Türkiye, hikayelerini anlatıyor!
Nâzım Hikmet’in 1939-1945 yılları arasında kaleme aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları’nın 70. yaşı mutlu bir tesadüfle “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”nun kuruluşunun 20. yaşına denk geldi.
Bu destansı eserde 1908’den 1945’e kadar olan zaman diliminde üç yüzden fazla karakter üzerinden anlatılan Türkiye’nin hikâyesidir. Şimdi, aradan 70 yıl geçtikten sonra, Açık Radyo ve Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliğiyle yürütülecek bir proje çerçevesinde, bu sefer “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” sloganıyla herkesin kendi hikâyesini anlatması isteniyor.
Bir başka deyişle hayat-ı hakikiye hikâyeleri…
Benzer bir projeyi Paul Auster 2001 yılında ‘Amerikan yaşamından gerçek hikâyeler’ şiarıyla Ulusal Halk Radyo’su (NPR) işbirliği ile gerçekleştirmişti. Radyoda seslendirdiği hikâyelerin bizzat editörlüğünü yapıp bir kitapta da toplamıştı. Yakın zaman önce Türkçe çevirisi Can Yayınları’nca yayımlandı: Babamın Tanrı Olduğunu Sandım / Radyo Hikâyeleri.
Son başvuru tarihi 1 Temmuz 2015 olan projenin içeriği, turkiyehikayelerinianlatiyor.com resmi sitesinde şu şekilde yer alıyor:
“Hikâyeler kişisel deneyimlere ya da tanıklıklara dayalı gerçek olayların anlatımı olmalıdır. Konu kısıtlaması yoktur, önemli olan hikâyenizin sizde yer etmiş gerçek bir olayı anlatıyor olmasıdır. Bu bir öykü yarışması değildir, kurmaca öyküler değil gerçek hikâyeler derlenecektir. Benzer bir projeyi Paul Auster 2001 yılında ‘Amerikan yaşamından gerçek hikâyeler’ şiarıyla Ulusal Halk Radyo’su (NPR) işbirliği ile gerçekleştirmişti. Radyoda seslendirdiği hikâyelerin bizzat editörlüğünü yapıp bir kitapta da toplamıştı. Yakın zaman önce Türkçe çevirisi Can Yayınları’nca yayımlandı: Babamın Tanrı Olduğunu Sandım / Radyo Hikâyeleri. Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor projesinin ilham kaynaklarından biri olduğu için kitaba göz atmanızı öneririz.
Hikâyenizi el yazısıyla ya da bilgisayarda yazabilir ve isterseniz e-posta yoluyla, isterseniz kâğıda yazılı ya da basılı haliyle aşağıdaki adreslerden birine gönderebilirsiniz. İki paragraftan iki sayfaya kadar, 1000 sözcüğü (6000 vuruş) aşmamak kaydıyla, istediğiniz uzunlukta olabilir.
Hikâyeniz, Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor projesinin bir parçası olarak, seçici kurul tarafından değerlendirildikten sonra yazarlar tarafından yayına hazır hale getirilecektir: Bu süreçte yer yer düzeltilebilir, akıcılık sağlamak için küçük ekleme ya da çıkarmalar yapılabilir. Seçilen ve bu şekilde elden geçirilen hikâyeler, Açık Radyo’da okunacak ve mümkün olursa daha sonra kitaplaştırılacaktır. Hikâyenizi teslim ederken, telif ve editoryal haklarınızı bu şekilde Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor projesine devrediyor ve bu bağlantıda görebileceğiniz koşulları kabul ediyor olduğunuzu lütfen unutmayın.
Hikâyelerinizin yanı sıra isminizi, oturduğunuz yeri, telefon numaranızı ve varsa e-posta adresinizi eklemeyi unutmayın. Eğer hikâyeniz seçilirse ve fakat okunurken adınızı saklı tutmamızı istiyorsanız, lütfen bunu da bildirin.”
- Etiketler :
- Haberler -
- Sanat
- Edebiyat