'Et yiyen bakteri' ölüm saçıyor!

Suriye'de sadece çatışmalar değil, farklı tür ve tipteki salgın hastalıklar da ölüm getiriyor. Bunlardan biri, vaka sayısı en hızlı artan ve önü alınamayan 'et yiyen bakteri' ya da bir diğer adıyla "bir tür şark çıbanı". Genelikle çocuklarda görülen hastalık IŞİD'in elindeki bölgelerde tıbbi müdahale yetersizliği nedeniyle daha fazla can alıyor.

'Et yiyen bakteri' ölüm saçıyor!
Arşiv

Yaklaşık 5 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye'de özellikle çocuklar  yeni bir salgının tehdidi altında. Suriyeli yetkililer, 'et yiyen bakteri' ülkede hızla yayıldığını belirtiyorlar.

Hastalığın en yaygın türü ise, Türkiye'de şark çıbanı adıyla biliniyor.

Şam yönetimi, hastalığa, sokaklarda çürüyen cesetlerin yol açtığını, 'et yiyen bakteriler'in parazitler yoluyla vücuda girdiğini öne sürüyor. Bu hastalığın bilinen türevleri ara konakçı olan tatarcık sineği ile farklı bir kişiye bulaşabiliyor.

Hastalık çok kolay tedavi edilebildiği gibi tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabiliyor.

Dünya Örgütü verilerine göre, Suriye, savaştan sonra bu hastalığın en sık görüldüğü 6 ülke arasında en üst sıraya yükseldi.

Suriye'deki durumu daha da üzücü hale getiren, hastaların büyük çoğunluğunun 16 yaş ve altındaki çocuklardan oluşması.

Ortalama 2 aylık bir süre zarfında haftada 2 sefer uygulanan tedavi ile hasta iyileşebiliyor. Buna rağmen Dünya Sağlık Örgütü, yetersiz ilaç nedeniyle Suriye'de şark çıbanına bağlı çocuk ölümlerinin arttığını belirtiyor.

Uluslararası tıp dergilerinden Acta Dermato'nun araştırmasına göre, 2012 yılında Suriye'de 53 bin vaka tespit edilmişken, 2013'te bu rakam yılın ilk altı ayında 41 bine ulaşmış.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ortadoğu
  • Dünya
  • Genel Sağlık
  • Sağlık

Sayfa Yükleniyor...