Arılardan sonra sinekler de mi kayboluyor?
Web NTVMSNBC   
NTVMSNBC'yi açılış sayfam yap
Teknoloji
Küresel Isınma / Ekoloji
Bilişim
Uzay
Bilim
Internet
Dünyadan
Şirketlerden
Kablosuz / GSM
Video
Foto Galeri
Türkiye
Dünya
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Sağlık
Kültür Sanat
Yaşam
Hava Yol
Yeşil Ekran
Eğitim
Moda
Otomobil
Doğuş Yayın Grubu
NTV
CNBC-e
e2
NTVSPOR.NET
NBA TV
NTV Radyo
Eksen 96.2
Radio N101
NTV Yayınları
N. Geographic
 
NTVMSNBC Anasayfa » Teknoloji » Küresel Isınma / Ekoloji

Arılardan sonra sinekler de mi kayboluyor?

Prof. Dik, Akdeniz ve Ege bölgesinde yaptığı saha çalışmalarında, bu yıl geçen yıllara oranla daha az sinek yakalayabildiğini söyledi.

 DİĞER HABERLER

  TEKNOLOJİ - EN ÇOK OKUNAN HABERLER

AA
Güncelleme: 14:27 TSİ 13 Ağustos 2008 Çarşamba

KONYA - Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşündüğünü belirtti.
Haberin devamı

Prof. Dr. Dik, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, araştırmalar için Akdeniz ve Ege bölgesinde yaptığı saha çalışmalarında, bu yıl geçen yıllara oranla daha az sinek yakalayabildiğini söyledi.

Türkiye’de, bilimsel olarak henüz kanıtlanmamakla birlikte sinek popülasyonunun azaldığının söylenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Dik, “Sinekler küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve aşırı ilaçlama sonucunda azalıyor diyebiliriz ancak bu bir yaklaşım tarzıdır. Bilimsel bir araştırma yapılmadan kesin bir şey söylememiz mümkün değil” dedi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın sineklerin üreme alanlarındaki nemi yok ettiğini ifade eden Dik, “Sineklerin üremeleri için uygun ortamlar sığır pislikleri, nemli, pis veya organik maddelerce zengin olan bataklık gibi yerlerdir. Evsel veya hayvansal atıkların bulunduğu yerleri de bunlara ekleyebiliriz. Aşırı sıcaklarda, ısınmaya bağlı olarak sineklerin üredikleri alanlar kuruduğu için, üremeleri biraz kısıtlanmış olur. Böylece sayıları da azalır” diye konuştu.

“Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşünüyorum” diyen Dik, sineklerin azalmasında aşırı ilaçlamanın da önemli bir etken olabileceğini belirtti.

KİMYASALLARIN ETKİSİ
Prof. Dr. Dik, sineklerle mücadele için bilinçli veya bilinçsiz olarak çok sayıda ilaç tüketildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu nedenle sinek sayısında azalma gözlenebilir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, vatandaşlara tedbir amaçlı kene ilaçları kullandırıyor. Kenelere karşı etkili olan bu ilaçlar, ister istemez sineğe de etkili oluyor. Örneğin koyunun veya sığırın üzerine konan sinekler ilaçla temas ederek ölebiliyor. Bu hastalıkla mücadele amacıyla belediyeler, birçok yerde park ve bahçe ilaçlıyor. Bilinçsizce ilaçlama zararlı böceklerin yanı sıra yararlıları da yok ediyor.”

Tüm dünyadaki arı kayıplarının küresel ısınmayla ilişkilendirildiğini söyleyen Dik, “Ancak diğer taraftan siz her yeri ilaçlarsanız arıyı da öldürürsünüz diğer yararlı böcekleri de. Günlük hayatta sineklerden hoşlanmayabiliriz ancak ilaçlamayla doğanın da dengesini bozmuş oluyorsunuz. Son yıllarda kanserli hasta sayısının da arttığını görüyoruz. Bunun nedeni kimyasal kirlenmedir, zehirli ilaçların kullanımının artmasıdır” diye konuştu.

Aşırı ilaçlama konusunda yetkililerin çiftçileri ve vatandaşları uyarması gerektiğini ifade eden Dik, bu yönde acilen ciddi bir girişim başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

yesil.ntvmsnbc.com

 

Bu habere oy ver
Düşük
1 Puan 2 Puan 3 Puan 4 Puan 5 Puan 6 Puan 7 Puan 8 Puan 9 Puan 10 Puan
Yüksek
     •  En çok puan alan haberler

Yazdır Gönder Görüş yaz/ oku

yetkin ışık  - Ankara
11 Ağustos 2008, Pazartesi 11:42  
insanlar kaybolmadıkça hiçbir şey düzelmez! kapitalizm giderek artan bir tüketimi gerektirirken,doğanın yokuluşunun da birinci nedeni insanın çılgın tüketim alışkanlığı (buna bağlı üretim- kirlilik...)iken ve bütün bu zincire küresel ölçekte dolanmışdurumdatken nasıl düzelebilir dünya?

yetkin ışık  - Ankara
11 Ağustos 2008, Pazartesi 11:42  
insanlar kaybolmadıkça hiçbir şey düzelmez! kapitalizm giderek artan bir tüketimi gerektirirken,doğanın yokuluşunun da birinci nedeni insanın çılgın tüketim alışkanlığı (buna bağlı üretim- kirlilik...)iken ve bütün bu zincire küresel ölçekte dolanmışdurumdatken nasıl düzelebilir dünya?

Bütün Görüşleri Oku

Ana Sayfa | Türkiye | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür Sanat | Doğal Hayat | Eğitim | Moda
Spor | Hava Yol | İletişim | Yardım | İzleyici Görüşleri | Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları