Tıp dünyasında tereyağ tartışması
Tıp dünyası tereyağıyla ilgili hararetli bir tartışmaya tutuştu. Nedeni ABD'de yapılan yeni bir araştırma. Buna göre tereyağını kesip, sıvı yağa yönelmek kalp krizi riskini azaltmıyor.
Tereyağ yerine bitkisel yağ tüketmek kalp sağlığı için sanıldığı kadar faydalı değil. Bu sonuç 45 yıllık verilere dayanan bir araştırmadan çıktı.
Tereyağıyla ilgili tartışmaları alevlendiren çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yürütüldü. 9 binin üzerinde denekle yapılan ve eski verilerin de gözden geçirildiği araştırmada tereyağ yerine ayçiçek ya da mısır özü yağı gibi bitkisel yağları tüketmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisi mercek altına alındı. Sonuçlar, bitkisel yağları tercih etmenin kalp krizi ya da kalp hastalıkları sonucu ölüm riskini azaltmadığını ortaya koydu. Ancak sıvı yağların kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu vurgulandı.
Uzmanlar bu konuda uzun vadeli araştırmalar yürütülmesi gerektiğini söylese de sonuçlar, tereyağıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi. Tereyağ gibi doymuş yağların kalp sağlığı için zararlı olduğu tespiti, 1950'lerde yürütülen bir araştırmaya dayanıyor. Sadece 6 ülkeden sonuçları içeren bu çalışma, 1970'lerden bu yana birçok sağlık kurumu tarafından kalp sağlığının anahtarı olarak benimsendi. Ancak son yıllarda tereyağıyla ilgili tezleri çürüten çok sayıda araştırma yürütüldü.
Bu araştırmaların çoğu düşük tereyağı tüketimini teşvik eden beslenme önerilerinin gözden geçirilmesini istiyor. İngiltere'de son araştırmaları gözönüne alarak 2017'de kapsamlı bir rapor yayınlamaya hazırlanıyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Sağlık