12 bin yıllık ormanı kurtarmak için ağaçlarda yaşıyorlar

Almanya’nın Köln ve Achen kentlerinin arasında yer alan yaklaşık 12 bin yaşında olduğu bilinen 7 bin hektar büyüklüğündeki Hambach Ormanı, Alman elektrik devi RWE’nin kömür ocağının genişletilmesi kapsamında yıllardır kesiliyor. Bu çevre katliamını durdurmak isteyen bir grup aktivist ise, ormanın içinde, ağaçların tepelerine kurdukları evlerde yaşayarak, ormanın kalan kısmını kurtarmaya çalışıyor.

Haberler ntv.com.tr, DW Türkçe 10.11.2017 - 02:11

  • 1

    Almanya’nın Köln ve Aachen kentlerinin arasında yer alan yaklaşık 12 bin yaşında olduğu bilinen 7 bin hektar büyüklüğündeki Hambach Ormanı, Alman elektrik devi RWE’nin kömür ocağının genişletilmesi kapsamında yıllardır kesiliyor. Bu çevre katliamını durdurmak isteyen bir grup aktivist ise, ormanın içinde, ağaçların tepelerine kurdukları evlerde yaşayarak, ormanın kalan kısmını kurtarmaya çalışıyor.

     Haber: ÖMER FARUK ŞAHİN/DW 

  • 2

    Hambach Ormanı’nda aktivistler ve maden işletmesi arasındaki “savaş” yaklaşık 10 yıldır sürüyor. Bir yanda mazisi binlerce yıla dayanan kadim bir orman, içinde yaşayan binlerce canlı ve onları korumaya çalışan gönüllü çevre aktivistleri, öte yanda ise Almanya’nın en büyük ikinci elektrik üreticisi RWE isimli şirket.

  • 3

    1970’li yıllarda araziyi satın alan Alman elektrik üreticisi RWE’nin yasal olarak arazide bulunan kömürü çıkarması için önünde bir engel bulunmuyor. Ancak kömür madeni 12 bin yıllık tarihi olan ormanın altında yatıyor. Bu arazideki kömürü çıkartmak isteyen şirket ağaçları kesiyor ve madencilik faaliyetine yıllardır devam ediyor.

  • 4

    RWE bu amaçla 85 kilometrekarelik bir alanı kazarak Avrupa’da insan eliyle açılmış en büyük çukurlardan birini açtı. 370 metre derinliğindeki bu devasa çukurun genişlemeye devam edeceği belirtiliyor.

  • 5

    Almanya nükleer enerjiden yavaş yavaş vazgeçerek yüzünü yeşil enerjiye dönse de linyit kömüründen de kolay kolay vazgeçemiyor. Zira linyit kömürü halen ülkenin enerji ihtiyacının 4’te 1’ini karşılıyor. Her yıl yalnızca Hambach Maden Ocağı’ndan 40 milyon ton civarında linyit çıkartılıyor.

  • 6

    2020’ye kadar sera gazı salınımını %40 azaltmayı hedefleyen Almanya’nın bu amacına ulaşabilmesinin kömüre olan bağlılığı yüzünden zor olduğu iddia ediliyor. Yapılan araştırmalara göre Avrupa’da çevreyi en çok kirleten 10 işletmeden 7’si Almanya’da bulunuyor.

  • 7

    RWE şirketinin alandaki çalışmaları sonunda 7 bin hektarlık Hambach Ormanı’ndan geriye yalnızca yüzde 10’luk bir bölüm kaldı.

  • 8

    Aktivistler ise ağaç kıyımına son vermek ve en azından geride kalan kısmı kurtarmak için ağaçların tepelerine evler kurarak, buralarda yaşamaya başladı. 5 yıl önce başlayan Çevre aktivistlerinin direnişi bugün hala Hambach Ormanı’nda devam ediyor.

  • 9

    Ormana irili ufaklı köyler kuran yaklaşık 100 aktivist ormanda RWE’ye karşı direnerek bir komün hayatı yaşıyor.

  • 10

    Ormanda yaşayanların geneli Alman vatandaşı olmasına karşın çok sayıda yabancı aktivist de bulunuyor.

  • 11
    Bir liderleri bulunmayan aktivistler, doğaya minumum zarar vererek yaşamaya çalışıyor. Yaptıkları ağaç evleri sabitlemek için ağaçlara 1 çivi bile çakmadıklarını, tamamen iplerle bağlayarak yaptıklarının altını çizerek, doğaya olan saygılarının altını çiziyorlar
  • 12

    Ağaç evlerin birçoğuna çıkmak için iple tırmanmak gerekiyor. Evlere herhangi bir polis baskını esnasında polisin ulaşmasını engellemek için sabit merdivenler yapılmıyor.

  • 13

    Ağaç evler dışında aşağıda kurdukları çadırlarda nöbet bekleyen aktivistler de var. Aktivistlerin hepsi aynı bölgede bulunmuyor.

  • 14

    Zaman zaman sayıları değişse de yaklaşık 100 kişi orman içinde birkaç küçük yerleşkede, gruplar halinde yaşamayı tercih ediyor.

  • 15

    Hambach Kömür Madeni’nin yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı sağladığı biliniyor. RWE yetkilileri aktivistlerin istediği gibi madenin faaliyetlerini durdurması durumunda birçok insanın işsiz kalacağını belirtiyor. İsmini vermek istemeyen aktivistlerden biri, günümüzde ekonomik olarak ne kadar katkı sağlarsa sağlasın, kömüre dayalı bir enerji modelinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Enerji üreticisi şirketlerin yatırımlarını yeşil enerji projelerine kaydırmaları halinde, kömür madenlerinde çalışanların işsiz kalmayacağını ve şirketlerin kar etmeye devam edeceklerini savundu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.