Babacan: ABD ile aynı hedeflere sahibiz
Web NTVMSNBC   
NTVMSNBC'yi açılış sayfam yap
Türkiye
Politika
Dış politika
Genel
Polis - adliye
Yerel
Video
Foto Galeri
Türkiye
Dünya
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Sağlık
Kültür Sanat
Yaşam
Hava Yol
Yeşil Ekran
Eğitim
Moda
Otomobil
Doğuş Yayın Grubu
NTV
CNBC-e
e2
NTVSPOR.NET
NBA TV
NTV Radyo
Eksen 96.2
Radio N101
NTV Yayınları
N. Geographic
 
NTVMSNBC Anasayfa » Türkiye » Dış politika

Babacan: ABD ile aynı hedeflere sahibiz

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.


 DİĞER HABERLER

  GÜNCEL - EN ÇOK OKUNAN HABERLER

AA
Güncelleme: 10:14 TSİ 06 Haziran 2008 Cuma

WASHINGTON - İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, iki bakan ve beraberlerindekiler çalışma yemeğinde görüşmeye devam ettiler. Çalışma yemeğinin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türk-Amerikan ilişkilerinin geçirdiği zorlu dönemin ardından bugünkü konumu ve AK Parti’ye yönelik kapatma davasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Rice, “Türk-Amerikan ilişkilerinin çok iyi bir yerde olduğuna inanıyorum. Elbette bazı zorlu konular oldu. Bunlara geçmişte birlikte yanıt verdik. Ancak inanıyorum ki biz, gerçekten çok geniş bir alanı kapsayan çeşitli konularda işbirliği içindeyiz. Hatta bunların hepsini bir görüşmede ele almak için zaman yeterli olmuyor” diye konuştu.
Haberin devamı

Rice, Babacan ile görüşmede Kosova’dan Kıbrıs’a, Afganistan’dan Orta Doğu barışına, İran’ın yerine getirmesi gereken yükümlülüklerine kadar bir çok konuyu ele aldıklarına işaret etti ve gelecek hafta da Babacan ile Afganistan’daki bir konferansta yeniden bir arada olacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Rice, bu sık görüşme trafiğinin, iki ülkenin ilişkilerinin bulunduğu durumu gösterdiğini söyledi. Rice, Türkiye’nin, İsrail-Suriye yakınlaşmasında oynadığı rol başta olmak üzere Ortadoğu’da izlediği aktif politikanın, ABD tarafından “büyük memnuniyetle karşılandığını” Bakan Babacan’a ifade ettiğini anlattı.

Condoleezza Rice ayrıca, Türkiye’nin, Afrika’da yeni misyonlar açma niyetinin de memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Çünkü aynı değerleri paylaşıyoruz” dedi. Rice, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu değerler demokrasiyle ilgili. Kuvvetli inancımız, kişisel özgürlük haklarının önemli olduğu. Bunlar evrensel değerler. Biz, bunu Türkiye’nin gerçekleştirmekte olduğu reformlarda görüyoruz. Erdoğan Hükümetiyle mükemmel ilişkilerimiz var. Dışişleri Bakanlığı döneminde ve şimdi Cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül ile çok iyi ilişkilerim olduğu için şanslıyım. Şimdi Babacan ile iyi ilişkilerimiz var. Bizim görüşümüz, Türkiye’nin elbette meselelerini demokratik süreçlerle çözeceğidir. Mükemmel çalışma ilişkileri bulduğumuz ve ortak değerlere sahip olduğumuz bu hükümetle çalışmayı sürdüreceğiz.”

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Rice ile bir çok kereler farklı ortamlarda görüşme fırsatı bulmasına karşılık, Amerikan Dışişleri Bakanlığında ilk defa bir araya geldiklerini ifade etti.

Babacan, Rice ile çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını belirterek, “Türkiye ve ABD, yakın müttefik ve ortaktır. Aynı değerleri bölgemizde destekliyoruz. Bunlar demokrasi, insan hakları, serbest piyasa ekonomisi gibi değerler. İlişkilerimiz çok daha kuvvetli” dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, özellikle Irak’ta yürütülen işbirliğine işaret etti ve PKK’ya karşı işbirliğinin çok başarılı olduğunu söyledi.

Irak’ın istikrarının bölge için çok önemli olduğunu belirten Babacan, Irak’ın birliği ve toprak bütünlüğünün önemini vurguladı. Rice ile diğer kriz bölgelerine ilişkin görüşme yaptıklarını da belirten Babacan, Türkiye’nin, özellikle Ortadoğu barışına işaret etti ve İsrail ile Suriye arasında açılan yeni yolun, iyi sonuçlar vermesini umduklarını söyledi.

ABD’nin, Türkiye’nin AB yoluna verdiği desteğe de işaret eden Babacan, Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların, sadece AB üyeliği için değil, bölge için de önemli olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ta yeni bir iyimserlik havası bulunduğunu belirten Babacan, ABD’nin sahne gerisinden verdiği desteğe dikkati çekti ve Kıbrıs’ta çözüm umudunu dile getirdi. Babacan, “Gerek Orta Doğu, gerek Balkanlar olsun, ABD ile çok yakın işbirliği içindeyiz ve aynı hedeflere sahibiz” dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin, İran’ın nükleer silah elde etmesine karşı olduğunu, ancak bu meselenin İran ile diyalog yoluyla çözülebileceğine inandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile ikili görüşme ve çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Babacan, Türkiye’nin İran politikasına ilişkin bir soru üzerine, “Türkiye ve İran, bizler komşuyuz. Biz, bölgemizde nükleer silahlara karşıyız. İran’a yeni bir öneri paketi içeren altı ülkenin başlattığı son girişimi destekliyoruz. Biz, İran ile siyasi diyaloğun, bu konuyu çözmede yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

Babacan, BM üyesi olarak Türkiye’nin, İran’a yönelik BM Güvenlik Konseyi kararlarını desteklediğini de ifade etti.

Rice da aynı soruyu yanıtlarken, İran’a, uranyum zenginleştirme programını bir kenara bırakması için yaklaşıldığını belirtti ve “İran hükümetiyle yapılacak şey, ne yaptığına ilişkin gerçeği söylemesini sağlamak. Kendi halkına, ne yaptığına ilişkin gerçeği söylemesini sağlamak. İran hükümetini, bizim, İran’ın sivil nükleer teknoloji hakkını reddetmeye çalıştığımızı söylerken duyuyorum. Bu doğru değil” diye konuştu.

Daha önce Rusya’nın desteğiyle sivil girişimlerin desteklendiğine işaret eden Rice, “sivil nükleer işbirliği İranlılara açık” dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, İran’ı ziyaretine ilişkin bir soru üzerine Rice, komşuların birbirini ziyaret etmesinin doğal olduğunu söyledi. Ancak Rice, İran’ın, Irak’ın egemenlik ve bağımsızlığına saygı göstermesi, Irak’ın iç işlerine karışmaması gerektiğini de ifade etti. Rice, “İranlılar şunu bilmeli ki, bizim kuvvetlerimize ve çıkarlarımıza tehdit oluşturacak politikalara bulaştığı sürece onların karşısına çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

İSRAİL-SURİYE YAKINLAŞMASI
Toplantıda Babacan, bir gazetecinin, Türkiye’nin desteğiyle Suriye ile İsrail arasında başlayan görüşmelere ABD’den beklenen desteğin gelip gelmediğine ilişkin sorusu üzerine, iki hafta önce bu girişim açıklandığı zaman ABD’nin, ilk destekleyenler arasında olduğuna işaret etti. Bakan Babacan, “ABD desteği konusunda hiçbir şüphe yok” derken, bölge ülkeleri ve Avrupa’nın da bu girişimi desteklediğini söyledi.

Babacan, ABD’nin, Orta Doğu’da barış için Annapolis’te başlattığı girişime işaret etti ve Türkiye’nin girişiminin, bunu destekler nitelikte olduğunu vurguladı.

PKK
Türkiye’nin kuzey Irak’taki operasyonlarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, terör örgütü PKK’ya karşı yürütülen mücadelenin, ABD ile yakın işbirliği içinde yapıldığını söyledi.

Özellikle iki ülke arasında bu konuda önemli askeri işbirliği yürütüldüğüne işaret eden Babacan, zaman zaman operasyonların İran sınırına yakın düzenlendiğini, bu çerçevede İran ile de işbirliği yapıldığını ifade etti.

Babacan, bu bölgenin dağlık olması nedeniyle, sınırın “zorlu” olduğuna işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanı Rice da “PKK’nın, Türkiye’ye saldırmamasını sağlama konusunda Türkiye, ABD ve Irak hükümetlerinin aynı safta bulunduğuna güveninin tam olduğunu” söyleyerek, “PKK, Türkiye’nin, ABD’nin ve Irak’ın düşmanıdır. PKK, bölgenin düşmanıdır. Bizim amacımız, PKK’nın Irak topraklarını kullanmasını engellemek için olabildiği kadar fazla işbirliği yapmaktır” diye konuştu.

Rice, Türkiye’nin, Irak’a destek veren komşulardan biri olduğunu vurgulayarak, ortak amacın, “birleşik, demokratik ve teröristlerinin topraklarını kullamasına izin verilmeyen bir Irak” elde etmek olduğunu söyledi.

Babacan ile Lübnan ve Afganistan konularını ele aldıklarını da kaydeden Rice, Türkiye’nin devam eden iç reformları, ABD tarafından da desteklenen AB üyelik sürecini konuştuklarını ifade etti.

Rice, aynı zamanda Türkiye’ye, “İsrail-Suriye yakınlaşması da dahil olmak üzere dünyada izlediği aktif diplomasi dolayısıyla” teşekkür ettiğini söyledi.

Rice, Babacan ile görüşmelerini, gelecek hafta Paris’teki Afganistan konferansında sürdüreceklerini belirterek, “Üzerinde çalıştığımız konuların hepsi hakkında konuşmak için zaman hiç yetmiyor. Birlikte çok etkili bir şekilde çalışıyoruz” dedi.


 

Bu habere oy ver
Düşük
1 Puan 2 Puan 3 Puan 4 Puan 5 Puan 6 Puan 7 Puan 8 Puan 9 Puan 10 Puan
Yüksek
     •  En çok puan alan haberler

Yazdır Gönder Görüş yaz/ oku

Doğan C.  - Bursa
06 Haziran 2008, Cuma 00:48  
ABD ile aynı hedeflere sahipsek, hedeflerimizi gözden geçirelim...

Bütün Görüşleri Oku

Ana Sayfa | Türkiye | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür Sanat | Doğal Hayat | Eğitim | Moda
Spor | Hava Yol | İletişim | Yardım | İzleyici Görüşleri | Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları