İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı dalgası: En geniş çaplı hava bombardımanını başlattı

İsrail ordusu, Lübnan'a yönelik en geniş çaplı hava saldırılarını başlattığını açıkladı. Saldırılarda ilk bilgilere göre bir hayatını kaybederken, 17 kişi de yaralandı. Saldırılar sürerken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile Hizbullah’ın kapasitesini azaltma çabalarını görüştüklerini bildirdi.

Haberler ntv.com.tr 23.09.2024 - 10:45 Son Güncelleme : 23.09.2024 - 11:29

İsrail ordusu Lübnan'ı bombalamaya devam ediyor.

Hizbullah'a karşı en geniş çaplı hava saldırılarını başlattığını açıklayan İsrail ordusu,  Lübnanlıları Hizbullah hedeflerinden uzaklaşmaları konusunda uyardı.

Resmi medyanın bildirdiğine göre Lübnan'ın güney ve doğusunu hedef alan çok sayıda İsrail saldırısında en az bir sivil hayatını kaybetti ve 17 sivil yaralandı. 

Resmi Ulusal Haber Ajansı (NNA) “düşman savaş uçaklarının yarım saat içinde 80'den fazla hava saldırısı düzenlediğini” ve saldırıların Lübnan'ın gündeyinde Nabatiyeh bölgesini hedef aldığını duyurdu. Ayrıca Tyre bölgesine de saldırılar düzenlendiği bildirildi.

Aynı zamanda doğuda Bekaa Vadisi'nde, Lübnan'ın derinliklerinde Suriye sınırı yakınlarında, Baalbek civarı ve Hermel'in dış mahalleleri de dâhil olmak üzere “yoğun saldırılar” düzenlendiği aktarıldı.

Lübnan devlet medyası, bir İsrail roketinin Lübnan'ın liman kenti Biblos'u vurduğunu duyurdu.

Ordu sözcülerinden Avichay Adraee, Lübnan kasabalarında Hizbullah’ın silah sakladığı evlere yönelik hava saldırılarının her an gerçekleşeceğini, buradaki sakinlerin derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

BİR ÇOBAN HAYATINI KAYBETTİ

Haberde, doğudaki saldırılarda ölen kişinin bir çoban olduğu, ailesinden iki kişinin ve ayrca dört kişinin de yaralandı açıklandı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Hizbullah kaynağı AFP'ye yaptığı açıklamada, Bekaa Vadisi'ndeki saldırıların bölgeyi doğudan batıya hedef aldığını söyledi.

Öte yandan İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, “Hizbullah tarafından silah depolamak için kullanılanlar gibi askeri amaçlarla kullanılan bina ve alanların içinde ve yanında bulunan Lübnan köylerindeki sivillere kendi güvenlikleri için derhal tehlikeden uzaklaşmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İSRAİL VE ABD SAVUNMA BAKANLARINDAN GÖRÜŞME

Saldırılar sürerken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile ordunun Lübnan'da Hizbullah'a yönelik son saldırıları hakkında konuştuğunu duyurdu.

Gallant X'te yaptığı açıklamada, “Bakana Hizbullah'ın tehditlerine ilişkin bir durum değerlendirmesi sunduk ve Hizbullah'ın İsrailli sivillere karşı saldırı düzenleme kabiliyetini azaltmaya yönelik IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) operasyonları hakkında bilgi verdik. Ayrıca daha geniş bölgesel durumu ve İran ile vekillerinin oluşturduğu tehditleri de ele aldık” ifadelerini kullandı.

SİVİLLERE TAHLİYE ÇAĞRISI

Güneydeki bir Reuters muhabirinin bildirdiğine göre, Lübnan'ın güneyinde yaşayanlar Lübnanlı bir numaradan, Lübnanlı silahlı grup Hizbullah tarafından kullanılan herhangi bir mevziden derhal 1000 metre uzaklaşmalarını emreden telefonlar aldı.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari daha önce televizyonda yaptığı bir açıklamada benzer bir uyarıda bulunmuş ve bu uyarının “Lübnan'daki tüm ağlarda ve platformlarda Arapça olarak dağıtıldığını” söylemişti.

SALDIRILARIN ÇIKIŞ NOKTASI

İsrail, 17-18 Eylül'de Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazı ve telsizlere yönelik siber saldırılar düzenlemiş, ikisi çocuk 37 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail bu saldırılardan bir gün sonra Beyrut'u vurarak 15 Hizbullah üyesi dahil 45 kişiyi öldürmüştü. Öldürülenler arasında Hizbullah'ın iki üst düzey komutanı da yer aldı.

Hizbullah buna karşılık olarak İsrail’e dün füze saldırısı başlattı.

Hizbullah saldırıyı, “İsrail'in Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği acımasız katliama ilk yanıt” olarak nitelendirdi.

Yayınlanan açıklamada, İsrail'in Ramat David Hava Üssüne Fadi 1 ve Fadi 2 füzelerinin fırlatıldığı aktarıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'daki saldırılar sonrası yaptığı açıklamada, ülkesinin Hizbullah'a büyük bir darbe indirdiğini söyleydi ve “Eğer Hizbullah mesajı almadıysa, size söz veriyorum, mesajı alacaklar” diye konuştu
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.