"Su Tabancası" ile kanser tedavisi
Sabancı Üniversitesi'nde kanser, böbrek taşı ve prostat büyümesi tedavisinde kullanılacak bir cihaz geliştirildi. Üniversite, "Su Tabancası" adı verilen cihazla dünyada bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.
Sabancı Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, öğretim üyeleri Doç. Dr. Ali Koşar ve Doç. Dr. Devrim Gözüaçık'ın, böbrek taşı, prostat, kanser ve tümörleri, hastaya zarar vermeden yok eden "Su Tabancası" adlı bir cihaz geliştirdikleri belirtildi.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Koşar ve Gözüaçık başkanlığındaki ekibin geliştirdiği Su Tabancasının, (SUTAB/Sabancı University Tissue Ablation with Bubbles Medical Device) mikro kavitasyon, yani kaynama ile oluşan kabarcıkların aşındırma gücünü kullanarak tedavi edeceği vurgulandı.
Sıvı püskürttüğü için, su tabancası benzetmesinden yola çıkılarak "SUTAB" adının verildiği cihaz sayesinde, yeni bir çığır açılacağı belirtilen açıklamada, "Sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermeyerek, kanserli hücre ve tümörleri hedef alan özelliği ile SUTAB, hastalara ekonomik ve tamamen zararsız tedavi imkanı sağlayacak" ifadesi kullanıldı.
"DÜNYADA BİR İLK OLACAK"
SUTAB'ın çalışma mekanizması ile ilgili ise şu bilgiler verildi: "Mikro kavitasyon yöntemi ile yani su basıncı düşürülerek meydana gelen baloncuklar patladığında, çıkardığı yüksek enerji kullanılarak sağlıklı hücrelere zarar vermeden sadece kanserli hücreler yok ediliyor. Aynı şekilde kabarcıkların aşındırma enerjisi istenilen hedefe yönlendirilerek tümörler, böbrek taşları ve prostat yok ediliyor. SUTAB, Türkiye'de bu alanda üretilecek ilk cihaz olma özelliğiyle sağlık alanında dünyada bir ilke imza atacak."
"KANSER TEDAVİSİNDE GENİŞ KULLANIM ALANI SAĞLAYACAK"
Açıklamaya göre,, SUTAB'ın temel prensibi olan hidrodinamik kavitasyonun tıbbi amaçlı kullanımının dünya patenti, Sabancı Üniversitesi araştırmacılarında bulunuyor. Cihazın, uluslararası rekabet gücünü artırdığına vurgu yapılan açıklamada; "SUTAB'ın endoskopi aletine entegre edilmesiyle Türkiye, kendi patentli teknolojisi ile geliştirdiği kanser tedavisi için geniş kullanım özellikli cihazına sahip olacak" ifadesine yer verildi.
"BAŞKA ÜNİVERSİTELERDEN DE DESTEK ALINDI"
Açıklamada, projede robotik kontrollü endoskopik cihaz prototipi geliştirme aşamasında üniversiteden Prof. Dr. Mustafa Ünel ve Prof. Asıf Sabanovic, Maltepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sinan Ekici, Yeditepe Üniversitesi'nden Işın Doğan Ekinci ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Hüseyin Üvet ile işbirliği içerisinde çalışıldığı, moleküler tıp uzmanları Dr. Cenk Kığ ile Dr. Özlem Oral'ın da önemli katkılar sağladığı kaydedildi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık
- Kanser