İran resmi haber ajansı IRNA, karmaşık bir bilgisayar virüsünün Buşehr nükleer santralindeki personelin bazılarının kişisel bilgisayarlarını etkilediğini açıkladı.
İlişkili Haberler
Buşehr'deki işletim sistemlerinin ise virüsten etkilenmediği bildiriliyor. Nükleer yakıt yüklenmekte olan tesisin birkaç hafta içinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
Stuxnet olarak adlandırılan virüsün Endonezya, Hindistan ve Pakistan'da da saptandığı ama en fazla İran'ı etkilediği bildiriliyor.
İRAN'A YÖNELİK BİR SABOTAJ MI?
Virüsün karmaşık yazılımı, bilgisayar uzmanlarına Stuxnet'in İran'ın nükleer programına yönelik bir sabotaj girişiminin parçası olduğunu düşündürüyor.
Bazı uzmanlar, çok karmaşık olarak niteledikleri yazılımın ancak ''bir devlet'' tarafından hazırlanabileceği görüşünde.
Stuxnet Alman teknoloji devi Siemens tarafından üretilen ve su arzı, petrol platformları, enerji santralleri gibi tesislerden kullanılan teknolojini zaaflarını hedef alıyor.
Stuxnet'in kişisel bilgisayarlarda tespit edilmiş olmasının Buşehr nükleer santlarinin gelecek ay faaliyete geçmesini etkilemeyeceği belirtiliyor.
VİRÜSÜ TEMİZLEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Tesisin işletim sisteminden sorumlu yetkilisi Mahmud Caferi, bir ekibin bilgisayarları virüsten temizlemeye başladıklarını söyledi.
Stuxnet'ın büyük bir tesisi hedef almak üzere hazırlanmış ilk virüs yazılımı olduğu düşünülüyor.
İRAN'A KARŞI ELEKTRONİK SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR
Sanayi Bakanlığı'nda bilgi teknolojileri biriminin başkanı olan Mahmud Liayı ise, ''İran'a karşı elektronik bir savaşın yürütülmekte olduğunu'' savundu.
Liayi, geçen hafta bir uzman grubunun şu ana kadar 30 bin IP adresi etkilediği saptanan virüsle mücadele etmek için strateji belirlemek üzere toplandıklarını söyledi.