Dünya liderlerinden referandum değerlendirmeleri
Türkiye'deki referandum sonuçlarına ilişkin pek çok ülkeden açıklama geldi. Referandumun ardından sonuçlarla ilgili yabancı siyasetçilerden gelen yorum ve açıklamalar şöyle...
Haberler NTV Haber 17.04.2017 - 11:38
-
MERKEL'DEN 'SAYGILI DİYALOG' ÇAĞRISI
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bugün yaptıkları ortak açıklamada, Alman hükümetinin Türkiye toplumu içinde ortaya çıkan derin bölünme nedeniyle, Türk hükümetinin ülkenin tüm siyasi ve sosyal kesimleriyle 'saygıya dayalı bir diyaloga geçmesini' beklediğini belirtti. -
-
Açıklamada Türkiye’nin parlamenter demokrasiden başkanlık sistemine geçişiyle ilgili halk oylamasının küçük bir farkla sonuçlanmış olmasının "Devlet yönetimine ve kişisel olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük sorumluluk yüklediğine" işaret edildi.
-
Merkel ve Gabriel yaptıkları açıklamada, federal hükümetin resmi olmayan sonuçları dikkate aldığını ve Türk halkının anayasa hakkındaki kararına saygı duyulduğunu kaydetti.
-
-
KREMLİN: HERKES TÜRK HALKININ İRADESİNE SAYGI DUYMALI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak, "Bu, Türkiye'nin iç meselesi" yorumunda bulundu. -
Peskov, düzenlediği basın toplantısında, dün gerçekleştirilen ve yüzde 51.4'lük oy oranıyla 'Evet' sonucunun çıktığı referandum hakkındaki sorulara yanıt verdi. "Yapılan referandum, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi meselesi" diyen Peskov, "Herkesin, Türk halkının iradesine saygı duyması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
-
-
HOLLANDE DİYALOG ÇAĞRISINDA BULUNDU
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'deki referandumda ortaya çıkan birbirine yakın sonuçların öngörülen anayasa değişiklileri hakkında halkın ne kadar bölündüğünü gösterdiğini belirtti ve tüm siyasi taraflar arası diyalog çağrısında bulundu. -
Hollande'ın makamı tarafından yapılan açıklamada, "Siyasi kurumlarını nasıl düzenleyecekleri sadece ve sadece Türklerin işidir. Ancak şu ana kadar yayımlanan sonuçlar Türk toplumunun planlanan kapsamlı reformlar hakkında bölündüğünü gösteriyor" dedi.
-
-
WILDERS'TAN REFERANDUM YORUMU
Hollanda'da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yüzde 75 oranında "Evet" oyu veren seçmenleri, topluca Türkiye'ye dönmeye çağırdı.
-
Referandum sonuçlarını, "Türkiye, daha fazla İslamofaşzimi ve totaliterliği seçti" diye değerlendiren Wilders, Twitter'da, "Hollandalı Türkler topluca evet verdi" haberini paylaştı.
-
-
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki anayasa değişikliği halk oylamasını yakından takip ettiklerini fakat Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ilk bulguları açıklanıncaya kadar yorum yapmayacaklarını bildirdi.
-
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada ise "Referandumda birbirine yakın oranlarda elde edilen sonuçlar ve anayasa değişikliklerinin kapsamlı etkileri dikkate alındığında Türk yetkilileri, mümkün olan en geniş mutabakatı sağlamaya çağırıyoruz" denildi.
-
-
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn, halk oylaması sonucuna ilişkin ortak yazılı bir açıklama yaptı.
-
Açıklamada, usulsüzlük iddialarıyla ilgili, AGİT'in 'uluslararası gözlem misyonunu'nun değerlendirmesinin beklendiği belirtildi.
-
-
Ayrıca, Türk yetkililere, anayasa değişikliğinin uygulanmasında mümkün olan en geniş kapsamlı uzlaşıyı arama çağrısı yapıldı.
-
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Türk seçmeni anayasa değişikliği hakkında oyunu kullandı. çıkan az farklı sonuç karşısında Türkiye'de yönetim atacağı adımlarda dikkatli olmalıdır." dedi.
-
-
jagland, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında hukukun üstünlüğü ilkesiyle yargının bağımsızlığının güvence altına alınması büyük önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.
-
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Kati Piri de ilk yorumunu sosyal medya üzerinden yaptı.
-
-
Piri, "Türk halkının neredeyse yarısı hayır dedi. adilane bir seçim kampanyası olsaydı ne olurdu hayal edin. sonuçlar milyonlarca Türk vatandaşının Avrupa'yla aynı değerleri paylaştığını gösteriyor. Avrupa Birliği onlara kapıyı asla kapatmamalı" sözlerini kullandı.
-
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise "Almanya da dahil olmak üzere çok sert geçen referandum kampanyasının sona ermiş olmasının iyi bir şey olduğunu" belirtti.
-
-
Avusturya dışişleri bakanı Sebastian Kurz de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada; ortaya çıkan sonucun “ülkenin ne denli bölünmüş olduğunu gösterdiğini ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin daha da karmaşıklaşacağını” söyledi.
-
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi İzetbegovic, Türkiye'de dün yapılan halk oylamasına ilişkin, "Sonuç Türkiye'yi istikrara götürecek ve bölgede daha güçlü kılacak." değerlendirmesinde bulundu.
-
-