AIDS ile mücadeleye devam
Maddi sıkıntılar nedeniyle kapanan AIDS İle Mücadele Derneği Başkanı Prof. Okuyan, AIDS konusundaki sorulara bir sosyal paylaşım ağı üzerinden yanıt verecek.
Merkezi İzmir'de bulunan AIDS İle Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Melahat Okuyan, özellikle gençlerin AIDS konusundaki sorularına bir sosyal paylaşım ağı üzerinden yanıt vermeyi sürdürüyor.
Prof. Dr. Okuyan, Türkiye'nin alandaki ilk örneği AIDS İle Mücadele Derneğini 1991 yılında kurduklarını, çeşitli kentlerde şubeler oluşturduklarını söyledi. Yıllar boyunca halkı AIDS konusunda bilinçlendirmeye yönelik proje ve çalışmalara imza atmalarına karşın bekledikleri desteği göremediklerini anlatan Okuyan, ''Uzun yıllar mücadele ettik, önemli projelere imza attık ancak dayanamayacak noktaya gelince derneği kapama kararı aldık. Ben artık bitirdim. Hep soruyorlar 'Şikayetin yok mu' diye. Üzülüyorum ama kimseden şikayetim yok'' dedi.
Derneğin banka hesapları dahil her türlü icraatını sonlandırdıklarını bildiren Okuyan, şöyle konuştu:
''Derneğin bu duruma gelmesinde çok sayıda unsur etkili oldu. AIDS mücadelesine kimse yardım etmek istemiyor. Makbuz karşılığında para aldığımız için isimlerini yazdırmak istemezler. Üye aidatlarını toplamakta sıkıntı yaşadık. Valilikten maddi yardım almada sorunlarla karşılaştık. Dernek merkezi olarak verilen binaya taşınamadık. Derneğimiz, gönüllülük esasıyla çalışıyor. Gönüllü sağlık personeli bulamaz hale geldik. Sağlık Müdürlüğü ile sağlık personeli teminine ilişkin protokolümüz vardı ancak eleman sıkıntısı nedeniyle sonlandı. HIV testlerini kendim yapıyorum. Gelenleri geri çevirmiyorum. Ancak bir süre sonra insanın kaldıramayacağı duruma geliyor. 2006'da başlattığımız okullarda akran eğitimi üzerine kurulu projemizin devamı için İZKA'ya proje sunduk. 6 aylık projeyi tamamladık, ancak bu iflasımızı hızlandırdı.''
''GECE BOYU İNTERNETİN BAŞINDAYIM''
Prof. Dr. Okuyan, 2006'da İzmir, İstanbul ve Diyarbakır'da başlatılan Akran Eğitimi Projesi kapsamında Uyuşturucu ve AIDS Mücadele Kulüpleri (UYAD) kurduklarını, 2009'da hazırlanan İZKA projesiyle İzmir'de 25 okulda çalışma yaptıklarını bildirdi. AIDS ile mücadelede en önemli faktörün gençlere ulaşmaktan geçtiğini vurgulayan Okuyan, şunları kaydetti:
''Akran eğitimi ve UYAD kulüplerini bugüne kadar yaptığım en başarılı iş olarak görüyorum. Çocukların çok iyi bilinçlenerek uyuşturucu ve AIDS'e teslim olmamalarına çalıştık. Öğrencilerle çok güzel diyalog geliştirdik. Okullara derneği kapattığımızı söylemiyorum. Evden e-postalara cevap veriyorum. Dernekteki eğitim malzemelerini evime götürdüm, isteyene vereceğim. Gençlerle facebook üzerinden görüşüyorum. Benim de profilim var. 'Hocam cevap ver' diye mesajlar geliyor. Tanışıyorum gençlerle. UYAD üyeleri facebook üzerinden bilgi veriyor. Gençlerden ümidim var. O yüzden sıfırlayamıyorum. Bu binadan çıkıyorum belki ama okulları ve gençleri bırakmam. Hep yanlarındaydım, şimdi de gece yarılarına kadar bilgisayar başında vakit geçiriyorum.''
''85 YAŞIMDA EMEKLİ OLUP KİTAP YAZIYORUM''
Prof. Dr. Okuyan, yıllarını verdiği AIDS ile Mücadele Derneğinin sonlanmasına karşın kişisel çalışmalarından vazgeçmemeye kararlı olduğunu, çeşitli ortamlarda halkı bilinçlendirmeyi sürdüreceğini ifade etti. Okuyan, 85 yaşında bir Cumhuriyet kadını olarak kendisini yetiştiren ülkenin hizmetinde olduğunu vurgulayarak, ''5,5 yaşımda okula başlamışım. 85 yaşına kadar 79 yıl çalışmışım. Kafam çalıştığı sürece çalışmayı neden bırakayım? Memleketim beni yetiştirmiş bu kadar, yurt dışına gidip gelmişim. O bilgileri bir yere aktarmak zorundasınız. Oturup rahatıma bakayım düşüncem yok'' diye konuştu.
Gençlerin ''önleri kesilmezse'' çok başarılı işlere imza atacağına inandığını bildiren Okuyan, emeklilik günlerinde ''AIDS virüsü gözünden yaşamı kaleme aldığı'' kitabını tamamlamayı arzuladığını kaydetti. Prof. Dr. Okuyan, dernek merkezindeki demirbaş mobilyalardan kırtasiye malzemelerine her türlü eşyayı genel kurul kararı doğrultusunda Karaburun'da faaliyet gösteren bir derneğe hibe edeceklerini sözlerine ekledi.
- Etiketler :
- Haberler