En az 84 ülke nüfusunu 2024’e kadar aşılayamayacak: Salgın ne zaman bitecek?
Tüm dünyada 100 milyonu aşkın kişinin enfekte olmasına neden olan yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı şu ana kadar aralarında Türkiye’nin de olduğu 57 ülkede 71,3 milyon kişi aşılandı. Ancak, salgının sonu hala düşünülenden çok daha uzakta... İngiltere merkezli Economist Intelligence Unit tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre yoksul ülkelerin çoğu 2024 yılına kadar nüfusunu kitlesel olarak aşılamayacak. Adil ve eşit olmayan aşı dağıtımı nedeniyle dünyanın siyasi ve ekonomik olarak tamamen bölüneceğini öngören çalışma, salgının en az gelecek 5 yıl boyunca küresel olarak etkili olacağını ortaya koydu.Hazırlayan: Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr
Haberler ntv.com.tr, AFP, Reuters 27.01.2021 - 12:51
-
200'DEN FAZLA ÜLKE İNCELENDİ
Raporun yazarları çalışma kapsamında, 200'den fazla ülkede ilaç üreticileri ile yapılan mevcut tedarik anlaşmalarını, aşı üretim kapasitesini, şimdiye kadarki aşı teslimatlarını, doz uygulama altyapısı ve aşı tereddüt oranları gibi faktörleri inceledi.
-
-
ZENGİN ÜLKELER BU YILIN SONUNA KADAR NÜFUSUNUN TAMAMINI AŞILAYACAK
Çalışmanın yazarları aşıları istifleyen İngiltere, ABD, İsrail ve AB ülkelerinin 2021 sonlarına kadar nüfuslarının tamamını aşılayacağını açıkladı. Ardından, bu ülkelerin 2022’nin ortasına kadar bir dizi diğer gelişmiş ve orta gelirli ülke tarafından izleneceği ifade edildi.
-
KÜRESEL EKONOMİYİ, SİYASİ İLİŞKİLERİ VE TURİZMİ YENİDEN TANIMLAYACAK
Ancak, raporun yazarlarından biri olan Economist Intelligence Unit’in direktörü Agathe Demarais, en fakir 84 ülkenin nüfuslarını aşılamak için en az bir yıl daha yeterli dozda aşı alamayacağını söyledi. Demarais, bu durumun gelecek on yılın ilk yarısı boyunca devam edecek küresel bir fay hattı oluşturduğu ifade ederek, “Ülkeler arasındaki aşı eşitsizliği, önümüzdeki en az 5 yıl boyunca küresel ekonomiyi, siyasi ilişkileri ve uluslararası seyahatler de dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi tanımlayacak" dedi.
-
-
Öte yandan, geçtiğimiz yılın sonunda ve bu yılın başında Pfizer/BioNtech, Moderna, Sinovac ve Oxford/AstraZeneca’dan gelen başarılı ve güvenli aşı sonuçları, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüs pandemisinin sonunun geldiğine dair umut verdi. Ancak, rapor çoğu ülkede salgının sonunun en azı üç yıl uzakta olduğunun altını çizdi.
-
PANDEMİ EN AZ 5 YIL BOYUNCA ETKİLİ OLACAK
Bunun temel nedeni ise aşı dozlarının adil ve eşit bir şekilde dağıtılmasının önündeki sayısız engel oluşturuyor. Tedariğin sınırlı olması, teslimattaki gecikmeler, bazı ülkelerdeki zayıf tıbbi altyapı, eğitimli sağlık çalışanlarının eksikliği ve zengin ülkelerin aşıları istiflemesi nedeniyle küresel pandeminin gelecek 5 yıl boyunca etkili olacağı tahmin ediliyor.
-
-
Demarais, büyük yüzölçümüne ve geniş nüfusa sahip Hindistan ve Çin gibi ülkelerde, "en uzak bölgelerdeki herkese ulaşmak oldukça çaba gerektirecek" dedi.
-
COVAX'IN HEDEFİ GERÇEKÇİ DEĞİL
Bununla birlikte, çalışmanın yazarları Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından oluşturulan küresel bir aşı paylaşım irtifakı olan Covax'ın bu yıl 92'den fazla düşük gelirli ülkedeki nüfusun yüzde 27'sini kapsayacak kadar yeterli doz sağlayacağına dair açıklamasına şüpheyle yaklaştı.
-
-
Demarais, "Covax’ın hedefine ulaşacağına dair pek çok siyasetçinin umudu var. Ancak, daha zengin ülkelerde üretim ve teslimat aşamalarında halihazırda gecikmeler olduğunu görebiliyoruz, bu nedenle fakir ülkelerde yıllarca süren bir gecikme bekleyebiliriz" dedi.
-
Diğer taraftan, pazartesi günü Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayınlanan farklı bir araştırma, aşıların eşitsiz dağılımının, normal yaşamın henüz başlamadığı aşılanmamış ülkelerde tüketici talebini azaltarak bu yıl küresel gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYİH) 9 trilyon dolardan fazla azaltabileceğini bulmuştu.
-
-
Araştırmaya göre, devam eden karantinalar ve yaygın hastalıklar nedeniyle gerçekleşen kaybın yarısından fazlasını küresel tedarik zinciri bozulacağı için zengin ülkelerin ödeyeceği ifade edildi.
-
-