45. İstanbul Müzik Festivali'nin öne çıkan konserleri
İ45. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 'sıradışı' bir programla 29 Mayıs - 21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İşte festival programından öne çıkan konserler...
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali bu yıl 45. yaşını kutluyor. Tam 45 yıldır İstanbullu sanatseverleri klasik müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan, 3.000’e yakın gösteride 3,5 milyon seyirciyi ağırlayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “sıradışı” bir programla 29 Mayıs - 21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
45. İstanbul Müzik Festivali bu yıl 'sıradışı' temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinlerarası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımlar ve farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunuyor.
45. İstanbul Müzik Festivali, programında St. Petersburg Rus Oda Filamornisi, Viyana Oda Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, Ebéne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü gibi seçkin topluluklardan Hüseyin Sermet, Fazıl Say, Alina Pogostkina ve Mathias Goerne gibi usta solistlere ve genç kuşak sanatçılara, 600 aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 15 mekanında ağırlayacak.
AÇILIŞ KONSERİ: BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & ANDREI IONİȚĂ
29 Mayıs Pazartesi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, saat 19.00
45. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde yine genç bir yıldızı dinleyicilerle buluşturacak. 2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi Andrei Ioniță’ye Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşlik edecek.
LONDRA ODA ORKESTRASI & ALINA POGOSTKINA
1 Haziran Perşembe I Aya İrini Müzesi l 20.00
Londra Oda Orkestrası’nın müzikal deneyimi ve Alina Pogostkina’nın müzikal duyarlılığı ile baştan sona Beethoven eserlerine adanmış bir program 1 Haziran Perşembe günü Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde müzikseverle buluşacak. Christopher Warren-Green’in liderliğindeki Londra Oda Orkestrası, İngiltere’nin en eski profesyonel oda orkestrası olduğu gibi yenilikçi bakış açısının yanında dinleyici ve orkestra arasındaki bariyeri kırma misyonuyla da tanınıyor. Aralarında Stravinski, Respighi, de Falla, Prokofiev ve Hindemith’in de bulunduğu pek çok ünlü bestecinin eserlerinin ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren Londra Oda Orkestrası, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’ya gerçekleştirdiği turnelerde geleneksel repertuvara sahip çıkarken birçok yeni eserin prömiyeriyle de eski ve yeni arasında köprüler kuruyor.
“GÜLİSTAN”
2 Haziran Cuma, Galata Mevlevihanesi Bahçesi, saat 21.00
Osmanlı İmparatorluğu ve İran arasındaki yüzyıllar sürmüş kültür diyaloguna bir övgü niteliğinde olan Gülistan, geleneksel makam ve usul özelliklerine bağlı kalarak bu mirasa çağdaş bir yorum getiriyor. Büyük bir süit formunda sunulurken eski fasıl geleneğine de vurgu yapan bu müzik, Kayhan Kalhor, Derya Türkan ve Sokratis Sinopoulos’un bestelerinden oluşan bir repertuvarla, 2 Haziran Cuma akşamı ECA-Serel gösteri sponsorluğunda tarihi ve ruhani dokusuyla Galata Mevlevihanesi Bahçesi’nden semaya yükselecek.
MÜZİK ROTASI
3 Haziran Cumartesi
Kahvaltı 09.00-10.20
Konserler:
Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi I 11.00 ve 12.00
Sait Halim Paşa Yalısı I 12.10 ve 13.10
Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi I 13.10 ve 14.10
Panayia Rum Ortodoks Kilisesi I 14.10 ve 15.10
Avusturya Kültür Ofisi I 15.10 ve 16.10
İstanbul Müzik Festivali’nin geçen yıl başlattığı, büyük ilgi ve heyecanla karşılanan Müzik Rotası, pusulasını bu yıl Yeniköy’e çeviriyor, müziğin ve tarihin peşinde dinleyicilerini hem göze hem de kulağa hitap eden bir yolculukla İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfetmeye davet ediyor.
“SONSUZ AŞK”
4 Haziran Pazar, Kapalıçarşı, Kalpakçılar Caddesi, saat 18.00
Mistik yaklaşımlar temeline oturan manevi ve müzikal içselliklerin ön planda şekillendiği bu projenin yaratıcısı olan Şimdi Ensemble, usta arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve okuyucu ve besteci Bora Uymaz tarafından kuruldu. Dinleyicilerine müziği kalpleriyle duymayı vadeden topluluk, ânı yakalamayı, müziği tüm hücreleriyle yaşamayı ve bunu hissettirmeyi amaçlıyor. Şimdi Ensemble’ın Almanya ve Türkiye’de eş zamanlı olarak yayınlanan Eternal Love albümündeki eserlerinden oluşan program, eskiden yeniye ilahi örnekleri sunarken, topluluk üyelerinin bestelerine de yer veriyor. Projenin konuk sanatçısı Fransız Michel Godard ise Orta Çağ’dan bir dini müzik çalgısı olan serpent ve tuba ile topluluğa dâhil oluyor.
HAFTA SONU KLASİKLERİ
4 Haziran Pazar I Avusturya Kültür Ofisi I 11.00
10 Haziran Cumartesi I bomontiada I 11.00
Kısa sürede İstanbulluların heyecanla beklediği etkinlikler arasında yerini alan Hafta Sonu Klasikleri, 4 Haziran Pazar ve 10 Haziran Cumartesi günleri gerçekleştirilecek ücretsiz konserlerle dinleyicileriyle buluşmaya devam ediyor.
“LA STRAVAGANZA”
5 Haziran Pazartesi I Zorlu PSM Drama Sahnesi I 21.00
Soqquadro Italiano müzik türleri arasındaki sınırı görünmez hale getirip buna dans ve teatral öğeleri de ekleyerek disiplinlerarası etkinlikleriyle dikkat geçen bir topluluk. Soqquadro Italiano, Antonio Vivaldi’nin müziklerine adanan yeni projeleri La Stravaganza, Bell Holding ve Organik Holding gösteri eş sponsorluğunda 5 Haziran Pazartesi akşamı Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. İtalyan şef Ricarda Muti’nin yönlendirmesi üzerine kurulan ve vokal repertuvarının genişliği ile dikkat çeken Prato Şehri Oda Orkestrası’nın Soqquadro Italiano’ya eşlik edeceği bu konserde, festival izleyicilerini tam anlamıyla bir müzikal ve görsel şölen bekliyor. Kurulduğu 2011 yılından beri barok müzikten caza, geleneksel İtalyan müziğinden popa uzanan geniş repertuvarı ile Gent Festivali, Rotterdam Operadagen, Yaroslavl Uluslararası Bashmet Festivali ve Halle Handel Festivali gibi belli başlı festivallerin konuğu oldu. Yaratıcıları Claudio Borgianni ve Vincenzo Capezzuto da alışılmışın dışında kariyerleriyle dikkat çeken topluluk, günümüzün en özgün ve başarılı erken dönem müziği toplulukları arasında yer alıyor.
“GOLDBERG ÇEŞİTLEMELERİ”
7 Haziran Çarşamba I Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall I 21.00
Çeşitleme sanatının doruk noktası, Bach’ın dehasını bir kez daha gözler önüne seren Goldberg Çeşitlemeleri, ilginç bestelenme hikâyesinin yanı sıra Artur Schnabel’den Glenn Gould’a birçok virtüözün göz bebeği. Eser bu konserde İzlanda Yılın Müzisyeni Ödülü sahibi, yükselen yıldız piyanist Víkingur Ólafsson tarafından yorumlanacak.
Konsere Doğru Konuşmaları kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Yazarı Prof. Dr. Cem Say’ın “Dehâ Programlanabilir mi?” başlıklı konuşması Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu’nda saat 18.00’da, şair ve yazar Enis Batur’un Goldberg Çeşitlemeleri üzerine konuşması 19.00’da Boğaziçi Üniversitesi Kriton Curi Salonu’nda gerçekleştirilecek.
ST. PETERSBURG RUS ODA FİLARMONİSİ & HÜSEYİN SERMET & VASSILIS VARVARESOS: “Sol Elim”
9 Haziran Cuma l Aya İrini Müzesi l 20.00
İstanbul Müzik Festivali’nin, St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi’ni ağırlayacağı iki konserin ilki festivalin temasına da gönderme yapacak. St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi 9 Haziran Cuma akşamı Mercedes Benz Türk A.Ş. gösteri sponsorluğunda vereceği ilk konserinde dinleyicilerini cesaret ve umut dolu bir yolculuğa davet ediyor.
Konsere Doğru Konuşmaları kapsamında müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu üyesi Aydın Büke“Paul Wittgenstein için Konçertolar” başlıklı konuşması Aya İrini Müzesi Ön Avlusu’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek.
ST. PETERSBURG RUS ODA FİLARMONİSİ & ALEXANDRE KNIAZEV
10 Haziran Cumartesi I Aya İrini Müzesi I 20.00
St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi, 10 Haziran Cumartesi günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek ikinci konserinde efsane çellist Rostropoviç’in vârisi olarak gösterilen Alexandre Kniazev’le buluşacak. Gerek viyolonsel gerekse org virtüözü olarak saygın bir kariyere imza atan sıra dışı sanatçı Alexandre Kniazev uluslararası konser salonları ve festivallerin aranan konukları arasında. Çaykovski, Güney Afrika UNISA ve Floransa Cassado Yarışmaları’nda ödüller kazanan Kniazev şimdi ise bu yarışmaların jüri koltuğunda oturuyor. Kayıtları ile ECHO Klassik, Diapason d’Or ve Gramophone ödüllerinin sahibi olan çellist, Evgeny Kissin, Vadim Repin ve Boris Berezovsky’nin de aralarında bulunduğu birbirinden değerli müzisyenlerle oda müziği çalışmalarına devam ediyor. Rus ekolüne özgün yoğun anlatım, virtüözite ve Rus yaylıları tınısını bünyesinde barındıran St. Petersburg Rus Oda Filarmonisiyine şef Juri Gilbo yönetiminde olacak.
Konsere Doğru Konuşmaları kapsamında romancı ve tıp doktoru Ercüment Cengiz’in “Roman Sanatı Resim midir, Müzik mi?” başlıklı konuşması Aya İrini Müzesi Ön Avlusu’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek.
ÇELLİSTANBUL & CELLO4BERLIN
11 Haziran Pazar I Aya İrini Müzesi I 20.00
Berlin Filarmoni Orkestrası üyelerinden oluşan viyolonsel dörtlüsü Cello4Berlin’i Çellistanbul ile buluşturan konser 11 Haziran Pazar günü saat 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Festival, dinleyicilerini klasik müzik repertuvarının en sevilen eserlerinin yeni düzenlemelerinden oluşan bir programla sekiz viyolonselin güçlü, derin ve estetik tınısının tadını çıkarmaya davet ediyor.
Konsere Doğru Konuşmaları kapsamında şarkıcı, şarkı yazarı ve senarist Tuna Kiremitçi’nin “Çello Sevgisi” başlıklı konuşması Aya İrini Müzesi Ön Avlusu’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek.
“MOZART’TAN ELLINGTON’A”
12 Haziran Pazartesi I Aya İrini Müzesi I 21.00
Mozart’tan Ellington’a konserinde, müzikal sınırları keşfetme aşkıyla bir araya gelen genç ve virtüöz müzisyenlerden oluşan Geneva Camerata (GECA) ile şef ve piyanist David Greilsammer yenilikçi ve maceraperest caz piyanisti Yaron Herman’la güçlerini birleştiriyor. Baroktan klasik döneme, çağdaş müzikten caza uzanan köprüler kuran konser 12 Haziran Pazartesi saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde olacak.
YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ: PAPAVRAMI& PHILLIPS& GUY
13 Haziran Salı I Süreyya Operası I 20.00
İstanbul Müzik Festivali klasik müziğin yıldızlarını festival dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Virtüözitesiyle nefes kesen Tedi Papavrami, efsane çellist Rostroprovich’in gözbebeği Xavier Phillips ve ünlü Beethoven yorumcusu piyanist François-Frédéric Guy festivalde bir araya geliyor. Dâhi çocuk olarak kariyerine başlayan, teknik ustalığı ve derin müzikalitesiyle övgüler toplayan Tedi Papavrami, Bavyera Radyo Senfoni ve Bamberg Senfoni gibi dünyanın belli başlı orkestraları eşliğinde verdiği konserlerin yanı sıra Martha Argerich, Maria João Pires, Gary Hofmann gibi klasik müziğin efsane isimleriyle birlikte oda müziği yapıyor.
İlk kez 2012'de Beethoven projesi için bir araya gelen üçlü, o günden beri birlikte oda müziği ve kayıt çalışmalarına devam ediyor. Uluslararası basında övgü dolu yorumlarla yer almakta. Geçtiğimiz senelerde festivalin konuğu olan ve unutulmayan bir konser veren üç yıldız, bir kez daha festival izleyicileriyle 13 Haziran Salı günü Süreyya Operası’nda MMK Metalurji gösteri sponsorluğunda buluşacak.
FAZIL SAY
15 Haziran Perşembe I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
"Sıradışı” teması etrafında kurgulanan İstanbul Müzik Festivali en sıra dışı sanatçılardan Fazıl Say’ı konuk edecek. Le Figaro gazetesinin 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak gösterdiği Say, gerek icracı gerekse besteci olarak beş kıtada sayısız ülkeye konuk olurken Amerika, Avrupa ve Asya’nın tanınmış tüm orkestraları ve önde gelen şefleriyle konserler veriyor. Sanatçının geniş repertuvarı Bach’tan Viyana Klasiklerine, Romantiklerden kendi bestelerinin de arasında bulunduğu çağdaş eserlere kadar uzanıyor. Yorumcu ve besteci kimliğiyle Dortmund Konzerthaus, Berlin Konzerthaus, Hessischer Rundfunk ve son olarak da 2015/16 sezonunda Alte Oper Frankfurt’ta yerleşik sanatçı ünvanıyla konserler veren Say, Schleswig-Holstein Müzik Festivali’nden Rheingau Müzik Festivali’ne, Bodensee’den, Paris, Tokyo, Hamburg’a çeşitli festivallerin ve adına yapılan etkinliklerin odak noktasında yer aldı. Övgülerle karşılanan albümleri Le Monde de la Musique, Diapason d’Or, Le Monde ve üç Echo Klassik de dâhil olmak üzere pek çok ödül kazandı. Salzburg, Gstaad, Verbier festivallerinin sürekli konuğu olan sanatçının 2017 programında Champs-Elysées Tiyatrosu, Viyana Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw ve Berlin Filarmoni Salonu gibi seçkin merkezlerde vereceği resitaller de yer alıyor. Fazıl Say’a geçtiğimiz günlerde sunulan İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve Kaynaştırma için Beethoven Ödülü sanatçının müzikal misyonunu uluslararası düzeyde bir kez daha teyit eder nitelikte.
VİYANA ODA ORKESTRASI & FAZIL SAY
21 Haziran Çarşamba I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Filarmonia Viyana’nın kurucusu olan İsveçli şef Ola Rudner yönetimindeki Viyana Oda Orkestrası ile geçtiğimiz günlerde prestijli Beethoven Ödülü’ne layık görülen olağanüstü piyanist Fazıl Say 21 Haziran Çarşamba akşamı ECA-Serel gösteri sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda buluşacaklar. Bu konserle festival müzikseverlere bu senelik veda edecek.
Konser öncesinde Barış İçin Müzik Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası şefi Sascha Goetzel yönetiminde bir konser verecek.
- Etiketler :
- Haberler -
- Müzik
- Sanat