İsviçre'den "Yüzyılın Projesi": Nükleer atıklar Almanya sınırının yakınına gömülecek

Yaklaşık 50 yıldır radyoaktif atıklarını depolamanın en iyi yolunu arayan İsviçre, kullanılmış nükleer yakıtı yeraltındaki kile gömmeyi amaçlayan “Yüzyılın Projesi”ni faaliyete geçirmek için hazırlanıyor. Yetkililer, nükleer atıkları bertaraf etmek için Almanya sınırının yakınındaki bir bölgeyi seçtiklerini duyurdu.

Haberler ntv.com.tr 12.09.2022 - 12:30

İsviçreli yetkililer, ülkenin radyoaktif atıklarını gömmek için Almanya sınırına oldukça yakın bir alanı tercih etti. 

Ülkenin radyoaktif atıklarını işlemekten sorumlu kuruluşu olan Ulusal Radyoaktif Atık İmhası Kooperatifi (Nagra) sözcüsü Felix Glauser, ülkenin kuzeyindeki Nördlich Lägern bölgesinin, yeraltı depolama tesisi için en iyi alan olduğunu söyledi. 

Glauser, "Kapsamlı araştırmalar, Nördlich Lägern'in en uygun alan olduğunu ve en büyük güvenlik rezervine sahip olduğunu gösterdi" diye konuştu. Glauser, ayrıca yerel halkın doğrudan bilgilendirildiğini ve teklifin gelecek Pazartesi günü İsviçre hükümetine sunulacağını bildirdi.

Nükleer atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi halk sağlığı için büyük önem taşıyor. Söz konusu atıklar, aksi durumda çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. 

NİHAİ KARARI HALK VERECEK

İsviçre hükümeti 2029'a kadar nihai kararı vermeyecek. Nükleer atıkların depolanacağı alan için  İsviçre'nin doğrudan demokrasi sistemi altında bir referandum yapılarak halkın onayı alınacak.

Diğer taraftan,  Japonya'daki Fukushima elektrik santralindeki 2011 nükleer kazasından sonra, İsviçre nükleer enerjiyi aşamalı olarak bırakmaya karar verdi. Şimdilik atıklar, Almanya sınırına 15 km uzaklıktaki Würenlingen'deki bir ara depoda saklanıyor.

Söz konusu yeni tesisle İsviçre, nükleer atıkların değerlendirilmesi hususunda seçkin ülkeler arasında yer almayı hedefliyor. Şimdiye kadar sadece yalnızca  Finlandiya nükleer atıkları güvenli bir şekilde bertaraf etmek için granitten bir tesis inşa etti. Fransa da ayrıca radyoaktif atıkları yeraltında kil içinde depolamayı planlıyor.

Öte yandan İsviçre'de, bazı yüksek aktivite atıkları da dahil olmak üzere tahmini 83 bin metreküp radyoaktif atığın gömülmesi gerekecek. Bu hacim, Beznau, Gosgen ve Leibstadt nükleer santrallerinin 60 yıllık işletme ömrüne ve Muhleberg'in 2019'da kapanmadan önce çalıştığı 47 yıla tekabül ediyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.