Araştırma: Türkiye'de hane başı elektronik atık 41,8 kilogram oldu
Birleşik Krallık merkezli atık toplama şirketi Clearitwaste tarafından yaptırılan ve bütün Avrupa’yı kapsayan çalışmada ülkelerin hane bazında kaç kilogram elektronik atık attıkları araştırıldı. Dünyanın en iyi ekolojik itibarlarından birine sahip olan Norveç listede hane başına 57 kilogramla ilk sırada yer alırken Türkiye, hane başına 41,8 kilogram ile listede on dördüncü sırada yer aldı.
Haberler ntv.com.tr 09.12.2020 - 16:03 Son Güncelleme : 09.12.2020 - 17:31
-
Dünyadaki kaynakların arta nüfusla beraber her geçen gün azaldığı dünyamızda, atıkların geri dönüşümleri önemli bir duruma geldi. Teknolojinin her geçen gün artarak ilerlediği ve teknolojik aletlerin hayatımızın her yerine dokunduğu bugünlerde elektronik atık miktarı da giderek artıyor.
-
-
Kullanım ömrü dolmuş ve içerisinde en az bir elektrikli cihaz ya da elektronik parça bulunan atıklar sınıfına giren elektronik atıkların çevreye verdikleri zarar nedeniyle geri dönüşüme kazandırılması her geçen gün önem kazanırken arızalı veya kullanım dışı cep telefonu, bilgisayar, bilgisayar parçaları ve çevre birimleri, elektrikli ev eşyası, adaptör ve kablolar elektronik atık sınıfına giriyor.
-
NORVEÇ ELEKTRONİK ATIKTA İLK SIRADA
Le Monde’un haberine göre Birleşik Krallık merkezli atık toplama şirketi Clearitwaste tarafından yapılan araştırmada, Avrupa’da iyi bir ekolojik itibara sahip Norveç, elektronik atıklarını en çok çöpe atan ülke oldu. Hane bazında yapılan araştırmaya göre, Norveç’teki bir ailenin yıllık elektronik atık miktarı 57 kilogram oldu.
-
-
Global E-atık verilerine dayanarak hazırlanan ankette İngiltere, 55 kilogramla ikinci sırada yer alırken İrlanda 52,4 kilogramla üçüncü, İsviçre ise 51,5 kilogramla dördüncü oldu. İspanya listede 49,4 ile beşinci sırada yer alırken Güney Kıbrıs 47 kilogramla altıncı, Fransa 46,2 kilogram elektronik atık ile yedinci sırada yer aldı.
-
TÜRKİYE AVRUPADA ON DÖRDÜNCÜ
Türkiye ise listede hane başına 41,8 kilogram elektronik atıkla on dördüncü sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl ülkemizde Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY), Türkiye’de yılda ortalama 500 bin ton elektronik atık çıktığını ve her yıl bu rakamın yüzde 10 arttığını ifade etmişti. Dernek, Türkiye’de, kişi başına 6,5 kilogram elektronik atık üreterek 184 ülke arasında 17’nci sırada yer aldığını belirtmişti.
-
-
TÜRKİYE’DE YÜZDE 5’İ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre ise, ülkemizde 55 bin ton elektronik atık geri dönüştürülüyor. Bu rakam toplam atığın yaklaşık yüzde 5’ine tekabül ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) 2019 rakamlarına göre dünyada her yıl 62 milyar dolar değerinde 50 milyon ton elektronik atık üretildiğini açıklamıştı. BM E-Atık Koalisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, her yıl üretilen 50 milyon tona yakın elektronik atığın yüzde 20’sinden azı resmi yollardan geri dönüştürülebiliyor. 5 bin Eyfel Kulesi’nin toplam ağırlığıyla eş değer olan bu rakamın 2021 yılına kadar 52 milyonu tonu aşacağı öngörülüyor.