Corona virüste vaka sayısı 60 milyonu geçti: 7 günde 70 bin kişi öldü
Çin'de başlayan corona virüs salgınında dünya genelinde vaka sayısı 60 milyonun üzerine çıktı. Ölü sayısı 1 milyon 415 bin olurken sadece son 7 günde 70 binden fazla insan hayatını kaybetti. ABD, 13 milyon vaka ve 266 bin can kaybıyla en çok etkilenen ülke. Moderna, Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca-Oxford aşı çalışmalarından olumlu sonuç gelse de salgının 2021 ortalarına kadar etkisini göstermesi bekleniyor.
Haberler ntv.com.tr 25.11.2020 - 10:38
-
ntv.com.tr
Corona virüs salgını dünya genelinde yaşamı etkilemeye devam ediyor.
Yapılan araştırmalar virüsün Kasım 2019 ortalarında Çin'in Wuhan kentinde görüldüğünü ortaya koyuyor. Salgının üzerinden bir yıl geçti pandemiye dönüşen Covid-19'a vaka sayısı dünya genelinde 60 milyonu aştı. -
-
Bu vakaların 35 milyondan fazlası sadece son üç ayda görüldü. 25 Ağustos tarihinde dünya genelindeki tespit edilmiş toplam vaka sayısı 24 milyonun biraz üzerindeydi.
-
Son bir haftada günlük yeni vaka sayısı ise 600 binin üzerinde seyrediyor. Salgının ilk beş ayında yani 25 Mart tarihinde kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 600 binin biraz üzerindeydi. Başka bir ifadeyle ilk beş ayda tespit edilen toplam vaka şu anda bir günde görülüyor.
-
-
7 GÜNDE 70 BİN ÖLÜM
Salgında can kayıpları da dünya genelinde artışa geçti. Worldometer sitesinin verilerine göre son yedi günde ortalama günde 10 bin insan insan hayatını kaybetti. Bu sayılar son 7 günde 70 bin insanın Covid-19 nedeniyle öldüğünü ortaya koyuyor.
-
Sadece 24 Kasım tarihinde 11 bin 720 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı corona virüs salgınının başından beri bir günde tespit edilen en fazla ölüm anlamına geliyor.
Sayılara bakıldığında Covid-19 salgınında en çok etkilenen ülke Amerika Birleşik Devletleri. -
-
Ülkede vaka sayısı 13 milyona yaklaşırken 266 bin insan corona virüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti. ABD'nin ardından 9.2 milyon vakayla Hindistan geliyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'da salgında 135 bin kişi öldü.
-
Güney Amerika'da yer alan Brezilya ise 6.1 milyon vaka sahip ancak ülkedeki can kaybı 170 bini aşmış durumda.
-
-
ABD'nin sınır komşusu Meksika'da vaka sayısı 1 milyon 60 bin ancak ülkede 103 bin kişi hayatını kaybetti.
-
ÖLÜM ORANI EN YÜKSEK ÜLKE
Avrupa ülkesi Belçika'da şimdiye kadar 561 bin vaka tespit edildi ve salgında 15 nim 938 kişi hayatını kaybetti. Ancak 11.6 milyon insanın yaşadığı Belçika dünyadaki en yüksek ölüm oranına sahip ülke.
Belçika'da her 1 milyon kişiden 1373'ü corona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. -
-
ÜÇ ŞİRKETİN AŞISI DUYURULDU
İlk olarak ABD'li ilaç şirketi Pfizer’dan tarafından yapılan açıklamada, Almanya merkezli BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel corona virüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü. -
-70 derecede saklanması gereken aşının halk tarafından kullanımının sağlanmasının uzun bir süreç alacağını tahmin ediliyor. Ancak şimdiden ABD'nin Rhode Island, Texas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinde pilot olarak dağıtım programı başladı. Pfizer/BionTech aşısı 27 Ekim'den itibaren de Ankara'da gönüllüler üzerinde deneniyor. Pfizer, 2020'de 50 milyon doz, 2021'de ise 1,3 milyar doz aşı üretmeyi planlıyor.
-
-
MODERNA - AVANTAJI BUZDOLABINDA MUHAFAZA EDİLEBİLMESİ
ABD Massachusetts merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna Inc, dün yaptığı açıklamada 30 bin kişiye yapılan iki dozluk aşı çalışmasının yüzde 94,5 oranında etkili olduğunı açıkladı ve bu haber büyük bir umut dalgası yarattı.
-
Moderna CEO'su Stephane Bancel, Moderna'nın aşısının Pfizer/Biontech aşısına göre önemli bir avantajı olduğunu, aşılarının tipik buzdolabı sıcaklıklarında (2-8 derece) bir ay muhafaza edilebildiğini söyledi.
Moderna, izin verilmesi halinde 2020'de 20 milyon doz ve 2021'de 500 milyon ila 1 milyar doz üretmeyi planlıyor.
-
-
Sputnik V - İLK CORONA VİRÜS AŞISI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Sputnik V aşı adayının erken aşamadaki klinik denemelerde kaydettiği olumlu sonuçların ardından "aşı" olarak tescillendiğini ve yaygın kullanımına başlanacağını duyurmuştu. Gamaleya Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Ensititüsü ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından geliştirilen, dünyanın ilk corona virüs aşısı olduğunu duyurduğu Sputnik V’in başarı oranını yüzde 92 olarak açıkladı.
-
İngiliz ilaç şirketi AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen ve iki doz halinde uygulanan "AZD1222" adlı aşının ortalama olarak yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, uygulanan dozlardan birinin ise yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı ifade edildi.
-
-
Bununla birlikte, gönüllülere iki "yüksek" doz verildiğinde korumanın yüzde 62 olduğu, ancak insanlara önce "düşük" doz ve ardından yüksek doz verildiğinde bu oranın yüzde 90'a yükseldiği ifade edildi. Ancak, farklı miktarlarda uygulanan dozlarının neden değişik sonuçlara neden olduğu konusunda detay verilmedi.
-
1 YIL BOYUNCA KORUMA SAĞLAMASI BEKLENİYOR
Aşının arkasındaki baş araştırmacı Profesör Andrew Pollard, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu sonuçlardan gerçekten memnunuz. Şu anda virüsün bağışıklığı etkisiz hale getirecek kadar mutasyona uğrayıp uğramayacağını bilmiyoruz. Ancak aşı bağışıklığının bir yıl boyunca devam edebileceğini umuyoruz. Koruma süresinin belirlenmesi için daha fazla veriye ihtiyacımız var" dedi.
-
-
ÖNCELİK KİMLERİN OLACAK?
Aşı talebinin, arzdan fazla olacağı öngörüldüğü için ilk aylarda aşının sadece belirli bir kesime yapılması bekleniyor.
Dünyanın dört bir yanındaki sağlık bakanlıkları, kendi ülkelerinde aşı dağıtımına öncelik verecekleri listeleri oluşturmaya başladı.
KİM DAHA SAVUNMASIZ?
Fransa'da, virüsle ilgili bilimsel danışma organları, hem yaşları hem de mesleği gereği daha savunmasız durumda olan insanları aşı için yüksek öncelikli olarak belirledi.
Ancak, aşı dozları sınırlıyken hangi kesimin daha savunmasız olduğuna nasıl karar verilecek?
Örneğin, Paris'te tüm gün yolcularıyla kapalı bir alanı paylaşan 26 yaşındaki taksi şoförü ile Provence'teki villasından evden çalışan 69 yaşındaki yatırımcı arasında seçim yapmak zorunda kalınabilir. -
ABD'de aşı onayından sonra Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin kararıyla, aşıda kimlerin öncelikli olacağının netleşmesi bekleniyor. Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri, ırksal eşitsizlikleri ele almayı "ahlaki bir zorunluluk" olarak nitelendirdi.
Bazı ülkeler ayrıca virüsü yaymak için büyük potansiyele sahip grupları hedeflemek istiyor. Örneğin hapishaneler, dünya çapında enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu noktalardan biri.
-
-
SİYASİ LİDERLERE ÖNCELİK VERİLMELİ Mİ?
Peki ya siyasi liderler? Meclis ve Senato üyeleri veya Alman Federal Meclisi, İngiliz Parlamentosu ve Çin'deki Ulusal Halk Kongresi üyeleri yaş ve sağlık hususları dışında öncelikli erişime sahip olmalı mı?
Dünya Sağlık Örgütü, hükümet liderleri için erken erişimin mantıklı olduğunu daha önce belirtmişti.
Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızının aşı olduğu Rusya'da Sputnik V aşısından binlerce doz uygulandı.Covid-19 servislerindeki sağlık çalışanları ilk aşı olanlar arasındaydı. Rusya'nın aşısını geliştiren Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Merkezi direktörü Alexander Gintsburg'a göre sağlık çalışanlarının 45 binden fazlasına aşı yapıldı.