İlişkili Haberler
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda son toplantısını yaptı.
İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) temsil ettiği toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi.
Soylu, toplantının ardından, işçi ve işveren temsilcileriyle yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçimleri öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, asgari ücretin 2016 yılında bin 300 lira olacağı konusundaki taahhüdünü hatırlattı.
İşveren ve işçi tarafının asgari ücret konusundaki yaklaşımı memnuniyetle karşıladığını belirten Soylu, iki kesime de teşekkür etti.
Bakan Soylu, asgari ücretle ilgili kararın millet tarafından da memnuniyetle karşılandığını belirterek, söz konusu adımın toplumsal barışın önemli bir adımı olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi.
2015 ve 2019 yıllarının, 2002 ve 2015 arasındaki birinci sıçrama döneminden sonra reform ve dönüşüm konusunda Türkiye'nin en önemli yılları olacağını ifade eden Soylu, "Biz burada üretimin, istihdamın artmasını, bunlarla birlikte büyümenin artmasını önceleyen çalışma hayatı içerisinde ve aslında ekonominin tamamında kayıt dışılığı ortadan kaldırmayı ifade eden bir anlayışı ortaya koymak istiyoruz. Reform ve eylem programlarımızı uygulama konusundaki kararlılığımız ve bu konuda attığımız adımlar milletimizin şehadetinde gerçekleşmektedir" diye konuştu.
Süleyman Soylu, 2015 yılında yüzde 12,3'lük bir nominal artışın söz konusu olduğunu, bunun da toplam 5,5'lik reel artış anlamına geldiğini söyledi.
"ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BİN 935 LİRA 23 KURUŞ"
2015 yılındaki asgari ücretin bin lira 54 kuruş seviyesinde olduğunu hatırlatan Soylu, 3 çocuklunun almış olduğu ücretin bin 72 lira 80 kuruş, brüt asgari ücret bin 270 lira 50 kuruş olurken, bunun işverene bin 496 lira 36 kuruşa mal olduğuna dikkati çekti.
Yapılan değerlendirmede sonrasında, asgari ücret bin 300 lira olduğunda, toplam brüt asgari ücretin bin 647 liraya, işverene toplam maliyetinin ise bin 935 lira 23 kuruşa yükseleceğini anlatan Soylu, "1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, 3 çocuklu bir ailenin alacağı asgari ücret bin 387 lira 45 kuruş, 2 çocuklu aile için net asgari ücret bin 362 lira 75 kuruş, bir çocuklu aile için de bin 344 lira 22 kuruş, evli olup çocuğu olmayan aileler için de bin 325 lira 69 kuruş olarak kararlaştırıldı. Bin 300 liralık netin işverene gerek vergiler gerekse SSK primleri açısından bir maliyet olduğu kaçınılmazdır" açıklamasında bulundu.
Soylu, Bakanlık'ta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, hiç bir zaman kaşıkla verip kepçeyle alan bir siyaset anlayışı içinde olmadıklarını, bir tarafı mağdur edip diğer tarafı yükselten bir anlayışta da olmadıklarını söyledi.
Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bin 660 liralık işverene maliyet normal bir akış içerisinde olsaydı artı eksi yüzde 2'lik, yüzde 3'lük marjlarla bu noktaya gelecekti. Bizim bu noktadan yük almamız düşünülmemeli. Kimsenin de böyle bir teklifi de olmadı. Bin 116 lira ile bin 300 lira net ücret arasındaki farkı bizim işverenden almamız arzu edildi. Biz de genel bütçe dengeleri üzerinden bunun nasıl karşılanacağı hususunu çalışıyoruz. Sadece biz çalışmıyoruz, bunu kamuoyu aktörleriyle, piyasa aktörleriyle konuşuyoruz. Dün akşam yapılan son toplantıda ve o toplantıdan sonra yine piyasa aktörleriyle, işverenlerle, sendikalarımızla, bu konuyu tekrar mümkün olduğu ölçüler içerisinde müzakere etmek suretiyle bir noktaya geldik."
Bakan Soylu, 274 liradan işverene ek maliyetin yüzde 40'ı olan 110 lirasını genel bütçe dengesini sarsmadan, mali disipline çok büyük bir zarar getirmeden karşılanabileceğinin hesabını ortaya koyduklarını belirterek, "Örneğin asgari ücret düzeyinde 10 işçi çalıştıran iş yerinde 2 bin 749,5 liralık ilave maliyetin bin 100 lirasını yani yüzde 40'ını Hazine tarafından biz karşılıyoruz. Bunun işlerliği şöyle olacak, ay sonu bildirgelerini hazırlayan iş yeri sahiplerimiz toplam maliyetlerini bildirdiklerinde, asgari ücretli çalışan sayısı oranındaki 110 lirayı oradan düşecekler, ödemelerini ona göre gerçekleştirecekler. Aslında pratik bir usul de ortaya koyuyoruz. Maktu bir miktarın oradan düşülmesi gibi bir pratik usul ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
"EK MALİYETİN 9,7 MİLYAR LİRASI DEVLETİN"
Hedeflerinin üretimi, rekabeti artırmak ve özellikle küçük işletmeleri oluşan maliyet karşısında korumak olduğunu belirten Soylu, 8 milyon 500 bin asgari ücretliyle ilgili 110 lira destek olacaklarını söyledi.
Soylu, işverenlerin 2016 yılında 2015'de çalıştırdığı asgari ücretli sayısının yüzde 10'undan fazla işçi çalıştırması durumunda 110 liralık destekten faydalanacağını bildirerek, 1 ila 9 arasında işçi çalıştıran işletmelere de 1 kişilik ilave istihdam sağlamaları halinde söz konusu desteğin sağlanacağını vurguladı.
Yeni yılda açılacak işletmelere asgari ücretli istihdam etmeleri durumunda sınırsız şekilde 110 liralık desteği vereceklerini bildiren Soylu, özel sektörün maden işletmeleri için de 110 liralık desteği sunduklarını belirtti.
Soylu, yeni asgari ücret rakamıyla işveren açısından oluşacak toplam 20 milyar liralık ek maliyetin 9,7 milyar lirasını devlet olarak karşılayacaklarını ifade ederek, bu rakamın içinde yüzde 10'luk yeni istihdamlar ile yeni açılacak iş yerlerinin olmadığını söyledi.
Amaçlarının vatandaşların refahının daha fazla yükselmesi olduğunu vurgulayan Soylu, bunun bir taraftan üretimi mümkün kılmak, bir taraftan sosyal güvenlik sisteminin dengesini oturtmak, bir taraftan da çalışanların alın terinin karşılığının iyi hesap edilebilmesiyle mümkün olduğunu dile getirdi.
Söz konusu dengenin sağlanması halinde hem çalışma hayatındaki ahenge hem üretimdeki hedeflere hem de Türkiye'nin amaçladığı istikamete ulaşılabileceğini dile getiren Soylu, "Asgari ücretle ilgili gelir vergisi dilimlerinden kaynaklanan bir sonuç ortada. Ekim ayından itibaren gelir vergisi nedeniyle asgari ücrette kısmi bir düşüş söz konusu. Sayın Başbakanımız ile görüşmemde bu konuyu gündeme getirdim. Başbakanımızın talimatı doğrultusunda bu konuyu ilerleyen aylarda işçilerimizin talepleri doğrultusunda Maliye Bakanlığı ile görüşeceğiz" dedi.
TİSK Temsilcisi Metin Demir de hükümetin vaadinden dolayı asgari ücretin netinin belli olduğunu belirterek, "Yükün paylaşımıyla ilgili bizim beklediğimiz, umduğumuz bir paylaşım olmadı. Hükümetimizi kendi imkanları ölçüsünde değerlendirerek, yapabildiğini yaptığını düşünüyoruz. Ancak bunun işveren tarafının beklentiyi karşılamadığını üzülerek belirmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 2015 yılında ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve bu sıkıntıların herkes tarafından bilindiği ifade eden Demir, yeni yıla bu belirsizlikler içerinde girildiğini söyledi.
Söz konusu tablonun ülkenin istihdamını, üretimini ve ihracatını olumsuz etkilememesi temennisinde buluna Demir, "Komisyon kararına muhalefet ettiğimizi de belirtmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise asgari ücretin düşük gelirli çalışanlar için etkin bir sosyal politika aracı olduğunu belirterek, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle oransal olarak ciddi bir artışın söz konusu olduğunu ama buna rağmen rakamı yeterli bulmadıklarını dile getirdi.
İşverenin muhalefeti üzerine net bin 300 liralık asgari ücretin uygulanması için hükümetle birlikte hareket ettiklerini ifade eden Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücretin bin 300 lira olması yönünde oy kullandıklarını bildirdi.