Bilgisayar oyunu kariyer fırsatı oldu

Sadece günde 6 saat oyun oynayarak e-spor sayesinde ödüllerle büyük paralar kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Elektronik Sporlar Kulübü Başkanı ve Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Doğukan Durdağı, yaptığı açıklamada, çevrimiçi cihazlarda oynanan, strateji, taktik, el çabukluğu, el-göz koordinasyonunun yarıştığı oyunların elektronik spor kategorisine girdiğini belirtti.

Bilgisayar oyunu kariyer fırsatı oldu

Elektronik spor olarak tanımlanan karşılıklı rekabete dayalı bilgisayar oyunları, dünya genelinde milyon dolarlara varan para ödüllerinin verildiği turnuvalar sayesinde kariyer fırsatı haline geldi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Elektronik Sporlar Kulübü Başkanı ve Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Doğukan Durdağı, yaptığı açıklamada, çevrimiçi cihazlarda oynanan, strateji, taktik, el çabukluğu, el-göz koordinasyonunun yarıştığı oyunların elektronik spor kategorisine girdiğini belirtti. 

"Elektronik spor" ifadesinin, iki kişinin ya da takımların internet üzerinden karşılıklı mücadelesini sağlayan çevrimiçi oyunlarla günlük hayattaki yerini aldığını, bilgisayara karşı oynanan oyunların ise spor olarak kabul edilmediğini anlatan Durdağı, "Önceden oyunlar bilgisayara karşı oynanırdı, şimdi insanlar karşılıklı oynayabiliyor. Böylece rekabetçi bir arena doğdu. Böyle bir ortam olunca dünyaca spor olarak tanınmaya başlandı" dedi. 

Durdağı, daha önce "çok fazla oyun oynuyorsun" diye çocuklarını eleştiren anne ve babaların bu spordaki kariyer imkanını fark ettikçe çocuklarını desteklemeye başladığını ifade ederek, futbolda, basketbolda olduğu gibi profesyonel elektronik spor kulüplerinin bulunduğunu ve sözleşmeli oyuncu olarak o kulüplerde mücadele edenlerin olduğunu söyledi. 

8 MİLYON E-SPORCU BULUNDUĞU TAHMİN EDİLİYOR 
 
Durdağı, Türkiye'de karşılıklı rekabete dayalı oyun oynayan 8 milyon civarında e-sporcu bulunduğunun tahmin edildiğini belirterek, "5 yıl öncesinde bu rakam 1 milyonun altındaydı. Son zamanlarda teknolojinin, oyunların gelişmesi ve kariyer fırsatlarının, iş imkanlarının doğmasıyla bu alana eğilim çok arttı. Cep telefonlarından, tabletlerden bile evinizden e-spora katılabiliyorsunuz. Türkiye'de elektronik sporlarla profesyonel olarak ilgilenen, uluslararası yarışlara katılan kişi sayısı da katlanarak artıyor" diye konuştu.  

e-Spor turnuvalarında teknolojik ekipman ve para ödüllerinin bulunduğunu aktaran Durdağı, çok ciddi maddi kazanç sağlamanın mümkün olduğunu vurguladı. 

Durdağı, "Uluslararası turnuvalarda milyon dolarlar söz konusu. Geçen yıl bir oyunun dünya şampiyonasında birinci olan takıma 5 milyon dolar verildi. Şampiyona geçen sene Seul'de bir stadyumda yapıldı. Stada gelemeyenler için internetten yayın yapıldı. Geçen sene bir oyunun dünya şampiyonasını 80 bin kişi canlı olarak stadyumda izledi. Bir milyon kişi internet üzerinden izledi" ifadelerini kullandı. 

Sayfa Yükleniyor...