İran'a missilleme tartışmaları: İsrail, nükleer tesisler için garanti vermedi

Amerikan CNN televizyonu, İsrail'in İran'a vereceği olası yanıtta, Başkan Joe Biden yönetimine güvence vermediğini öne sürdü. Habere göre ABD'li bir yetkili, İsrail'den gücün yanı sıra biraz bilgelik görmeyi umuyoruz ancak bildiğiniz gibi bunun garantisi yok" dedi.

Haberler ntv.com.tr 05.10.2024 - 13:33

İran'ın güneyindeki Buşehr kentinin hemen dışında bulunan nükleer santralin reaktör binası.

Füze saldırıları sonrası İsrail'in İran'a vereceği karşılığa ilişkin tartışmalar sürüyor.

Amerikan televizyonu CNN, olası saldırıda nükleer tesislerin hedef alınıp alınmayacağı konusunda bir iddiayı aktardı.

Habere göre ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmayacağına dair Başkan Joe Biden yönetimine güvence vermediğini söyledi.

ABD'li yetkili, bu konuda sorulan soruya: "(İsrail'den) Gücün yanı sıra biraz bilgelik görmeyi umuyor ve bekliyoruz ancak bildiğiniz gibi bunun garantisi yok" yanıtını verdi. 

Öte yandan, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise CNN'e verdiği mülakatta, Biden'ın "Eğer onların (İsrail'in) yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm" şeklindeki açıklamasını eleştirdi.

İran'ın "ABD'nin düşmanı", İsrail'in ise "müttefiki" olduğunu belirten Bolton, "Bence Başkan, İsrail'in seçeneklerinden bahsederek çok büyük bir hata yapıyor" diye konuştu.

Bolton, "İsrail ne yapmalı?" sorusu üzerine de şu yanıtı verdi: "İsrail, İran'ın nükleer silah programını ortadan kaldırmalı, ABD de İsrail'e yardım etmeli. Bunu yapmanın tam zamanı." 

"İRAN ENDİŞE DUYMUYOR"

İran Petrol Bakanı Muhsin Paknejad ise İran'ın enerji başkenti Assaluyeh'e bugün bir ziyaret düzenledi.

Bakanlığın Shana haber sitesine göre ise Paknejad, İsrail'in İran'ı vuracağı yönündeki haberler üzerine bölgede tırmanan çatışmalardan “endişe duymadığını” söyledi.

İRAN'IN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 1 Ekim'de İran'ın "ulusal güvenliğini" hedef alan İsrail'e füze saldırısı düzenledi. Saldırının Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık düzenlendiği belirtildi.

İran devlet televizyonu, İsrail'e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurdu.

Saldırının ardından İran'ın "büyük bir hata" yaptığını söyleyen  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İran, bunun bedelini ödeyecek" açıklamasını yaptı.

İsrail Savaş Kabinesi de İran'a "sert karşılık verme" kararı aldı. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.