Dünyanın en eski DNA örneği bulundu: 2 milyon yaşında
Grönland'in en kuzeyinde yer alan ve Buz Devri'nden kalma bir tortuda dünyanın en eski DNA örneği bulundu. 2 milyon yıllık DNA örnekleri, şu anda büyük ölçüde cansız olan kutup bölgesinin bir zamanlar zengin bitki örtüsüne ve hayvan çeşitliliğine sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 09.12.2022 - 16:31
-
ZENGİN BİR BİYOÇEŞİTLİLİĞE SAHİPTİ
"Nature" dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, topraktan alınan DNA örnekleriyle, çorak bir kutup çölü olan Grönland'da 2 milyon yıl önce ağaç, bitki örtüsü ve hayvanların bulunduğunu ifade etti. -
-
Bilim insanları, soğuk havanın DNA parçalarının korunmasına yardımcı olduğunu ve elde edilen bulguların iklim değişikliği yaşanmadan önce, on binlerce yıl boyunca oluşmuş ve donmuş olabileceğini aktardı.
-
Cambridge Üniversitesi'nde genetikçi Eske Willerslev de DNA'yı farklı türler ile karşılaştırdıklarını ve eşleşme bulmaya çalıştıklarını ifade etti.
-
-
MASTADON İHTİMALİ
DNA'nın mastodon, kaz, tavşan, ren geyiği ve yaban sıçanı gibi hayvanların da izlerini içerdiğini söyleyen Willerslev, çoğu mastodon fosilinin, daha önce Kuzey Amerika'daki ormanlarda görüldüğünü kaydetti. -
Willerslev, bu bitkilerin ve hayvanların iklim değişikliği sürecinde hayatta kaldığını ve bunun, mevcut küresel ısınmaya alışılması açısından genetik bir yol haritası sunabileceğini belirtti.
-
-
Stockholm Üniversitesi'nde evrim genetiği alanında araştırmacı Love Dalen, "Grönland'ın kuzeyinde mastodon bulmayı hiç beklemiyordum" değerlendirmesinde bulundu.
-
Kopenhag Üniversitesinde jeolog ve buzul uzmanı Kurt Kjar da bu çalışmanın kayıp geçmişe ışık tuttuğunu ifade etti.
-
-
Uzmanlar, güncel verilerle kesin olarak bu türlerin o bölgede yaşadığının söylenemeyeceğini ancak bu tür DNA araştırmalarının, eski yaşam bölgelerinde "gizli çeşitliliği" göstermesi açısında değerli olduğunu belirtiyor.