Gıda enflasyonu gübre kullanımı ile aşağı çekilebilir (İGSAŞ'dan tarımda verimlilik için doğru gübre formülü)

Türkiye'nin önde gelen gübre üreticilerinden İGSAŞ'ın Genel Müdürü Turan Tok, “Gıda fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmanın yolu verimliliği artırmaktan geçiyor. Bitkilerini iyi besleyen ülkeler hayvan ve insanlarını da iyi besleyebilir” dedi. Turan Tok, "Gübre sektörü, gıda arzını doğrudan etkilediği için, ülke ekonomisi açısından stratejik bir sektör" diye konuştu...

Haberler ntv.com.tr 10.05.2019 - 20:50

Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artıyor. Nüfus artışının istikrarlı olarak yükseldiği ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Bu nüfus artışı ise beraberinde ciddi bir gıda talebi getiriyor. Küresel çapta yapılan tüm araştırmaların odaklandığı nokta, yakın gelecekte bir gıda krizinin kapıda olduğu. Bu noktada tarım politikalarında şimdiden verimlilik artışına odaklanılması gereken bir dönem yaşıyoruz.

Nisan ayında tüketicinin enflasyonu aylık bazda yüzde 1.69, yıllık ise yüzde 19.50 arttı. Gıda fiyatları nisan ayında da yükselişini sürdürdü. Nisanda, yıllık en fazla artış yüzde 31.86 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Bu gidişat gıda fiyatlarının ülke ekonomisindeki belirleyici etkisini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında yer alan İstanbul Gübre Sanayi'nin (İGSAŞ) Genel Müdürü Turan Tok, enflasyon rakamlarındaki gıda etkisine göndermede bulunarak, “Patatesi konuşuyoruz, soğanı ve limonu konuşuyoruz ama doğru gübre kullanımı gibi verimlilik artıran uygulamaları, su ve enerji gibi maliyet azaltıcı yöntemleri konuşmuyoruz” dedi.

"VERİMLİLİĞİ ARTIRMANIN EN İYİ YOLU GÜBRE"
Turan Tok, İGSAŞ Genel Müdürü

Turan Tok’a göre gıda fiyatlarındaki bu artışın elbette çok çeşitli nedenleri var. Ancak en önemlisi bilinçli tarım uygulamalarının sahaya yayılamamış olması… Verimlilik noktasında toprak ve su kadar önemli olan bir diğer unsurun gübre kullanımı olduğunu üstüne basa basa vurgulayan Tok, şu bilgileri paylaştı: “Doğru gübre kullanımı ile bir dönümlük tarladan yüzde 30 ila yüzde 40 gibi daha fazla ürün elde edebilecek çözümlere odaklanmamız gerekiyor. Doğru gübre kullanımıyla tarımsal üretim sonucu topraktan eksilen bitki besin maddelerini tekrar toprağa kazandırmak ve toprağın verim gücünü artırmak mümkün. Gıdaya olan talep hızlı şekilde artıyor. Buna karşın kişi başına düşen ekilebilir alanlar azalıyor. İşte tam da bu yüzden gübre konusu, sürdürülebilir tarımın en önemli girdilerinden biri olmaya devam edecek.”

"GÜBRE ÜRETİMİ STRATEJİK BİR SEKTÖR"

Turan Tok şöyle devam etti: “Gübre sektörü, gıda arzına doğrudan pozitif etki edebilen, ülke ekonomisi açısından stratejik bir sektör. Gıda fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmanın yolu, verimliliği artırmaktan geçiyor. Günümüz şartlarında gübre ve bitki besini kullanmadan, birim alandan daha fazla ürün elde etmek teknik olarak mümkün değil. Bitkilerini iyi besleyen ülkeler hayvan ve insanlarını da iyi besleyebilir.”
Bu noktada Türkiye’de gübre kullanımının azalmaya başladığına dikkat çeken Turan Tok, “2015 yılında 5.5 milyon ton, 2016 yılında tarımda kullanılan gübrenin KDV’sinin sıfırlanması nedeniyle 6.7 milyon ton, 2017 yılında 6.3 milyon ton gübre kullanıldı. 2018 yılında ise yaklaşık 5.3-5.5 milyon ton arasında gübre tüketildiğini tahmin etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

"BU İŞ BİZİM İÇİN MEMLEKET MESELESİ"

İzmit merkezli İGSAŞ, Türkiye’de kullanılan gübrelerin yüzde 15’ini tek başına üretiyor…

Sadece İGSAŞ olarak değil, Yıldızlar Yatırım Holding açısından da bu konuya “Memleket meselesi” yaklaşımıyla odaklanıldığını aktaran Turan Tok’un anlattıklarına göre yaklaşık dört yıldan bu yana İGSAŞ tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak yürütülen “Tarladan Sofraya” ve “Toprağıma minnettarım” projeleriyle, çiftçilere toprak analizinin önemi ve doğru gübreleme eğitimleri veriliyor.

TARLADAN SOFRAYA YÜZDE 40 VERİMLİLİK

Tarladan Sofraya projesinin detaylarıyla ilgili bilgiler paylaşan Turan Tok, “Çiftçilerimizin kendi tarlalarından numuneler alıyoruz. Analiz sonuçlarına göre gübreleme programları yapıp uygulanıyor. Yine çiftçinin kendisine ait atadan dededen görme yöntemlerle gübrelediği tarlalardaki uygulamalar sonucunda bilinçli tarımın getirdiği büyük fark çiftçilere gösteriliyor. Bu uygulamalar sonucunda, yüzde 30 daha az su, yüzde 30 daha az işçilik, Yüzde 30 daha az enerji, yüzde 30 daha az gübre ve yüzde 40 daha fazla verim elde edildiğini gördük” dedi.

ARZ SIKINTISI VARSA, TALEP ÇOKSA FİYAT ARTAR

Turan Tok, sözlerini şöyle noktaladı: “Sözün özü, gıdaya olan talep arttıkça, fiyatlar da yükselmeye devam edecek. Artan talebi karşılamak için verimlilik artışını ana hedef olarak ortaya koymamız şart. Gıda fiyatlarını düşürmenin yolu da sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaktan geçiyor.

BUNU BAŞARABİLİRSEK TÜRKİYE KAZANIR

Bu işin ciddiye alırsak; hem su ve enerji maliyetlerinin azalması ile doğru gübre kullanımı sonucunda bir tarladan neredeyse iki kat daha fazla ürün alan çiftçi kazançlı çıkar. Hem de bollaşan ürün nedeniyle pazarda-markette satılan ürünün fiyatı makul seviyelere iner, vatandaş kazançlı çıkar. Bu da enflasyonda ciddi bir düzelmenin başlangıcına yol açar. Bu sayede de milli ekonomi kazançlı çıkar.”

CARİ AÇIK İÇİN GÜBRE SEKTÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ

İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok, “Türk tarımına ve Türk sanayisine değer katan İGSAŞ, Kocaeli, Kütahya, Antalya ve Samsun’daki tesislerinde tarım ve sanayinin ihtiyaç duyduğu üre, amonyak, kompoze gübreler, nitratlı gübreler, özel ve spesifik damla sulama gübreleri, UAN, İGSAŞ Blue, PAN, SNA, DNA ve nitrat çözeltisi üretimi yapıyor. 2017 yılında Antalya’da başladığımız ek yatırımı tamamladık. Ayrıca Kütahya’da da Türkiye’nin ithal ettiği potasyum nitrat gübresini üretecek yeni hat çalışmalarını bitirerek üretime başladık. Kütahya da ARGE ve Labarotuvar çalışmalarımızı da tamamladık. Bu alanda 35 milyon euroluk bir yatırım söz konusu… Her iki yatırımımız da ülkemizin ithal ettiği gübrelerin üretimine dönüktü. 2019’da yenilikçi ve inovatif yaklaşımımızla ülkemizde üretimi olmayan ürünleri üreterek dışa bağımlığı azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

"ÇİFTÇİYİ BİLİNÇLENDİREN UYGULAMALAR"

Turan Tok, “Tarladan Sofraya’ ve ‘Toprağıma Minnettarım’ Projeleri, İGSAŞ’ın sürdürülebilir tarım uygulamalarından sadece birkaçı. Bizim şirketimizin en önemli misyonu ülkemizde sürdürülebilir tarım politikalarının yerleşmesine katkı sağlamak. Mevcut şartlarda çiftçinin evini geçindirebilmesi için babadan dededen kalma yöntemler yerine; bilinçli ve nitelikli üretim yapması zorunlu hale geldi. Biz İGSAŞ olarak çoraklaşan topraklarımızı zenginleştiren, üretim maliyetlerini minimize eden ve girdileri arttıran uygulamalı zirai eğitimler için, çiftçiye dokunacak projeler geliştiriyoruz. Danışman hocalarımızla birlikte hemen hemen her bölgede bazen bayilerin toplantı salonlarında, bazen ticaret odalarında bazen de köy kahvehanelerinde çiftçilerimize uygulamalı eğitimler veriyor, özellikle yanlış yapılan uygulamaların doğru şekillerini anlatılıyoruz” diye konuştu.

VİDEO: DOĞRU GIDA İÇİN DOĞRU TARIM

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.