Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Başbakanlık Yeni Binada 2014-2016 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.
Yeni programda, büyümeden enflasyona, dış ticaretten bütçeye kadar birçok kalemde revizyona gidildi.
Babacan, önceliğin 3 yıllık dönemde cari açığın azaltılmasının olduğunu belirtti. Bir başka önemli hedef olarak enflasyonu düşürmenin öne çıktığını açıklayan Başbakan Yardımcısı Babacan, kamu maliyesinde güçlü duruşun sürdürüleceğini belirtti. Büyüme ve istihdamın da tedrici hareket beklentisi dile getirildi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı programda, büyüme hedefi 2013 için yüzde 3,6'ya, 2014 için de yüzde 4'e düşürüldü. 2015 ve 2016'da yüzde 5'er büyüme bekleniyor.
2013 yıl sonu enflasyon hedefi de yüzde 6,8'e yükseltildi.
2015-2016 yıllarında ise enflasyonun yüzde 5 seviyesine gerilemesi hedefleniyor. Kişi başına gelirin 2016'da 12 bin 670 dolara çıkması öngörülüyor.
2013'te yüzde 9,5 olması beklenen işsizlik oranı için de 2016 hedefi yüzde 8,9 seviyesinde.
Başbakan Yardımcısı Babacan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
''Önümüzdeki dönemde hem cari açığı hem enflasyonu düşürmek öncelikli hedefimiz. Yıl sonunda enflasyon hedefi yüzde 6,8. Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 3,6, 2014 yılında yüzde 4, 2015 ve 2016'da yüzde 5'er büyümesini bekliyoruz.
Cari işlemler açığını yıl sonunda yüzde 7,1'le kapatmayı hedefliyoruz. Merkezi yönetim bütçe açığını yıl sonunda yüzde 1,2 olarak; AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını ise yıl sonu itibariyle yüzde 35 olarak öngörüyoruz.''
Başbakan Yardımcısı Babacan ayrıca, önümüzdeki dönemde elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına ağırlık verileceğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin de hızlandırılacağın kaydeden Babacan, linyit kömürü ile jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetlerinin azami seviyeye çıkarılacağını bildirdi.
KREDİ KARTI LİMİTİNE SINIR
Ali Babacan, OVP'yi açıkladığı basın toplantısında kredi kartına yönelik düzenleme hakkında da bilgi verdi.
Babacan, bu yıl tüketici kredileri ve kredi kartlarının da dahil olduğu bireysel kredi kullanım oranında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir artış görüldüğünü söyledi.
Kredi kartı limit tahsislerinin ve limit artırımlarının, kart hamilinin gelirinin tespiti ve teyidine dayalı olarak yapılacağını belirten Babacan, limit artırımı için gelir teyidi yapılacağını ifade etti. Kredi kartlarında ilk yıl için gelirin 2 katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katıyla sınırlı olarak limit tahsis edileceğini bildiren Babacan, mevcut kart hamillerinin limit artırım taleplerinde 4 kat limitin üzerinde artışa izin verilmeyeceğini kaydetti.
BİN LİRA SINIRI
Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limitinin bin lirayla sınırlandırılacağını belirten Babacan, kredi kartında asgari ödeme tutarlarının artırılacağını da dile getirdi.
ASGARİ ÖDEME TUTARI ARTIYOR
Babacan kredi kartı asgari borç ödeme tutarının da artırılacağını söyledi. Babacan, "Kredi kartı limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartları için asgari ödeme dönem borcunun yüzde 25'inden az olamıyor şu anda. Biz bunu yıl sonunda yüzde 27'ye, gelecek yıl sonunda da yüzde 30'a çıkarıyoruz. 15 bin - 20 bin lira arasında olan kredi kartlarında şu anda yüzde 30 olan asgari ödeme tutarını, yıl sonunda yüzde 32'ye, gelecek yıl sonunda yüzde 35'e çıkarıyoruz. 20 bin liranın üzerindeki limitlerde yüzde 40 şu anda. O yüzde 40'ı muhafaza ediyoruz, zaten yasayla da o yüzde 40 sabit. BDDK'nın yetkisi zaten yüzde 40'a kadar" açıklamasını yaptı.
TAKSİT SINIRI GELİYOR
Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesine yönelik değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Babacan, "Ayakkabıya 24 taksit yapılıyorsa burada sorun görüyoruz. Mobilyada taksitin uzun olmasında problem yok" dedi. Kredi kartlarında uygulanan borç/gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletilmesi üzerinde çalışılıyor.
3 KEZ ÖDENMEZSE KAPATILACAK
Yeni düzenlemelerle ayrıca, bir yıl içinde asgari ödeme tutarının toplam 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kullanım ve nakit alımına kapatılacak ve limit artırımı yapılmayacak.