destek Fiyatını (MSP) yasal olarak garanti etmesini de içeren çeşitli taleplerini desteklemek üzere 10 Mart'ta ülke çapında dört saat tren raylarında gösteri yapılması çağrısında da bulunmuştu.
-
-
HİNDİSTAN'DA ÇİFTÇİ GÖSTERİLERİ
Hindistan'da çiftçiler, 13 Şubat'ta hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediği gerekçesiyle gösteri düzenlemeye başlamıştı.
Aralarında Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal'ın da bulunduğu hükümet yetkilileri, 19 Şubat'ta çiftçilerin çatı örgütlerinden Punjab Kisan Mazdoor Sangharsh Komitesinin Genel Sekreteri Sarwan Singh Pandher ve çiftçi sendikalarının temsilcileriyle bir araya gelmişti.
-
Yaklaşık 4 saat süren görüşmede yetkililer, çiftçilere, kamu kurumları aracılığıyla bakliyat, mısır ve pamuk gibi mahsulleri belirlenecek asgari fiyattan almayı teklif etmişti.
Satın alınacak ürün miktarının da sınırlandırılmayacağını belirten yetkililer, 5 yıllık "kapsamlı plan" önermişti.
-
-
Çiftçiler ise hükümetten gelen taban fiyat ve destekleme alımıyla ilgili teklifi reddederek, eylemlerine devam edeceklerini duyurmuştu.
Çiftçilerle polis arasında 21 Şubat'ta çıkan çatışmada bir protestocu ölmüştü.