Milyonlarca ABD’li borç yüzünden hasta oldu
Web NTVMSNBC   
NTVMSNBC'yi açılış sayfam yap
Sağlık
Bayındır Hastaneleri Köşesi
Beslenme
Kalp-Damar Hast.
Genetik
Cinsellik
Stres
Kanser
AIDS
Sigara
Erkek Sağlığı
Kadın Sağlığı
Çocuk-Bebek Sağ.
Diğer Hastalıklar
Kuş Gribi haberleri
Video
Foto Galeri
Türkiye
Dünya
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Sağlık
Kültür Sanat
Yaşam
Hava Yol
Yeşil Ekran
Eğitim
Moda
Otomobil
Doğuş Yayın Grubu
NTV
CNBC-e
e2
NTVSPOR.NET
NBA TV
NTV Radyo
Eksen 96.2
Radio N101
NTV Yayınları
N. Geographic
 
NTVMSNBC Anasayfa » Sağlık » Stres

Milyonlarca ABD’li borç yüzünden hasta oldu

Aşırı borça giren ABD’lilerde strese bağlı hastalıklar başgösterdi. Stres hormonu beyne “savaş ya da kaç” komutu veriyor, vücudun uzun süre “yüksek viteste” olması kan basıncını, kalp atışını, hafızayı ve sindirim sistemini yıpratıyor.

 DİĞER HABERLER

  SAĞLIK - EN ÇOK OKUNAN HABERLER

AA
Güncelleme: 16:25 TSİ 12 Haziran 2008 Perşembe

WASHINGTON - Associated Press ile AOL Health’ın yaptığı araştırmaya göre ABD’liler dağ gibi borçla mücadele ettikleri dönemde daha fazla sağlık sorunlarından mustarip oluyor.
Haberin devamı

Massachusetts eyaletinin Braintree bölgesinden Edward Driscoll, 10 bin dolar olan borcunun ülserinin artmasına ve eşinin panik ataklarına yol açtığını söylüyor. Driscoll içinde bulunduğu ruh halini, “Kaygı, kaygı, kaygı...” sözleriyle dile getiriyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren psikolog Paul J. Lavrakas ise, birçok kişinin borçlarını idare ettiğini, ancak muhtemelen 10 ile 16 milyon insanın, “borçları nedeniyle korkunç ıstırap çektiğini ve sağlıklarının olumsuz etkilendiğini” söyledi. Lavrakas, borç stresi içindeki kişilerin, stresle bağlantılı en az üç hastalıkla boğuştuklarını da ifade etti.

Araştırma, şu anda ekonominin zorlu bir dönemden geçmesi ve artan yaşam maliyetlerinin borç stresini artırdığını, borç stresinin 2004 yılına göre yüzde 14 yükseldiğini ortaya koydu.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI:
* Kamuoyu araştırmasına katılanlardan yüzde 27’sinde ülser ve sindirim sistemi sorunu bulunurken, bunların yüzde 8’i düşük seviyede borç stresi çekiyor.

* Migren ve diğer baş ağrısı sıkıntısı bulunan yüzde 44’ten yüzde 15’inin, ciddi kaygı sıkıntısı çeken yüzde 29’dan yüzde 4’ünün ve ciddi depresyon sorunu bulunan yüzde 23’ten yüzde 4’ünün düşük seviyede borç stresi bulunuyor.

* Kalp krizi geçiren yüzde 6’nın yüzde 3’ü, sırt ağrısı dahil kas ağrısından mustarip yüzde 51’den yüzde 31’i düşük seviyede borç stresi çekiyor.

Lavrakas, stresin sağlık sorunlarına yol açıp açmadığının kesin olarak bilinmediğini söylerken, Ohio Eyalet Üniversitesi 1990 yılının sonunda mali borç stresi içindeki insanlarla ilgili bir ölçüm endeksi geliştirilmesine yardımcı oldu.

BORÇ NASIL HASTA EDİYOR?
Tıbbi araştırmalar, bu araştırmadaki belirtilerin birçoğunun gerçekten tipik kronik stres olduğuna işaret ediyor. Vücut, adrenalin ya da stres hormonu kortizolu salarak “savaş ya da kaç” şeklinde tepki veriyor. Bu vücudun acil durumda hızlı tepki vermesine yardım ediyor, ancak vücut uzun süre “bu yüksek viteste” kalmayı sürdürürse, bu kimyasallar, kan basıncı, kalp atışı, hafıza, ruh hali, sindirim sistemi ve hatta bağışıklık sisteminde fiziksel zarara yol açabiliyor. Her ne kadar stres mide ülserinin nedeni olmasa bile ağrıyı artırabiliyor.

Amerikalıların, sağlık üzerindeki etkilerini dikkate almaksızın, ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması, istihdamın azalması, enerji ve gıda fiyatlarının artması, konutların değerinin düşmesi ve konut hacizlerinin yükselmesi gibi ekonominin zor süreçten geçtiği dönemlerde daha fazla borçlanması birçok kişinin bütçesini zorluyor.

ABD Merkez Bankası’na (FED) göre, tamamı kredi kartıyla bağlantılı tüketici borçları 2004 yılında 800 milyar dolar iken, bu rakam şimdi 957 milyar dolara çıkmış bulunuyor. Ortalama araba kredisi de 2004 yılında 24,888 dolar iken bu bugün 27,397 dolara çıktı. Ayrıca 2004’de 7,8 trilyon dolar olan konut kredileri de şu anda 10,5 trilyon dolara ulaştı.

Orta sınıf ailelerin en fazla borç stresi çekenlerin arasında olduğunu gösteren araştırmaya göre, diğer borç stresi sıkıntısı içindekiler kadınlar, küçük çocuklu çiftler, düşük gelirli çalışan aileler, Demokratlar ve lise mezunu olup üniversite eğitimi alamayanlar olarak sıralanıyor.

En az borç stresi çekenler ise erkekler, emekliler, yalnız yaşayan insanlar, üniversite mezunları ve Cumhuriyetçilerden oluşuyor.

 

Bu habere oy ver
Düşük
1 Puan 2 Puan 3 Puan 4 Puan 5 Puan 6 Puan 7 Puan 8 Puan 9 Puan 10 Puan
Yüksek
     •  En çok puan alan haberler

Yazdır Gönder Görüş yaz/ oku

Türkcan  - İstanbul
09 Haziran 2008, Pazartesi 18:56  
Biz ne yapalım peki? Stres doğumumuzdan itibaren yaşamımızda var. Çocuklar yeteri kadar çocukluklarını yaşayamayarak büyüyorlar, ilkokuldan itibaren sınavlar - testler, sonra üniversite stresi, kazandın - kazanamadın, sonra iş stresi, iş bulsan da bulmasanda evlilik stresi, geçim stresi, para yetti yetmedi stresi, sonra emeklilik stresi, sağlıklı bir emeklilik geçecek mi geçmeyecek mi düşüncesi, kefen stresi.. Hayatımız stres bizim; işin kötüsü, stres atmaya yardımcı olacak aktivitelerden ve ortamdan yoksunuz. Büyük şehirlere büyük parklar, ormanlar, göller lazım. İnsan gibi yaşamak için..

Bütün Görüşleri Oku

Ana Sayfa | Türkiye | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür Sanat | Doğal Hayat | Eğitim | Moda
Spor | Hava Yol | İletişim | Yardım | İzleyici Görüşleri | Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları