Negatif faizdeki devlet tahvillerinin tutarı trilyonlarca doları buluyor.
İngiliz Financial Times gazetesi, negatif getirili devlet tahvillerinin ilk kez 13 trilyon dolar limitini aştığını yazdı.
Bu yüksek tutarın nedeni, başta Avrupa ve Japonya Merkez Bankası olmak üzere bazı merkez bankalarının faizleri negatifte tutması ve izledikleri parasal genişleme politikaları.
Yetkililer, negatif faizli varlıklara yönelik yatırımların artmasının piyasaların işleyişine zarar verdiğini ve küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunuyor.
Risklere rağmen reel faizin daha önemli olması, negatif faizden alınan bir devlet tahvilinin daha pahalıya satılma ihtimali ve bankaların faiz yapılarını maliyete göre ayarlayabilmeleri; negatif faiz politikasını teoriden öteye geçerek gerçek yaşamda kullanılır hale getiriyor.
NEGATİF FAİZ NEDİR?
Ekonomiyi canlandırmak için ortaya atılan bir para politikası olan negatif faiz ile merkez bankaları, bankaların kendisinde tuttuğu cari hesaplara uyguladığı faizi eksiye düşürüyor. Böylece bankalara "Bana yatırdığın para için faiz vermem, üste para alırım. Bu parayı bana yatıracağına, kredi ver" mesajı veriliyor.
Danimarka, İsveç, İsviçre, Avrupa Merkez Banrkası ve Japonya Merkez Bankası olmak üzere 5 gelişmiş ülke merkez bankası negatif faiz uyguluyor.