Anayasa değişiklik teklifi Meclis'te
21 maddelik anayasa değişiklik teklifi AK Parti-MHP uzlaşmasıyla hazırlandı ve 316 imzayla Meclis'e sunuldu. Teklifle Başbakanlık kurumu kaldırılıyor, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçiyor. Cumhurbaşkanı hakkında vatana ihanet dışındaki suç iddiaları için de soruşturma açılabilecek. Olağanüstü Hal ilan etme yetkisi de Cumhurbaşkanı'nda olacak. Teklifle seçilme yaşı da 18'e indiriliyor.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, AK Parti-MHP uzlaşmasıyla hazırlanan anayasa değişiklik teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.
Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Kahraman da teklifi alırken,"Hayırlı uğurlu olsun. Sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. 316 imza var. Muhteviyatına ilişkin açıklamayı sanıyorum basına yapacaksınız. Çalışmaya katılan bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni başlangıç daha oluyor, yeni bir dönem oluyor. Bugüne kadar 18 değişiklik olmuştu. Bu 19. ve köklü bir değişiklik... Öyle olmasını diliyorum. Tebrik ediyorum" diye konuştu.
Kahraman ile AK Parti'lilerin görüşmesi daha sonra basına kapalı sürdü.
TOPLAM 21 MADDE
AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak teklife ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Yapılan değişikliğin esas itibariyle yasamanın, yürütmenin güçlendirildiği; yargının da bağımsız ve tarafsız olduğu, kuvvetler ayrımının sağlandığı bir hükümet sistemi anlamındaki değişiklikleri ihtiva ettiğini belirten Gül, "Esas itibariyle, bu değişiklikler bir hükümet sistemi anlamını merkeze alarak yapılan değişikliklerdir. Sistem değişikliğinden dolayı kalkması gereken birtakım ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi AK Parti olarak sunduk" dedi.
ABDULHAMİT GÜL'ÜN AÇIKLAMALARIN TAMAMI / HABER
Parsak ise, TBMM Başkanlığı'na sunulan anayasa değişikliği teklifine ilişkin "Süreç devam ederken seyirci kalmak da mümkündü fakat MHP seyirci kalmak yerine, etki edici bir mahiyette sürece yapıcı, kendi programını, siyasi yaklaşımını ve özellikle Türk milletinin menfaatleri doğrultusunda kayda değer önerilerini sunmuş, bunlarda da kayda değer neticeler almıştır" diye konuştu.
MEHMET PARSAK'IN AÇIKLAMALARININ TAMAMI / HABER
İŞTE 21 MADDELİK ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ
Teklifte hem yönetim sistemi hem de yargı ve seçimlerle ilgili önemli değişiklikler var.
ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ (21 MADDENİN TAMAMI)/ FOTOGALERİ
Teklif, Meclis'te 330-366 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. Teklif, 367 ve üzeri oyla kabul edilirse Anayasa değişikliği için referanduma gidilmesine gerek kalmayacak.
BAŞBAKANLIK KALDIRILACAK
Teklifle, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Başbakanlık kurumu kaldırılacak.
Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı olacak.
Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılacak.
En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek.
Sıkıyönetim uygulaması anayasadan çıkarılacak. Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanına verilecek. OHAL ilanı kararları Meclis'in onayına sunulacak.
CUMHURBAŞKANI'NA KARARNAME ÇIKARMA YETKİSİ
Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarma yetkisi olacak.
Cumhurbaşkanı'na Meclis'i fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek.
Cumhurbaşkanı hakkında, suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çogunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek, üye tam sayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divan'a sevk kararı alınabilecek.
Teklifte "Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak." ifadeleri yer alıyor.
Kanun teklif etme yetkisi milletvekilinde olacak. Ancak, Cumhurbaşkanına istisna olarak, bütçe kanununu hazırlama, sunma yetkisi ve görevi verilecek. Bütçe, Meclisin onayıyla kabul edilebilecek.
MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTACAK
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019'da uygulamaya girecek.
TEKLİFTE YARGI İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DE VAR
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üye seçim yöntemi değişecek. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek.
Meclis'teki seçimde 5'te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek.
ASKERİ YARGI KALDIRILACAK, AYM'NİN ÜYE SAYISI 15'E İNECEK
Askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) üye sayısı 15'e inecek.
Disiplin mahkemeleri dışında, savaş hali hariç askeri mahkeme kurulamayacak. Ancak, savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakılması için askeri mahkemeler kurulması öngörülebilecek"
MGK'NIN YAPISI DEĞİŞECEK
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) da yapısı değişiyor. Jandarma Genel Komutanı, MGK üyeliğinden çıkarılacak.
2019'DA ÜÇ SEÇİM GÜNDEMDE
Anayasadan "Yerel seçimlerle genel seçimler arasında bir yıl kalırsa iki seçim aynı anda gerçekleşir" maddesi çıkarılacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019'da yapılabilecek.
Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi 3 Kasım 2019'da yapılacak.
TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. Bu kararın verilmesi halinde seçimler birlikte yapılacak; yasama ve yürütme seçimleri aynı gün gerçekleştirilecek.
- Etiketler :
- Haberler -
- son dakika
- Binali Yıldırım
- TBMM
- Türkiye
- Adalet ve Kalkınma Partisi
- Siyaset
- Devlet Bahçeli
- son dakika haberleri
- mhp
- Editörün Seçimi