İlişkili Haberler
Hristiyan Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller'in birlikte hazırladığı karar tasarısı, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımladı.
1915 olaylarıyla ilgili tasarı oy çokluğuyla kabul edildi. Oylamada 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı. Alman Federal Meclisi'ndeki 1915 olaylarıyla ilgili tasarının görüşmeleri yaklaşık 1 saat sürdü.
"OKUL KİTAPLARINA GİRECEK"
"Soykırım" iddialarının okul müfredatına dahil edilmesi, tarih derslerinde okutulması isteniyor.
ALMAN İMPARATORLUĞU DA SORUMLU TUTULUYOR
Metinde yaşananlardan dönemin Alman İmparatorluğu da sorumlu tutuluyor. Metinde Alman hükümetine Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için çaba göstermesi çağrısı da yer alıyor.
İktidardaki Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile muhalefetteki Yeşiller'in "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısının görüşmelerine Türkiye saatiyle 12:20'da başladı.
Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de "soykırım" kelimesine yer verilildi.
Almanya Başbakanı Angele Merkel'in Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile iktidar ortağı SPD meclis gruplarından yapılan açıklamada, oylamada milletvekillerinden önemli bir fire beklenmediği belirtilmişti.
Federal Meclis'teki 1915 olayları karar tasarısına oy çokluğuyla onay verildi. Oylamada 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı.
Başbakan Angela Merkel, Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise programları nedeniyle oylamaya katılmadı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise Federal Meclis'te alınacak kararın Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmayacağını umduğunu söylemişti. Schaefer, "İlişkiler kolay kolay bozulamayacak kadar çok yönlü" demişti.
SARKİSYAN'DAN ALMAN VEKİLLERE ÇAĞRI
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan da dün Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Alman parlamenterlere çağrıda bulunarak "soykırım" tasarısı ile Türkiye'yle varılan sığınmacı anlaşması arasında bağlantı kurmamalarını talep etmişti.
GAUCK "SOYKIRIM" DEMİŞTİ
Almanya ile daha önce Ermeni iddiaları ile ilgili gerginlik 2015'te yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Ermenilerin kaderi, 20'nci yüzyıla dehşet veren bir şekilde damgasını vuran toplu kıyım, etnik temizlik, tehcirler ve evet soykırım tarihi için bir örnektir" demişti.
Ankara açıklamalara tepki göstermiş, "Türk halkı Gauck'un ifadelerini affetmeyecektir" açıklaması gelmişti. Ancak tepki Dışişleri'nin sert açıklamasıyla kalmış, Ankara, büyükelçisini geri çağırma yoluna gitmemişti.
NTV özel yayınında gazeteci Mete Çubukçu, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Fail Demir ve NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe, Almanya Federal Meclisi'nde oylanan tasarıyı değerlendirdi.