UNICEF, 2005 yılında ölen kadınların yüzde 99unun gelişmekte olan ülkelerde hayatını kaybettiğini, bunun yarısının da Sahraaltı Afrikası ülkelerinde olduğunu açıkladı.
UNICEF raporunda, eğitimli personelin kısıtlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde her yıl 50 milyon doğum olduğu bildirildi.
Asya ve Afrika ülkelerindeki anne ölümlerinin öncelikle kan kaybından meydana geldiği belirtilen raporda, enfeksiyonlar, yüksek tansiyon, kürtaj komplikasyonları ve AİDSin de diğer nedenler olduğu kaydedildi.
Raporda, anneler için ölüm riskinin gelişmekte olan ülkelerde 76da 1 olduğu vurgulanırken, bu sayının sanayileşmiş ülkelerde 8 bin de 1 olduğuna dikkat çekildi. UNICEF, hamilelik ve doğum sırasında ölme riskinin en yüksek olduğunu ülkenin 7de 1 oranıyla Nijer olduğunu, bu ülkeyi 8e 1 ile Sierra Leonenin takip ettiğini, ancak Sri Lanka ve Mozambik gibi bazı ülkelerde ise ölüm oranını düşürme konusunda başarı sağlandığını kaydetti.
UNICEF, aile planlaması, doğum konusunda eğitimli sağlık personeli, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetlerinin yaygınlaşmasının anne ölümlerinin azalmasında anahtar konumda olduğunu belirtti.