Yeni araştırma: Süper bakteri 39 milyondan fazla insanı öldürecek!

Yeni bir küresel analize göre, "süper bakteriler" 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla insanı öldürecek ve özellikle yaşlı insanlar risk altında olacak. İlaç direncine bağlı ölümler, aşılama ve hijyen alanındaki gelişmelerin etkisiyle çok küçük çocuklar arasında azalırken, çalışma yaşlılar için tam tersi bir eğilim olduğunu ortaya koyuyor.

Haberler ntv.com.tr 17.09.2024 - 13:07

Yüzyılın ortasına kadar, dünya genelinde yılda 1,91 milyon insanın doğrudan antimikrobiyal direnç (AMR) nedeniyle öleceği tahmin ediliyor.

AMR, bakterilerin evrim geçirerek onlarla savaşmak için kullanılan ilaçların artık işe yaramaması anlamına geliyor.

2021'de bu sayı 1,14 milyondu. AMR'nin yıllık 8,2 milyon ölümde rol oynayacağı öngörülüyor.

Lancet'te yayınlanan çalışma, Antimikrobiyal Direnç Üzerine Küresel Araştırma Projesi tarafından yürütüldü ve zaman içindeki AMR eğilimlerinin ilk küresel analizi olarak öne çıkıyor.

MİLYONLARCASI ÖNLENEBİLİR

Araştırmacılar, 204 ülke ve bölgeden elde edilen verileri kullanarak 1990'dan 2021'e kadar olan ölüm tahminlerini ve 2050'ye kadar uzanan tahminleri ortaya koydu.

Ayrıca enfeksiyonların daha iyi önlenmesi ve sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesinin yanı sıra yeni antibiyotiklerin üretilmesi yoluyla dünya çapında milyonlarca ölümün önlenebileceğini tespit ettiler.

Çalışmanın yazarı, Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri Enstitüsü'nden (IHME) Dr. Mohsen Naghavi şunları söyledi:

“Antimikrobiyal ilaçlar modern sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri ve bu ilaçlara karşı artan direnç önemli bir endişe kaynağı. Bu bulgular, AMR'nin on yıllardır önemli bir küresel sağlık tehdidi olduğunu ve bu tehdidin giderek büyüdüğünü vurgulamaktadır.”

HEDEF YÜZDE 10

Küresel liderler bu ay Birleşmiş Mlletler Genel Kurulu sırasında antimikrobiyal direnci görüşmek üzere New York'ta bir araya gelecek.

Liderlerin antimikrobiyal dirence karşı önlemlerin artırılmasına ilişkin siyasi bir deklarasyonu yeniden teyit etmeleri beklenirken, kampanyacılar 2030 yılına kadar AMR ölümlerinin yüzde 10 oranında azaltılması hedefini de içermesini umuyor.

Dünyanın dört bir yanındaki kurumlardan 500'den fazla araştırmacının katıldığı çalışmada, 1990 ile 2022 yılları arasında 5 yaş altı çocuklar arasında görülen AMR ölümlerinde 488 binden 193 bine “kayda değer” bir düşüş olduğu tespit edildi. Bu rakamların 2050 yılına kadar tekrar yarıya inmesi bekleniyor.

"70 YAŞ ÜSTÜNDE YÜZDE 146 ARTACAK"

Bununla birlikte, küçük çocuklarda enfeksiyona bağlı ölümlerin sayısı azalırken, bu ölümlerin ilaca dirençli bakterilerden kaynaklanma olasılığı giderek artıyor.

Diğer tüm yaş gruplarında da ölüm oranları artış kaydediyor. 70 yaş üstü nüfusta AMR ölümleri otuz yılda yüzde 80 arttı ve 2050 yılına kadar yüzde 146 artarak 512 bin 353'ten 1,3 milyona çıkması bekleniyor.

Hırvatistan'daki North Üniversitesi'nde yardımcı doçent ve IHME'de doçent olan Dr. Tomislav Maestrovic, bu eğilimin hızla yaşlanan nüfusu yansıttığını ve yaşlı insanların enfeksiyona karşı daha savunmasız olduğunu söyledi.

REAKSİYONA DAHA YATKINLAR

Maestrovic, “AMR enfeksiyonlarının yaklaşık dörtte üçü, (örneğin hastane enfeksiyonlarıyla) bağlantılı ve hızla yaşlanan nüfus da daha fazla hastane bakımı gerektiriyor” dedi. Yaşlı insanlar diyabet ve kalp hastalığı gibi daha fazla kronik hastalığa sahip. Örneğin, bir IV (damar içi) hat takarsınız, enfekte olur, kana bakteri bulaşır, bu bakterilerin daha dirençli olması muhtemeldir” diye konuştu.

Aşılamanın yaşlı insanlarda genellikle daha az etkili olduğunu çünkü bağışıklık sisteminin yaşla birlikte bozulduğunu ve yaşlı insanların antibiyotiklere reaksiyon göstermeye daha yatkın olduğunu da sözlerine ekledi.

COVID-19 DÖNEMİNDE GEÇİCİ AZALMA YAŞANDI

2021'deki AMR ölümleri 2019'a göre daha düşüktü, ancak araştırmacılar bunun Covid-19 kontrol önlemleri nedeniyle daha az enfeksiyon  yaşandığı için yalnızca geçici bir azalma olabileceğini söyledi.

Çalışma, gelecekte en fazla ölümün Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinin yanı sıra güney ve doğu Asya ile Sahra altı Afrika'nın diğer bölgelerinde meydana geleceğini öngörüyor.

Bu bölgeler halihazırda AMR'de en yüksek büyümenin görüldüğü bölgeler arasında ve genel enfeksiyon bakımının iyileştirilmesi ve antibiyotiklere erişimin genişletilmesinden en büyük faydalardan bazılarını görebilirler.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.