İlişkili Haberler
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 rekoltesinin düşük olması ve fiyatlardaki yükselmenin üreticiyi geçen yıl soğana yönlendirmesiyle üretimin 1,88 milyon tondan 2,12 milyon tona çıktığını, yaklaşık 35 kuruşa mal edilen soğanın üretici fiyatının, şubatta 20 kuruşa kadar gerilediğini ifade etti.
Üretim planlamasının olmayışı nedeniyle üretimde dalgalanmalar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bir önceki sezonda oluşan fiyat durumuna göre üretime karar verilmesinin üreticiyi mağdur ettiğini belirtti.
Bayraktar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünyada üretilen 88,4 milyon ton kuru soğanın yüzde 25,5'inin Çin, yüzde 21,9'unun Hindistan tarafından gerçekleştirildiğini, üretimde 7'nci sırada yer alan Türkiye'nin payının ise yüzde 2 seviyesinde olduğunu kaydetti.
Türkiye’de 2015'te 1,88 milyon ton olan kuru soğan üretiminin, 2016’da 2,12 milyon tona ulaştığını bildiren Bayraktar, üretimin yüzde 21,7'sinin Ankara, yüzde 13,8'inin Amasya’da yapıldığını ifade etti.
Bayraktar, pazarlamada yaşanan sıkıntıların ihracata da yansıdığına dikkati çekerek, "2014’de 172,1 bin ton, 23,6 milyon dolar, 2015’de 69,5 bin ton 13,5 milyon dolar, 2016 yılında ise Rusya’nın uyguladığı ambargoya rağmen ihracat miktarı 90,7 bin ton olurken, ihracat değeri 10,2 milyon dolara gerilemiştir. Kuru soğanda planlama eksikliği, üretimde ve üretici fiyatlarında dalgalanmaya neden olmakta ve piyasalarda dengesizliğe yol açmaktadır. Markette 1 lira 3 kuruştan satılan kuru soğan, yüzde 414,72 üretici market fiyat farkıyla şubatta fiyat farkında ilk sırayı almıştır. Üreticide 20 kuruş olan kuru soğan, markette 5,1 katına satılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Üretim planlamasının olmayışı nedeniyle üretimde dalgalanmalar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bir önceki sezonda oluşan fiyat durumuna göre üretime karar verilmesinin üreticiyi mağdur ettiğini belirtti.
Bayraktar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünyada üretilen 88,4 milyon ton kuru soğanın yüzde 25,5'inin Çin, yüzde 21,9'unun Hindistan tarafından gerçekleştirildiğini, üretimde 7'nci sırada yer alan Türkiye'nin payının ise yüzde 2 seviyesinde olduğunu kaydetti.
Türkiye’de 2015'te 1,88 milyon ton olan kuru soğan üretiminin, 2016’da 2,12 milyon tona ulaştığını bildiren Bayraktar, üretimin yüzde 21,7'sinin Ankara, yüzde 13,8'inin Amasya’da yapıldığını ifade etti.
Bayraktar, pazarlamada yaşanan sıkıntıların ihracata da yansıdığına dikkati çekerek, "2014’de 172,1 bin ton, 23,6 milyon dolar, 2015’de 69,5 bin ton 13,5 milyon dolar, 2016 yılında ise Rusya’nın uyguladığı ambargoya rağmen ihracat miktarı 90,7 bin ton olurken, ihracat değeri 10,2 milyon dolara gerilemiştir. Kuru soğanda planlama eksikliği, üretimde ve üretici fiyatlarında dalgalanmaya neden olmakta ve piyasalarda dengesizliğe yol açmaktadır. Markette 1 lira 3 kuruştan satılan kuru soğan, yüzde 414,72 üretici market fiyat farkıyla şubatta fiyat farkında ilk sırayı almıştır. Üreticide 20 kuruş olan kuru soğan, markette 5,1 katına satılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.