ABDde Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığını garantileyen John McCain, son kamuoyu yoklamalarına göre, Demokrat Partili rakibi Barack Obamanın 5 puan önünde gidiyor.
WASHINGTON - Reuters ve Zogby tarafından yapılan ankete göre, Amerikalı seçmenin yüzde 46sı McCaini, yüzde 41i ise Obamayı destekliyor. Geçen ay anketlere göre Obama, 7 puanla McCainin önünde gidiyordu. ABD seçmeninin eğilimini değerlendiren söz konusu anket, Obamanın Hawaideki bir haftalık tatili sırasında yapıldı.
Kafkasyada ortaya çıkan kriz döneminde McCain, ilk açıklamalarında etkili, ne yaptığını bilen bir devlet adamı görüntüsü çizmede daha başarılı kabul edilmişti. Obama ise krizde yaptığı ilk açıklamada, her iki tarafa da eylemlerinde dikkatli olma uyarısı yapması, McCainin sürekli eleştirdiği deneyimsizliğine bağlandı.
Uluslararası bir kriz döneminde iki liderin davranışları, kasım ayında seçimi kazanan adayın altı ay sonra Beyaz Sarayda göreve başlayacağı düşünüldüğünde, bir çeşit ABD Başkanlığı provası olarak mercek altına alındı.
Bunun dışında McCain, enerji alanında da açık denizde petrol sondajı yapılması, nükleer santraller kurulması gibi somut politikalarla ortaya çıkıyor. Daha önce, açık denizde petrol sondajına, hem ülkenin enerji problemine kalıcı çözüm getirmeyeceği hem de çevreye zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkan Obama, McCainin açık bir biçimde açık deniz petrol sondajını desteklemesinin ardından çark etti ve şartlar gerektirirse kendisinin de bu yöne kayabileceğini söyledi.
Koyu bir Obama taraftarı olarak bilinen ve Amerikan HBO televizyonu için hazırladığı haftalık New Rules (Yeni Kurallar) programını sunan Bill Maher, CNN televizyonunda Larry Kingin sorularını yanıtlarken, Obamanın son dönemde görüşlerini McCaine yaklaştırdığını ve bunun Obamanın oy kaybetmesine yol açabileceğini söyledi. Obamanın görüşlerini merkeze yaklaştıracak şekilde yumuşatması, liberal Demokratlar arasında hoşnutsuzluk yaratıyor.
Obamanın, Avrupa ve Orta Doğuyu kapsayan yurt dışı ziyareti ABDde kısmen olumsuz bir etki de yarattı. Sık sık televizyonlarda görünen, her adımı canlı olarak yayınlanan Obama için yorumcular, Bu yüzü sürekli ekranda görmekten bıkmadınız mı? sorusunu sormaya başladı.
McCainin seçim kampanyası ise Obamaya gösterilen bu ilgiye karşılık, Demokrat Partili aday Obamayı, Hilton otellerinin varisi Paris Hilton ve pop müzik yıldızı Britney Spears ile kıyaslayan reklamlar yayınlamıştı. Bu reklamlarda Obama için, Onun kadar ünlüsü yok. Ancak ülkeyi yönetme kapasitesi var mı? denilmişti.
John McCain, daha önce Demokrat Parti içinde adaylık için Obamaya karşı kuvvetli bir kampanya sürdüren New York Senatörü Hillary Clintonın taktiklerini de kullanıyor. Clinton da seçim kampanyası sırasında Obamanın, gecenin üçünde Beyaz Sarayın telefonu çaldığında hemen duruma el koyacak bir lider olmadığı anonsunu içeren televizyon reklamlarına ağırlık vermişti. Şimdi benzer reklamlar McCain tarafından kullanılıyor.
Son ankette, konut piyasasındaki sarsıntı ve petrol fiyatlarındaki artış ile ekonomik sıkıntıların hissedildiği ABDde seçmen, sizce ekonomiyi kim en iyi yönetebilir? sorusuna yüzde 49la McCain yanıtını verirken, Obama için bu oran yüzde 40 oldu.
ABD başkanlık seçimleri 4 Kasımda yapılacak. Her iki partinin seçmenlerinin, kendi adaylarına verdiği destek bakımından da McCain daha iyi durumda görünüyor. Cumhuriyetçi Partili seçmenin yüzde 81i, McCaini destekliyor. Demokrat Partili seçmenin kendi partisinin adayına desteği ise Obama için bu ay 9 puan gerileyerek yüzde 74e düştü.
Kazanırsa ABDnin ilk siyah başkanı olacak olan Obamaya Katolik, Hristiyan, bağımsız ve gençlerden gelen oylarda azalma olduğu belirtiliyor. Obama, kuvvetli destek gördüğü siyah oyların yüzde 90ını ise muhafaza etmeyi sürdürüyor. Reuters ve Zogby ortak kamuoyu yoklamasına göre, yaşları 18 ile 29 arasında olan seçmenlerin 46 yaşındaki Obamaya oyları geçen aya göre yüzde 12 geriledi ve yüzde 52ye indi. 72 yaşındaki McCain ise genç oyların yüzde 40ını alıyor.
Yaz boyunca Obama, bir çok kamuoyu yoklamasında birkaç puanla McCainin önünde gidiyordu. Haziran ayında bu oran 5 puana kadar çıkmıştı.
Son yapılan anketin yüzde 3lük yanılgı payı bulunuyor.
kennedy mi kaldi mehmetcim artık,
bence artık bu global komplo
teorilerini gecmeliyiz bi kalem..
herseye ragmen hala obama kazanabilir
ve kazanmalidir da.. tabi ki dunya bir
anda daha iyi bir yer haline gelemez
ama umut iyidir..
mehmet kursunlu - Ankara
21 Ağustos 2008, Perşembe 10:39
anketleri gecin bi kalem. Mccain birinci
olacak, olmazsa da bi kennedy vakası
bekleyin.