Günde 8 bardak su içmenize gerek olmayabilir
Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, sağlık için günde sekiz bardak su içilmesini öneren popüler fikre adeta meydan okuyor.
Hangi hastalık için giderseniz gidin yıllardır tıp uzmanlarının verdiği bir öğüt var: Günde mutlaka 8 bardak su içmelisiniz...
Ancak Avusturalya'nın Monash Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma tıbbın belki de en eski önerileri arasında yer alan "günde 8 bardak su" düşüncesini çürütmüş gibi görünüyor.
Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, çalışma ile insan vücudundaki sıvı alımını düzenleyen ve çok fazla su içmeyi durduran bir sistemin ilk kez ortaya çıktığını söyledi.
Vücudun ihtiyacından fazla su içmenin yarar değil zarar getirebildiğini de hatırlatan Prof. Coşkun, araştırmanın detaylarını şöyle anlattı:
“Önceki çalışmalara bakarak, araştırmacılar katılımcılardan iki farklı şart altında gerekli suyu yutabilmek için sarf ettikleri eforu oranlamalarını istedi; susadıklarında ve susuzluklarını giderdikten sonra içebilecekleri maksimum su miktarını almaya ikna edildiler. Aynı zamanda beyinin çeşitli kısımlarındaki aktivite görüntülendi.
"FAZLA SU BEYNİ ZORLUYOR, ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİYOR"
Sonuçlar, aşırı su içildikten sonra eforun üç kat arttığını gösterdi. Katılımcılar yüksek bir eforla yutkunmaya çalıştıklarında beynin sağ ön frontal alanları çok daha fazla aktifti. Araştırmacıların talimatlarına göre frontal beyin zarının aşırı hareketine sebep olmak ise yutkunma güçlüğünü ortaya çıkarabiliyordu.
Maratonlarda yarışan pek çok atlete vücutlarını su ile doldurmaları gerektiği söylendi. Körü körüne bu önerileri dinleyerek ihtiyaçlarından çok fazlasını içen bazı sporcular hayatlarını kaybetti. Çünkü aşırı su tüketimi, vücudu tehlikeye atarak su zehirlenmesine veya kanda sodyum azlığı olan hiponatremiaya sebep oluyor. Gerekli sodyum oranının kanda azalması anormal bir şekilde düşük potansiyelin sebep olduğu semptomları arttırarak uyuşukluk, mide bulantısı, gülme krizi hatta komaya dönüştürebiliyor.
"SUSADIKÇA İÇMELİYİZ"
Fazla sıvı tüketimi beyin tarafından ‘yutkunma engeli’nin aktive edilmesine sebep olarak, vücuda ölçülü oranlarda gerekli suyun alınmasını sağlıyor. Bu çalışmaya göre, eğer yalnızca vücudumuzun taleplerini yerine getirirsek, büyük ihtimalle doğru yapmış olacağız. Yani susuzluğumuza oranla su içmek daha isabetli.”
Prof. Dr. Halil Coşkun, yine de yaşlı insanların sıklıkla yeteri kadar su içmediğini ve sıvı alımlarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Beslenme
- Genel Sağlık