ABD'nin İsrail-Hizbullah savaşı korkusu: Şimdi ne olacak?

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, Ortadoğu'da gerilim gitgide artarken İsrail ile Hizbullah arasında son günlerde artan şiddetin topyekun bir savaşa dönüşmesinden endişe duyuyor. Hizbullah ile İsrail arasında yaşanacak büyük çaplı bir savaşın, bölgesel krizi çarpıcı biçimde şiddetlendirerek ABD'yi çatışmanın daha da içine çekmesi kaçınılmaz. Beyaz Saray, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi önemli ölçüde azaltabilecek tek şeyin Gazze'deki ateşkes olduğuna inanıyor. Peki çıkmaza giren ateşkes görüşmelerinin gölgesinde tırmanan İsrail-Hizbullah gerilimi nasıl sonuçlanacak? 

Haberler ntv.com.tr 13.06.2024 - 15:55

  • 1

    "ABD'Yİ ÇATIŞMANIN İÇİNE ÇEKECEK KRİZ"

    ABD'li yetkililere göre Biden yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında son günlerde artan şiddetin topyekun bir savaşa dönüşmesinden son derece endişe duyuyor ve bunu önlemek için çabalıyor.

    Gazze'de ateşkes anlaşmasına varılması yönündeki baskının ortasında, Hizbullah ile topyekun bir savaş, bölgesel krizi çarpıcı biçimde şiddetlendirecek ve ABD'yi çatışmanın daha da içine çekecek.

  • 2

    İSRAİL'E "SINIRLI SAVAŞ" UYARISI

    Biden yönetimi son haftalarda İsrail'i Lübnan'da "sınırlı bir savaş" fikrine karşı uyardı.

    İran'ın muhtemel çatışmaya müdahale edebileceği ve Lübnan'ı Suriye, Irak ve hatta Yemen'den katılmak isteyen İran yanlısı güçlerle doldurabileceği uyarısında bulundu.

  • 3

    "GERİLİMİ SADECE GAZZE'DE ATEŞKES AZALTABİLİR"

    Yetkililere göre ABD, net bir strateji olmadan ya da geniş bir çatışmanın tüm sonuçlarını dikkate almadan İsrail'in Hizbullah'la savaşa girmesinden ya da böyle bir savaşa sürüklenmesinden endişe duyuyor.

    Biden yönetimi Gazze'de ateşkes anlaşması sağlamaya çalışırken İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmayı mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışıyor.

    Beyaz Saray, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi önemli ölçüde azaltabilecek tek şeyin Gazze'deki ateşkes olduğuna inanıyor.

  • 4

    HİZBULLAH KOMUTANINI ÖLDÜREN SALDIRI

    İsrail salı günü Lübnan sınırının kuzeyindeki Jwaya kasabasında üst düzey bir Hizbullah komutanını öldüren bir hava saldırısı düzenledi.

    Ebu Taleb, Hizbullah'ın İsrail sınırının doğu kısmındaki operasyonlarından sorumlu "Naser" birliğinin komutanıydı.

    Saldırıda üç yardımcısı da hayatını kaybetti.

  • 5

    ÖLDÜRÜLEN EN KIDEMLİ KOMUTAN

    İsrail ordu yetkililerine göre rütbesi tuğgeneral rütbesine eşdeğer olan Ebu Taleb, 7 Ekim'den bu yana öldürülen en kıdemli Hizbullah komutanıydı.

    Hizbullah'a bağlı El Ahbar gazetesi, Ebu Taleb'in önde gelen bir saha komutanı olduğunu ve ölümünün Hizbullah'a büyük darbe indirdiğini kabul etti.

  • 6

    HİZBULLAH'TAN GENİŞ ÇAPLI SALDIRI TEHDİDİ

    Çarşamba günü Abdullah'ın cenaze töreni sırasında Hizbullah'ın yürütme komitesi başkanı Haşim Safi el-Din, örgütün İsrail'e yönelik saldırılarını hem nicelik hem de nitelik olarak artıracağını söyledi.
  • 7

    7 EKİM'DEN BERİ EN GENİŞ ÇAPLI SALDIRI

    Hizbullah tehditlerini uyguladı ve İsrail'e 200 roket fırlattı; bu 7 Ekim'den bu yana en geniş kapsamlı saldırıydı.
  • 8

    ABD GERİLİMİ DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR

    Pentagon'un sözcü yardımcısı Sabrina Singh gazetecilere verdiği demeçte, salı akşamı Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'ı aradığını ve Lübnan'daki durumu tartıştığını söyledi.
  • 9

    LÜBNANLI YETKİLİLERDEN ÜST DÜZEY ZİYARET

    Lübnan ordusunun komutanı Orgeneral Joseph Aoun, Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri ve Kongre üyeleriyle mevcut krizle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere bu hafta Washington'u ziyaret edecek.
  • 10

    İsrail ise bugün yaptığı açıklamada, Hizbullah, Hamas ve Beyrut hükümetinin İsrail-Lübnan sınırında tırmanan şiddet olaylarında "tam sorumluluk" taşıdığını söyledi ve gerilimin tırmanabileceğini ima etti.

    Hükümet sözcüsü David Mencer, "Lübnan ve Hizbullah, İran'ın rehberliğinde, kuzeydeki güvenlik durumunun kötüleşmesinin tüm sorumluluğunu taşımaktadır" dedi.

    Mencer, "Diplomatik çabalarla ya da başka yollarla İsrail kuzey sınırımızda güvenliği yeniden tesis edecektir" diye ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız