Prof. Ali Rıza Kural: Robotik cerrahi ile 1500 ameliyat yaptık

Türkiye’de üroloji alanında Da Vinci robotik cerrahiyi 2005 yılında başlatan Prof. Kural, ekibiyle birlikte bu güne kadar 1500 ameliyat yaptı. Bu vakaların 1250’den fazlasını prostat kanseri ameliyatı oluşturuyor.

Prof. Ali Rıza Kural: Robotik cerrahi ile 1500 ameliyat yaptık

Da Vinci robotik cerrahi yöntemi ile Türkiye’de kamu, üniversite ve özel hastanelerde başarılı ameliyatlar yapılıyor. başta üroloji olmak üzere, kadın hastalıkları, genel cerrahi, akciğer, kalp damar, KBB cerrahisi olmak üzere çok sayıda ameliyat gerçekleştiriliyor.

Cerrahinin geldiği son nokta olarak nitelendirilen robotik cerrahi, hastalara da çok sayıda avantaj sağlıyor. Küçük birkaç kesi ile gerçekleştirilen bu ameliyatlarda, uçları kendi ekseni etrafında 540 derece dönebilen robotik kollarla, üç boyutlu görüntü eşliğinde ameliyat yapma imkanı sağlanıyor. Ameliyatlarda kan ihtiyacı neredeyse hiç olmuyor. Küçük kesi ile yapılan ameliyatlar sayesinde hastalar kısa sürede sosyal hayatlarına geri dönebiliyor.

Türkiye, robotik ameliyatlara dünya ile eş zamanlı olarak başladı. Da Vinci Robotu dünyada en çok ürolojik ameliyatlarda kullanılıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural da Türkiye’de çok sayıda üroloji ameliyatı yapan isimlerden biri.

“Ülkemizde ekibimle birlikte üroloji alanında ilk Da Vinci ameliyatlarını 2005 yılında başlattık ve o günden beri 1500 vaka gerçekleştirdik. Programımız Avrupa'nın Doğusunda ve Ortadoğu’da ilk Robotik Cerrahi programı olup, sayısal olarak da en yoğun programdır. Program, diğer branşlarla birlikte multidisipliner olarak başarıyla devam etmektedir” diyen Prof. Kural, 1500 ameliyatın 1250’den fazlasını prostat kanseri nedeniyle yaptığını belirtti.

"TÜRKİYE BÖLGESİNDE ROBOTİK CERRAHİDE LİDER"

Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Türkiye’nin dünyada robotik cerrahi alanında çok iyi bir yerde olduğunu belirterek, “Bulunduğumuz coğrafyada ülkemizden ekipler diğer ülkelerdeki robotik cerrahi merkezlerine eğitim vermektedirler. Geçmişte Katar'da robotik cerrahi eğitimi veren ekibimiz, günümüzde Yunanistan'da da düzenli robotik cerrahi eğitimi vermektedir. Yunanistan'da bugüne dek 3 konsol cerrahı meslektaşımızı eğitmiş bulunmaktayız. Yurt içinde de ekibimiz 5 ayrı merkezin eğitimine katkıda bulunmuş olup halen bazılarına desteğimiz devam etmektedir” diye konuştu.

Prof. Ali Rıza Kural: Robotik cerrahi ile 1500 ameliyat yaptık - 1 Prof. Dr. Ali Rıza Kural

AYNI HASTADA, İKİ AYRI HASTALIK ROBOTİK CERRAHİYLE TEDAVİ EDİLDİ

Prof. Dr. Ali Rıza Kural, yaptığı bin 500 ameliyattan en çok etkilediğini ise şöyle anlattı:

“Her vakanın kendine has bir özelliği vardır. Ancak bunlardan birinde 2008 yılında böbrek kanseri nedeniyle robotik parsiyel nefrektomi (böbrekten sadece tümörlü kısmın çıkarılması) ameliyatı uygulamıştık. 3 yıl sonra aynı hastaya bu kez prostat kanseri nedeniyle robotik radikal prostatektomi ameliyatı uyguladık. Aynı hastada iki ayrı hastalığın robotik cerrahi ile tedavi edilmesi benim için farklı bir duygu hissetmeme neden olmuştur. Kuzey Kıbrıslı hastamız şu an 68 yaşında ve gayet sağlıklı.”

ROBOTİK CERRAHİ İLE GELECEKTE SADECE TEK KESİDEN AMELİYAT YAPILACAK

Robotik cerrahinin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, önümüzdeki yıllarda birden fazla kesi yerine tek bir kesiden girilerek yapılan ameliyatların gündeme geleceğini söyledi, “Şimdiden firmalar bu teknolojiyi geliştirdiler ve laboratuvar denemeleri yapılmakta. Ayrıca cihazlar gelecekte giderek daha küçülecek ve ameliyathanelerde daha az yer kaplayacak. Görüntüleme yöntemleriyle elde edilen imajlar konsolda görüntülenip kanser hastalığında daha doğru bir eksizyon yani temizlik yapmak mümkün olacak. Hangi robot olursa olsun yine de beceri, yetenek ve deneyimin yanı sıra başarıyı belirleyecek en önemli faktör, insan yani konsol cerrahı olacak” dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Erkek Sağlığı
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...