Brexit sonrası AB liderleri art arda açıklama yapıyor
İngiltere'deki AB referandumda halkın yüzde 52'sinin "AB'den ayrılalım" yönünde oy vermesi sonrası Avrupa Birliği liderlerinden art arda açıklamalar geliyor. Almanya, AB kurucu üyelerini pazartesi Berlin'de olağanüstü toplantıya çağırdı. AB'nin kurucu ülkelerinden Fransa'nın Cumhurbaşkanı Hollanda, "Brexit oylaması Avrupa için oldukça kötü bir sınav oldu" dedi.
Haberler 24.06.2016 - 15:01
-
AB'den art arda açıklamalar
İngiltere'deki AB referandumda halkın yüzde 52'sinin "AB'den ayrılalım" yönünde oy vermesi sonrası Avrupa Birliği liderlerinden art arda açıklamalar geliyor. Almanya, AB kurucu üyelerini pazartesi Berlin'de olağanüstü toplantıya çağırdı. AB'nin kurucu ülkelerinden Fransa'nın Cumhurbaşkanı Hollanda, "Brexit oylaması Avrupa için oldukça kötü bir sınav oldu" dedi.
KAYNAK: ntv.com.tr
-
-
SORUYA KIZDI, BASIN TOPLANTISINI TERK ETTİ
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının "AB'nin sonu olup olmadığı" yönündeki bir soruya kızarak, basın toplantısını terk etti. -
AB Konsey Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'deki referandumun sonucunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantının ardından Juncker düzenlediği basın toplantısında yayımlanan ortak bildiriyi okudu.
-
-
Bir soru üzerine Juncker, referandum sonucuna ilişkin olarak, belirsizlik durumunun uzun sürmemesi için AB'nin lider ülkeleri Almanya ve Fransa'dan net bir pozisyon almasını beklediğini söyledi.
-
Juncker'e "İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının AB'nin sonu olup olmadığı" soruldu. Bu soruya sinirlenen Juncker, "Hayır. Teşekkürler" diyerek salondan ayrıldı.
-
-
Salonda bulunan ve saatlerdir AB'den gelecek açıklamayı bekleyen çok sayıda gazeteci başka bir soru almadan basın toplantısını terk eden Juncker'i alkışlayarak protesto etti.
-
MERKEL: AVRUPA İÇİN BİR KIRILMA
Almanya Başbakanı Angela Merkel İngiltere'nin "AB'den ayrılma" kararı alması sonrasında konuştu. Merkel, "İngilizlerin Avrupa Birliği'nden çıkışı Avrupa için bir kırılmadır" dedi.
İngilizlerin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını "Avrupa için bir kırılma" olarak olarak nitelendiren Merkel, "Üzerinde konuşacak çok fazla bir şey yok. Bugün Avrupa için bir kırılma günüdür, bugün Avrupa'nın birleşme sürecinin kesintiye uğradığı bir gündür" şeklinde konuştu. -
-
HOLLANDE: AVRUPA İÇİN OLDUKÇA KÖTÜ BİR SINAV
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almasını çok vahim bir durum olarak değerlendirdi. Düzenlediği basın toplantısında, "Brexit oylaması Avrupa için oldukça kötü bir sınav oldu." diyen Hollande, sonucu oldukça üzüntüyle karşıladığını belirtti.Brexit sonrası yasal prosedürün bir an evvel başlatılması çağrısında bulunan Hollande, bu oylamanın sonuçlarının olacağını ancak AB'de bu sonuçlara karşı gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
Euro Bölgesi'nin de güçlendirilmesi gerektiğini dile getirirken Hollande, pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın da katılacağı bir toplantı yapacaklarını belirtti. -
RENZİ: AVRUPA'YI DAHA ADİL OLMASI İÇİN DEĞİŞTİRMELİYİZ
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere’nin referandumda AB’den ayrılma kararı almasının ardından Avrupa’yı daha adil ve daha insani kılmaları gerektiğini söyledi.
Twitter'da görüşlerini dile getiren İtalya Başbakanı Renzi, “Avrupa’yı daha adil, daha insani olması için değiştirmeliyiz. Avrupa bizim evimiz, bizim geleceğimiz” ifadesini kullandı. Renzi, İngiltere'nin ayrılık kararı sonrası Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco’yu durum değerlendirmesi yapmak üzere acil toplantıya çağırdı.
Başbakan Renzi'nin, kurmaylarıyla toplantısı öncesinde de Alman mevkidaşı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtildi. -
-
RAJOY: HERKES SAKİN OLSUN
İngiltere'nin referandumla AB'den ayrılma kararı alması sonrası açıklama yapan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, sükunet çağrısında bulundu.
İspanya Başbakanı Rajoy, "İlk olarak sakin olunmasını istiyorum. Hem İngiltere'deki İspanyol işçiler ve işverenler hem de İspanya ile diğer AB ülkelerindeki İngiliz çalışanlar sakin olsun. İngiltere'nin AB'den ayrılması en az 2 yıl alacaktır. Bu sırada AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerde hukuki durum kesinlikle
değişmeyecektir. İlk kez bir ülke AB'den ayrılsa da anlaşmalar gereği bu sürecin müzakere edilerek olması -
RUTTE: ZAFER HAYAL KIRIKLIĞI
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere’de dün yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma yanlılarının zaferini "hayal kırıklığı" olarak değerlendirdi.
AB Dönem Başkanlığı'nı bu ay sonunda Slovakya'ya devretmeye hazırlanan Hollanda'nın Başbakanı Rutte, konuyla ilgili değerlendirmede bulunmak üzere Brüksel’e gitmeden önce yaptığı açıklamada, referandumda ortaya çıkan duruma ilişkin sakin bir şekilde istikrarlı bir çözümün bulunması gerektiği üzerinde durdu. İngiltere’nin ticari anlamda çok iyi ortakları olduğuna işaret eden Rutte, “Referandum sonucunu hayal kırıklığı olarak görüyorum.” dedi.
Rutte, aşırı sağcı lider Geert Wilders’in dile getirdiği benzer bir referandumun Hollanda’da yapılması önerisine ise sıcak bakmadı. -
-
TUSK: SİZİ ÖLDÜRMEYEN ŞEY GÜÇLENDİRİR
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'deki referandum sonucu ile ilgili olarak AB'yi 27 üye olarak korumakta kararlı olduklarını belirterek, "Sizi öldürmeyen şey sizi güçlendirir" dedi.
Tusk, İngiltere'deki referandumun sonuçlarının açıklanmasının ardından kısa bir açıklama yaptı. Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediklerini belirten Tusk, "Bunun siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım." dedi. Özellikle İngiltere'de önemli siyasi sonuçların olabileceğini kaydeden Tusk, "Tarihi bir an, ancak ani tepkiler verme zamanı değil. Herkesi temin etmek isterim ki, bu olumsuz senaryoya karşı da hazırlıklıydık" diye konuştu. -
SCHULZ: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUK
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, İngiltere'nin referandumda aldığı AB'den ayrılma kararından büyük üzüntü duyduklarını söyledi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı ve grup liderlerinden oluşan AP Başkanlar Konferansı, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrası sabah saatlerinde toplandı. Toplantı sonrası kısa bir açıklama yapan (AP) Başkanı
Martin Schulz, bundan sonra yapılacakları ele almak üzere gelecek hafta salı günü Başkanlar Konferansının olağanüstü toplanacağını açıkladı.
Schulz, "Birleşik Krallık halkının ayrılma kararı almasından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Ancak bu, halkın AB'den çıkılması yönündeki bağımsız bir irade beyanıdır" dedi. -
-
NATO: İNGİLTERE'NİN İTTİFAK'TAKİ ROLÜ DEĞİŞMEYECEK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’nin ittifaktaki pozisyonunun değişmeyeceğini söyledi. Stoltenberg, "Birleşik Krallık'ın NATO’daki pozisyonu değişmeyecek. Birleşik Krallık, güçlü ve bağlı NATO müttefiki olarak kalmayı sürdürecek ve ittifakımızdaki öncü rolünü oynamaya devam edecek" dedi. -
RUSYA: PETROL FİYATLARI DÜŞECEK
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Birleşik Krallık’ta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkan Brexit kararının, Rus ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını savundu.
Rusya’nın başkenti Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Siluanov, Brexit kararının Rus ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını belirterek, “Ancak bu gelişme nedeniyle petrol fiyatları düşecektir ve bu da
rublenin zayıflamasına neden olur” dedi. -