Savaşlar dünya çapında 68 milyon insanı göçe zorladı

Gazze, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki çatışmalar dünya çapında toplam 68 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtı. Bu sayı son 15 yılın kayıtları arasında rapor edilen en yüksek rakam olarak tarihe geçti. Ülke içinde yerinden edilme hala çoğunlukla geçici bir durum olarak görülüyor. Ancak bu krizin uzmanlara göre uzun vadeli destek ve çözümlere ihtiyacı var.

Haberler 14.05.2024 - 10:05 Son Güncelleme : 14.05.2024 - 12:18

Dünya genelinde süren savaşlar, 2023 sonu itibarıyla 68 milyondan fazla insanı evlerini terk etmeye zorladı.

2023 yılının sonundan itibaren 68 milyondan fazla insan Gazze, Sudan ve Demokratik Kongo'da süren savaşlar nedeniyle yerinden edildi.

Bu sayı son 15 yılın kayıtları arasında rapor edilen en yüksek rakam olarak tarihe geçti.

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi'nin yayınladığı rakamlara göre, doğal afetler 7,7 milyon insanı daha evsiz bırakarak ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin toplam sayısını 75,9 milyona çıkarıyor.

İsrail bombardımanın ardından son sığınma noktası olarak görülen sınır kenti Refah'tan ayrılan bir Filistinli.
SAVAŞLARIN AĞIR FATURASI

Göçe zorlanan insan sayısındaki artış, hem yeni savaşların hem de vatandaşların evlerine dönmesini imkansız hale getiren eski, uzun süreli çatışmaların bir sonucu.

Norveç Mülteci Konseyi'nin bir parçası olan merkezin program başkanı Christelle Cazabat, "Yeni krizler başlıyor veya eski krizler yeniden alevleniyor, bu da daha fazla insanın yeni yerlerinden edilmesine neden oluyor. Belki daha da önemlisi, yıllardır, hatta bazen onlarca yıldır yerinden edilmiş olan, hayatlarına yeniden başlayamayan veya yerinden edilmeden önceki gibi yaşayamayan insanlar olması” ifadelerini kullandı.
İsrail'in kara operasyonuna başladığı Refah'ta yaşayan yerinden edilmiş Fİlistinliler.
GAZZE'DE İNSANLAR BİRDEN ÇOK KEZ GÖÇE ZORLANDI

İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'nde ise 3,4 milyon yerinden edilme veya hareket kaydedildi.

Bu da, insanların birden fazla kez hareket etmeye zorlanması nedeniyle geçen yılın sonu itibarıyla 1,7 milyon kişinin ülke içinde göçe zorlandığı anlamına geliyor.

Sahraaltı Afrika'da yerinden edilmiş kişilerin sayısı iki kattan fazla arttı.

2018'de kayıtlara geçen 16,5 milyondan 2023'te 34,8 milyona çıktı.

Bölgede 19,5 milyon göç hareketi yaşandı; bu sayının yüzde 45'i Sudan'dan oluşuyor ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) ikinci en yüksek hareketi kaydediyor.

Bu iki ülke, geçen yıl dünya çapında yerinden edilen insan sayısının neredeyse yarısını oluşturdu.
Sudan'da süren kriz nedeniyle sığındığı kampta çocuğuna yemek hazırlayan bir mülteci.
UKRAYNA'DAN BERİ EN YÜKSEK SAYI

Sudan, bölgedeki çatışma nedeniyle yerinden edilenlerin büyük bir kısmından sorumluydu.

Geçtiğimiz nisan ayında patlak veren şiddet, 2023'te 6 milyon yeni harekete neden oldu ve toplam sayı 9,1 milyona çıktı.

Bu sayı 2022'de rekor kıran Ukrayna'dan bu yana kaydedilen en yüksek ikinci rakam.

Ülke içinde yerinden edilme hala çoğunlukla geçici bir durum olarak görülüyor. Ancak bu krizin uzun vadeli destek ve çözümlere ihtiyacı var.

Uzmanlara göre yerinden edilmiş tüm insanların birkaç hafta, belki birkaç ay sonra evlerine geri döneceğini ve sonra hayatlarına kaldıkları yerden başlayacaklarını düşünmek sorunun temelini oluşturuyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.